Zobacz pełną wersję : philipsy blue vision wcale nie niebieskie ?!?!
siema pisze ten temat bo ostatnio kupile sobie żarówki H4 philips blue vision + w5w i szczerze powiem ze myslalem ze beda swieic jakos na biało lub niebiesko jak xenony a one swieca normalnie na ŻÓŁTO ?!?! co to za bzdura? tak ma byc czy wcisneli mi bubla... ? jakie zarówy swieca na blue?
Pod odpowiednim kątem powinny swiecic delikatnie na niebieskie..lecz one raczej dają wygodniejsza jazde w nocy niż opcje na tuning :)
jak patrzysz z daleka dają lekko niebieską poświate ale zza kierownicy jest ładne białe a u Ciebie może być problem z samymi lampami ? tzn brudne od wewnątrz albo posunięte przez czas ?
też mam te żarówy, jest dokładnie tak jak pisze pobo22
potwierdzam koledzy, z daleko niebieska poświata, a ogólnie ladne białe światło :) ciekawe ile poświecą :)
świecą krótko ale dobrze :D Niebieskawe światło to tylko HID :P
nie niebiskie, tylko żółte odbłyśniki po roku używania. Da się to zmyć na szczęście.
Tez mam takie. Swieca na bialo. To chyba najlepsze H4 na rynku. Ostatnio 1 mi sie przepalila i wrzucilem 2 zwykle i stwierdzilem ze jeden philips swieci lepiejniz dwie zwykle. Tylko te zarowki polecam (ewentualnie osram z wyzszej polki). Tutaj chodzi o komfort i bezpieczenstwo, a jak chcesz przyszpanowac ( w wiejskim stylu) to zamontuj sobie allegrowe hid. Za kilka miesiecy bedziesz glowil sie gdzie znalesc zamiennik jak jedna strona Ci sie spali :)
Też miałem te Philipsy i potwierdzam to co pisali koledzy. Teraz mam Osram Cool Blue. Jeżdżę na nich już 6 miechów i jeszcze się żadna nie przepaliła. Wg. mnie światło troszkę lepsze niż w Blue Vision.
thompson17
06-08-09, 10:32
Również mam osram cool blue, różnica jest duża co do zwykłych, świecą ładnie na biało.
Hehe wczoraj jak wracałem z trasy to zastanawiałem sie dlaczego mi wszyscy mrugaja a okazało sie że wcale nie jechałem na drogowych tylko miałem za wysoko ustawione:D
i taki mały OT (prawie sikałem ze śmiechu jak to widziałem).
będąc w odległości jakieś 100m od stacji patrze że wjeżdża Bema:D oczywiście lelpidżi:D i jak kolo dał popis wyjeżdżając ze stacji to zdeżak przód mu odlecial:p zrobił troche wioski nie ma co:D
ja mialem w crx philips X-TREME +80% fajne poprostu białe swiatlo...powiem szczerze duzo lepiej dawaly niz zwykle h4....chyba znow je kupie..
A czy od takiej żarówki będą żółknąć reflektory? Światło niby białe więc?
Mógłby ktoś wrzucić jakieś foto jak to mniej więcej w nocy świeci? muszę u siebie ogarnąć zżółknięte klosze i włożyć nowe żaróweczki bo w nocy mam tragedie.
potwierdzam - u mnie siedzą od tygodnia i świcą bardzo ładnie, wręcz kryształek - tak jak chciałem. Z daleka widać taką delikatną poświatę niebieską :) zobaczymy teraz jak długo poświecą hehe
tez mialem i bylem zadowolony. niecaly rok swiecily. i trzeba bedzie kupic kolejne.
A czy od takiej żarówki będą żółknąć reflektory? Światło niby białe więc?
Szkło w reflektorze żółknie zazwyczaj z powodu zbyt dużej mocy zainstalowanej żarówki. Z tymi nic ci się nie stanie. Ja mam takie Philipsy i jestem zadowolony. Przyjemna barwa w nocy, lepsze oświetlenie drogi i pobocza.
Mógłby ktoś wrzucić jakieś foto jak to mniej więcej w nocy świeci?
Jak nie zapomnę to zrobię dziś wieczorem zdjęcie i wrzucę do tematu.
panowie jezeli chcecie H4 to moge wam polecic te zaroweczki http://allegro.pl/item704070710_zarowki_h4_100_90w_helltec_dobra_cen a.html#gallery brat juz wytestowal wiele zarowek i pozostal wlasnie przy tych bo swieca mocno bialo, wczesniej mial blue vision ale te w porownaniu swieca o wiele jasniej nie ma niebieskiej poswiaty ale jest mocno biale swiatlo, tania rzecz a cieszy:) aha zarowka spalila mu sie po roku czasu ale jest to tak tania rzecz ze mozna nakupic kilka kompletow:) naprawde mozecie brac w ciemno:) no chyba ze macie wyjarana lampe wewnatrz to cudu nie narobicie
Ja bym nie ryzykował z takimi żarówkami. Ich moc jest prawie 2 razy większa od standardowych więc prędzej czy później mogą stopić się oprawki albo przewody co może doprowadzić do zwarcia lub też klosze zaczną żółknąc. Po prostu będą pobierać prawie 2 razy większy prąd i stąd mogą wystąpić takie konsekwencje.
kwestia tylko ile naprawde maja wat bo nie wierze w to 90;)
A ja zaryzykuję jak mi się blue vision spalą :) pozdro
kwestia tylko ile naprawde maja wat bo nie wierze w to 90;)
No właśnie mają 100 W na drogowych i 90 na mijania, emitują znacznie więcej ciepła, powodują większy pobór mocy i dzięki temu w normalnym nieprzystosowanym samochodzie mogą elegancko stopić się przewody instalacji, reflektory, przekaźniki.
nie nalegam oczywiscie, ale poki co brat jezdzi poltora roku (civic sport 2001) i nic sie nie dzieje poza tym ze wlasnie po roku jedna zarowka sie spalila, wasz wybor;)
Osobiście bałbym się założyć takie mocne żarówki, bo mój ojciec na 100/90 jeździł i po kilku miesiącach jak się jedna spaliła to wymienił, ale już z całym reflektorem, bo srodek lampy od gorąca się odkształcił i nie dało się żarówki wyjąć.
Pewnie, że ludzie na nich jeżdżą i sobie chwalą ale widocznie nie do wszystkich samochodów się one nadają.
Ja u siebie mam tungsram megalight +60 i są świetne, a kosztują ok 20 PLN za komplet. Do tego zamierzam w wolnym czasie lampy rozkleić i wyczyścić odbłyśniki, bo to też podobno bardzo poprawia ich świecenie.
a jaka jest roznica miedzy tymi co masz teraz a tymi co mial Twoj ojciec? swieca tak samo?
No raczej nie. Ja mam zwykłe 60/55 [W] tyle, ze o nieco podwyższonej wydajności jak np blue vision z tematu tyle, że o zwykłym kolorze światła. Takie żarówki 100/90 oczywiście świecą zauważalnie mocniej ale najczęściej nie bez szkody dla lamp, instalacji i czasem też innych użytkowników dróg, bo mogą oślepiać.
Jakby ktoś szukał tanich i nieco lepiej świecących żarówek to szczerze polecam Tungsram Megalight +60 60/55.
Blue Vision - fajne żaróweczki. Tylko to "blue" jest lekko przesadzone, może z daleka daje lekko niebieską poświatę; zza kółka widać przyjemne, białe światło. Mają jedną wadę - słabą żywotność.
Jak chcesz mieć niebieskie światło wrzuć xenon 6000K lub więcej, ale to raczej bezsensowne. Raz, nie oświetla to wcale dobrze, dwa takie niebieskie światła nie wyglądają fajnie, trzy - jak magnes przyciągają Panów w niebieskich mundurkach.
Powiem wam tak, kupiłem w końcu takie żarówy
http://allegro.pl/item665595136_niemieckie_zarowki_xenon_h4_55_60w_d iody_led.html
Philipsy sprzedalem i dobrze bo powiem wam ze te swieca masakrycznie, nic sie nie przytapia, światło super biało-niebieskie. W porównaniu do Philipsów to dwa razy wieksza moc świecenia i koloru. Jezdze juz na nich ponad dwa miechy i nic sie nie dzieje. O taki kolor swiatel mi chodzilo, odmładza furke i fajnie wyglada. Philipsy? placisz za firme i "jakosc" .. przereklamowane..
koberone, a jak w deszczu?
Zdarzyło mi się prowadzić auto z niebieskimi żarówkami w marnej pogodzie i ledwo widziałem 10 metrów przed autem..
generalnie im jasniejsza zarowka tym gorsza widocznosc w deszczu to samo tyczy sie xenonow w moim przypadku 6000k jazda w deszczu do przyjemnosci nie nalezy aczkolwiek tragedii nie ma po prostu trzeba wolniej jechac:)
Jeśli założę blue vision do oświetlenia rejestracji to jakie w końcu będzie światło? Białe czy żółte? Lepiej kupić po prostu białe LEDY?
Jeśli założę blue vision do oświetlenia rejestracji to jakie w końcu będzie światło? Białe czy żółte? Lepiej kupić po prostu białe LEDY?
Białe, sprawdzone;)
Białe, sprawdzone
Możesz wrzucić fotę jak to u Ciebie wygląda?