Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytanie o bak paliwa i temp silnika

Krismarzyk
20-07-09, 10:15
Witam,

jestem od niedawna posiadaczem Hondy Civic 1.4 iS z 1999 r. fastback 5d.

Mam dwa pytania:

- jaki jest w końcu bak paliwa w tym samochodzie. w książce piszą że jest to 55 l natomiast na forach czytam że 45 l - ma to dla mnie znaczenie by sprawdzać spalanie.

- czy strzałka temperatury silnika musi być idealni po środku. w moim samochodzie strzłka ta jest poniżej połowy, na skali pomiędzy dołem a górą jest tak na ok 35-40%

z góry dzięki za odpowiedzi

pozdrawiam
Krismarzyk

wisnia8686
20-07-09, 10:20
czy to jest odpowiedni dział do tego typu pytania ?

jozek_marek
20-07-09, 10:29
Kolego, nie ten dział...
w wersji hb (EJ9) zbiornik paliwa wynosi 45 litrów. nie wiem jaki występuje w fastback. najlepszy sposób na sprawdzenie spalania to zalać bak do pełna i po przejechaniu około 100km znowu do pełna go zalać. najlepszy sposób do sprawdzenia spalania. a co do wskazówki to u mnie w ej9 jest na połowie.
Taty instrument :D Acc
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=36663

skolopendra
20-07-09, 14:33
silnika musi być idealni po środku

nie musi

na skali pomiędzy dołem a górą jest tak na ok 35-40%

i jest ok

qba1983
20-07-09, 15:20
Witam,

jestem od niedawna posiadaczem Hondy Civic 1.4 iS z 1999 r. fastback 5d.

Mam dwa pytania:

- jaki jest w końcu bak paliwa w tym samochodzie. w książce piszą że jest to 55 l natomiast na forach czytam że 45 l - ma to dla mnie znaczenie by sprawdzać spalanie.

- czy strzałka temperatury silnika musi być idealni po środku. w moim samochodzie strzłka ta jest poniżej połowy, na skali pomiędzy dołem a górą jest tak na ok 35-40%

z góry dzięki za odpowiedzi

pozdrawiam
Krismarzyk

-bak w 5d ma 55l na 100%

-strzlaka nie dochodzi do polowy, raczej cos takiego w ogole nie wystepuje, jesli temp wzrosnie ponad polowe raczej mozesz byc pewny jakiejs usterki(najprawdopodobniej termostatu)

na te pytania znalazl bys odpowiedzi jak bys poszukal. nastepnym razem nie zapomnij uzyc szukajki:D

teg
20-07-09, 18:49
-strzlaka nie dochodzi do polowy, raczej cos takiego w ogole nie wystepuje, jesli temp wzrosnie ponad polowe raczej mozesz byc pewny jakiejs usterki(najprawdopodobniej termostatu)

No patrz, ostatnio się zastanawiałem, czy to normalne że nigdy jej bardziej nie zgrzałem :D Dobrze wiedzieć.

U mnie wchodzi 45l max (MB3), ale w sumie nigdy nie wyczerpałem do zera, więc nie wiem ile ma rezerwa.

Krismarzyk
20-07-09, 21:08
z tego co wyczytałem to ja mam wersję MA2 robioną w Anglli więc rozumiem że mam 55 l

vtec
20-07-09, 22:41
Rezerwa jest chyba z 8l ztcp.

grze
21-07-09, 16:54
U mnie w MB2 wskaźnik temperatury wskazuje zawsze na rozgrzanym silniku ok. 40% wysokości na tej skali. raz zdarzyło mi się go zagrzać do ok. 55% wysokości tej skali ale to było przy odpowietrzaniu układu chłodzenia przy wymianie płynu chłodniczego. Wyłączyłem wtedy migiem silnik otworzyłem klapę aby silnik przestygł.

Co do tej pojemności baku, to raz udało mi się wlać 45.3 L benzyny i rezerwa się już świeciła. Zaważ, że 0 jest tam trochę niżej na wskaźniku. Nigdy nie wyjeżdżam paliwa do końca, bo szkoda pompy paliwa męczyć.

Krismarzyk
21-07-09, 18:25
Sorki że męczę

grze to znaczy że do baku wchodzi 45l czy 55l

taif1991
21-07-09, 19:46
Do 5D o baku wchodzi 55L ! ! ! ! ! !