Dizzy
23-01-05, 16:43
Jako ze swap na B16A2 raczej nie jest w moim zasiegu finansowym o tyle na D16A9 jest juz zupelnie realny i z taka mysla kupilem EJ9.
Bede wdzieczny za odpowiedzi na nurtujace mnie pytania:
1. Co oprocz samego silnika, wiazki i kompa bedzie mi potrzebne?
Skrzynia? Sprzego? ...?
2. Czy do obecnego silnika D14A3 jest sens robienia w chwili obecnej dolotu i ukladu wydechowego tak zeby juz byly zrobione jak przyjdzie pora na swap, czy poczekac i te rzeczy robic dopiero po swapie bo nie podpasuja do nowego silnika?
3. Jak sprawdzic czy mam ABS bo mi nie bangla. Szukalem bezpiecznika w srodku i pod maska obok akumulatora ale nigdzie nie znalazlem na opisie. Czy to znaczy ze nie mam ABS'u?
4. Czy zderzaki przdni i tylni z werji 99-00 podpasuja do mojej '97 czy podmianka wymaga dodatkowego rzezbienia?
5. o olej (szukalem ale niewiele znalazlem)
Obecny olej wg.karteczki to jakis gowniany LiquiMolly 5W40.
Chcial bym oczyscic silnik i zalac cos dobrego bo nie jezdze delikatnie.
Czy z tego moge bez problemu sie przesiasc na 5W50 Shella? Czy moze jakis inny olej polecicie? Zostac na polsyntetyku czy isc w syntetyczny? Czym przeczyscic silnik? Wyczytalem ze Lotosem ale jakim?
Z gory dzieki za oswiecenie mnie!
Dizzy
Bede wdzieczny za odpowiedzi na nurtujace mnie pytania:
1. Co oprocz samego silnika, wiazki i kompa bedzie mi potrzebne?
Skrzynia? Sprzego? ...?
2. Czy do obecnego silnika D14A3 jest sens robienia w chwili obecnej dolotu i ukladu wydechowego tak zeby juz byly zrobione jak przyjdzie pora na swap, czy poczekac i te rzeczy robic dopiero po swapie bo nie podpasuja do nowego silnika?
3. Jak sprawdzic czy mam ABS bo mi nie bangla. Szukalem bezpiecznika w srodku i pod maska obok akumulatora ale nigdzie nie znalazlem na opisie. Czy to znaczy ze nie mam ABS'u?
4. Czy zderzaki przdni i tylni z werji 99-00 podpasuja do mojej '97 czy podmianka wymaga dodatkowego rzezbienia?
5. o olej (szukalem ale niewiele znalazlem)
Obecny olej wg.karteczki to jakis gowniany LiquiMolly 5W40.
Chcial bym oczyscic silnik i zalac cos dobrego bo nie jezdze delikatnie.
Czy z tego moge bez problemu sie przesiasc na 5W50 Shella? Czy moze jakis inny olej polecicie? Zostac na polsyntetyku czy isc w syntetyczny? Czym przeczyscic silnik? Wyczytalem ze Lotosem ale jakim?
Z gory dzieki za oswiecenie mnie!
Dizzy