Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Filtr powietrza d16y8

marek44em
20-07-09, 15:46
Mam problem z zakupem filtra powietrza do mojej coupetki. Chciałem kupić filtrona patrzyłem na stronie filtrona i tam jest EJ6 silnik D16Y7, a nie ma d16y8 próbowałem założyć ap 104 i nie pasuje.
Od d16z6 też nie pasuje bo tam też bodajże jest ap 104. Mierzyłem wymiary puszki od filtra i ma ona takie wymiary jak filtr do ek4. Nie mam pojęcia czy ktoś zamienił puszkę od filtra czy jest może ona taka sama jak w ek4. Jeśli ktoś wie coś w temacie proszę o podpowiedzi.

Sadek_atm
20-07-09, 16:22
A na starym filtrze nie masz oznaczeń? Nie spotkałem się z z sytuacją żeby nie było nazwy producenta i modelu.

luzik
20-07-09, 16:44
Podobne problemy czekają Cię z filtrem oleju :p Miałem to samo.W większości katalogów nie ma wogóle wyszczególnionego silnika y8 :mad: Musisz zczytac oznaczenie starego filtra albo znależc innego dostawcę :D Filtr oleju od y7 pasował do mojego y8 ale co do filtru powietrza to pojęcia nie mam. Najlepiej wywal rezonator i założ stożek i kłopot z głowy na teraz i na później :D

skolopendra
20-07-09, 17:38
Najlepiej wywal rezonator i założ stożek i kłopot z głowy na teraz i na później

albo prościej ,kup wkładkę k&n do seryjnej puchy

marek44em
20-07-09, 19:04
A na starym filtrze nie masz oznaczeń? Nie spotkałem się z z sytuacją żeby nie było nazwy producenta i modelu.Tak jak pisałem w pierwszym poście chciałem zakupi filtrona bo jakościowo wydaje mi się lepszy(inna struktura filtrująca) od mojego który mam teraz założony. Gdy kupiłem auto z niemiec miała włożony oryginalny Honda ale był brudny i poszedłem do sklepu moto i koleś sprzedał mi firmy JC Premium:). Nie pasuje on idealnie w puszkę(ale nie jest znów mocno nieszczelny) nie przykladałem takiej uwagi i jeździłem a teraz chciałbym wymienic na coś porządniejszego a tu takie kwiatki.
Jutro podam numery tego którego mam włożonego. Jak podałem kolesiowi te numery które są na filtrze to jemu wyskakuje że ten filtr wg katalogu filtrona jest od nissana 300ZX...

Podobne problemy czekają Cię z filtrem oleju
Tego problemu nie miałem a wymieniałem olej już dwa razy:)

Jeśli ktoś wie czy filtr od EK4 będzie pasował do mojej puszki będę wdzięczny. Sprzedawca mówi że może puszka jest przekładana ale na oko jest taka sama jak w ek4 i wymiary puszki zgadzają się z wymiarami tego filtra podanymi na stronie filtrona. Nie wiem czy ten od EK4 nie będzie za gruby (50 mm do 45mm)

Numery filtra który mam teraz założony to: JC Premium B24030PR

robak
23-07-09, 19:44
w d16y8 narazie mam filtr powietrza JPN-FA JFA-487 45zł a ponoc filtron ma taki kod 104/1 - przynajmniej tak w sklepiekoles wycedzil przez zęby

marek44em
03-08-09, 09:49
Wszystko jasne. Filtr powietrza do d16y8 ma być taki jak do ek4 czyli wg katalogu filtrona AP 104/1.
B24030PR to jest zamiennik wg katalogu JC ale nie pasuje on tak dokładnie do puszki jak filtron.
Temat wyczerpany można zamknąć.