Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : engine check przy wyższych obrotach

Cino_D16Z6
28-06-09, 23:06
Witam wszystkich.

Ostatnio 3-4 razy zapaliła mi się lampka engine check w czasie gdy kręciłem silnik powyżek 5k rpm.

Kontrolka świeci się dopóki nie uruchomię jeszcze raz silnika, jak znowu jadę z prędkością obrotomierza 5-6k rpm po około minucie zapala się engine check.

Silnik zachowuje się normalnie, tylko ta kontrolka, teraz profilaktycznie kręcę max do 4k rpm, problem występuje od 2 dni.

Silnik D16Z6, jak myślicie co może być powodem zapalania się tej kontrolki? czy to coś poważnego?

Co powinienem zrobić dalej aby wyeliminować problem?

Ktoś miał już takie objawy?

Liczę na pomoc oraz pozdrawiam!

jero11
28-06-09, 23:11
sprawdź jakie błędy wywala - wpisz w szukajce samodiagnostyka i dowiesz się wszystkiego:)

Lcfr
28-06-09, 23:15
Co powinienem zrobić dalej aby wyeliminować problem?
!
uzyc opcji SZUKAJ

Ktoś miał już takie objawy?

sporo osób....
wiekszość z nich wpadała na pomysł by uzyc opcji SZUKAJ...
w konsekwencji tego PROSTEGO działania doszli(wcześniej lub później) do wnisoku, że trzeba zrobić samodiagnostykę
i odczytać namer błędu jaki sie wyświetla co może być BARDZO pomocne przy zdiagnozowaniu przyczyny wyswietlania sie lampki "check engine"....

sivy
29-06-09, 00:08
ja stwiam na zły skłąd mieszanki tak jak koledzy wyzej napisali zrób samodiagnostyke i powiedz jaki był błąd - coś zaradzimy ale pamietaj zanim sie zapytasz uzyj szukajki

enrix
20-07-09, 16:39
mialem podobny problem, nie dzialal vtec, byl blad chyba 21, czujnik cisnienia oleju, niestety czujnik byl dobry ale komputer nie wysylal sygnalu do "zaworu vtec-a" przez co nie wlaczaly sie zmienne fazy, latwo moza to sprawdzic wpinajac sie w przewody z lampka, jak sie zaswieci przy 5000 obr/min to jeden problem masz z glowy jezeli nie to moze byc komp, ale to tylko gdybanie, zrob samodiagnostyke i bedziemy myslec co dalej , pozdro.