Zobacz pełną wersję : Pytanie: bak...
Męczy mnie ostatnio pewna rzecz. Otóż w CPE zbiornik paliwa ma katalogowo 45 litrów. Wczoraj pojechałem na stację benzynową gdyż wskazówka paliwomierza leżała już na czerwonym polu. Wsadziłem wąż i jazda....leci leci leci....nagle przy 30 litrach stop. Próbowałem jeszcze raz po jakiejś minucie, ale nadal miało opory przed wlewaniem. Zajrzałem do środka do auta i wskazówka poszybowała w górę na pozycję, że paliwa jest full. Czym to może być spowodowane? Kontrolka paliwa świruje czy może gdzieś się zapodziało miejsce na 15 litrów? I jeszcze jedna sprawa - poprzednie auta przyzwyczaiły mnie do tego, że wsadzałem tą metalową część węża w całości przez otwór i sobie grzecznie stałem obok obserując licznik na dystrybutorze, a przy Civie jest z tym problem gdyż jak za głęboko wsadzę wąż to paliwo, że tak powiem, wraca z powrotem czyli jednymi słowy muszę wyczuć odpowiedni moment i starać się nie ruszać pistoletem. Czy to jest normalne? No i jeszcze tak przy okazji - mam silniczek 1,5 okaleczony przez poprzedniego właściciela instalacją gazową - czy przy jej zdejmowaniu będę musiał coś zmieniać jakieś kable czy inne rzeczy czy wystarczy tylko demontaż instalacji i zakrycie dziury po wlewie w tylnim zderzaku? Dodam jeszcze, że przetrząsnąłem posty na forum i niestety znalazłem tylko o tym, że nie świeci się kontrolka rezerwy i jeszcze, że w 1,3 poszło w górę spalanie paliwa po zdjęciu gazu itp. itd.. Jeśli coś przeoczyłem to poza reprymendą proszę o podanie linku :)
Może po prostu pływak jest walnięty...
Ja mam dokładnie tak samo. Kiedyś próbowałem sprawdzić ile przejadę na czerwonej kreseczce, zrobiłem 80 kilosów po mieście i nic. Dałem sobie spokój bo koleś mi powiedział, że jak syf zaciągnie mogę mieć problemy.
Terz podjeżdżam jak wskazówka jest na czerwonym polu tankuję za 120 zł. i jest pełno :wink:
Też mam CPE tylko 1.6
jak tankujesz, nalezy wsadzic pistolet do konca, a potem troche go cofnac i wtedy nie ma problemu.
Co do pojemnosci baku, to wskazówka na czerwonym polu nie mówi o koncu paliwa. Mam kontrolke rezerwy i jak wskazówka jest na minimum to jeszcze sie nie zapala, dopiero potem i wtedy jeszcze mozna sporo przejechac. Kreska na dole to jest jeszcze ze 12litrów, a rezerwa ma z 8litrów. Pozatym pistolet do konca to wczesnie odbija, a paliwo sie pieni, wiec jeszcze mozna potem wlac kilka litrów.
hehe zakręcone to, generalnie uspokoił mnie fakt, że to nie jest pojedyńczy przypadek tylko można by powiedzieć - masowy :) przy następnym tankowaniu poeksperymentuje z manewrowaniem pistoletem :D o zapowietrzeniu zbiornika też już gdzieś czytałem - ponoć Civy mają złe odpowietrzanie czy coś
spróbuj przekręcić pistolet lekko w bok - kawałek dalej wchodzi ;)
cała skala do czerwonej kreski to około 30 litrów. do pustego baku jeszcze daleka droga - wskazówka potrafi opaść jeszcze kawał w dół, zanim skończy się paliwo.
Nooo, nie taki kawał ;) Jak miałem równo na czerwonej kresce to wlazło 42l.
w starym cifie jak wskazówka spadła pod kreskę, wchodziło 33 litry. rekordowo wlałem kiedyś 38 litrów, ale to od tygodnia jeździłem z duszą na ramieniu :lol:
U mnie na czerwonej kresce mozna zrobic dobrze ponad 100 km. Jak bak jest pusty to wsk. opada konkretnie ponizej czerwonej. Nie masz sie czym martwic, po prostu wskazowka jest malo precyzyjna.
jak kupilem tego cifa (w ec8 tego nie robilem :) ) to przy dotknieciu czerownej kreski wyzerowalem licznik i jezdzilem az auto stanelo.. udalo mi sie zrobic okolo 110km.. wiecej razy tego nie robilem bo szkoda pompy paliwowej.. chcialem tylko zobaczyc gdzie jest koniec :) i byl kawalek pod czerownym polem :) co zauwazylem to wskaznik paliwa nie jest wyskalowany liniowo, gorne pol jest wieksze :) pzdr
aha czyli będę tankował jak już będzie leżeć na końcu czerwonego :) swoją drogą czy to normalne żeby 1,5 paliło około 10 litrów na setę? :shock: :twisted:
W okresie zimowym śmigając po mieście jak najbardziej 10L może wziąść. Dużo zalezy też od tego jak mocno naciskasz na gaz :wink:
Wszystko wskazuje na to, ze to jest normalne, Bubu. Jeszcze zauważ, że jak jeździsz po rondzie, to paliwa w baku według wskazówki masz więcej niż wtedy, kiedy skrecasz w prawo. Taka to uroda... :D
a do tego się przyzwyczaiłem, że pozycja wskazówki zależy od tego czy auto jedzie pod górkę lub w dół bądź w prawo lub w lewo :D
A ja dzisiaj sprawdziłem i wyszło, że po mieście pali 7,3 literka
Poprzednio tankowałem na innej stacji a teraz na innej (nie będę robił reklamy :wink: ) i jest lepiej :D
ja stale wspieram mafię paliwową....znaczy się na Orlenie punkty sobie nabijam :D jeszcze mnie ich paliwko nie zawiodło, chcę teraz zrobić eksperyment i mu V-Power zalać - jestem ciekaw czy jest różnica poza cenową
aha czyli będę tankował jak już będzie leżeć na końcu czerwonego :) swoją drogą czy to normalne żeby 1,5 paliło około 10 litrów na setę? :shock: :twisted:
10litrow w miescie to duzo?? Ja mam 1.3 i pli mi 10l.jak poruszam sie jak emeryt,raz udalo mi sie wykrecic 8litrow,ale jak jej daje do wskaznik opada w oczach...napewno 12 litrow bym wykrecil przy butowaniu.
Nie świeci mi lampka rezerwy paliwa w civicu '98 5d. Jakaś dioda się przepaliła?
z tego co pamietam to JET ma wysysanie oparow ze zbiornika przy tankowaniu wiec i moze wiecej wejdzie ale ja chyba tylko raz zatankowalem do pelna i nie pamietam kiedy to bylo wiec sie tym nie martwie
lukiasz to jest stary temat odkopany. :D
ja już wyczułem do którego momentu mogę jeździć, ostatnio chyba ze trzy razy udało mi się 40 litrów wlać :D
w instrukcji do Civica 1,4 3D z 98 napisali ze kontrolka rezerwy sie zapala jak w baku zostaje 6,5 litra.
bubu mi twoja hania po trasie palila 5,8 palwa. .... a gazu srednio 8-9 litrów a wiadomo ze gazu pali 20% wiecej ...Proponuje zmienic stacje bo ORLEN -- TO NAJWIEKSZY CHRZCICIEL ...... ps nie wydaje mi sie ze gaz to kaleczenie BO OBRAZASZ TYCH CO NIM JEZDZA :!: :!: :!:
ludzie ale wy macie problemy :P nigdy jeszcze do pelna nie tankowalem a zawsze robie zakup za 20-30zl :P
btw. ma ktos civica 4g 1.5 16v? jak tak to ile mu pali?
Mnie spala ok. 8.5 litra na 100 km w jezdzie po miescie na trasach po 20-30 km w tempie mocno dynamicznym ;) Przy pelnym dawaniu w palnik, non toper do odciecia i takie takie ;) to mysle, ze spokojowo wezmie 10L, tak samo przy dluzszej jezdzie z wysokimi predkosciami.
Raz jezdzilem w trybie maksymalnego emeryta w lato, to spalil ponizej 6.5L, ale tak sie nie da jezdzic tym samochodem :P