Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : odstraszacz na zwierzęta

kasjapa
26-06-09, 14:51
Witam! Po paru przygodach ze zwierzakami (przegryzione węże chłodnicy, nadgryzione wygłuszenie silnika) dostałem odstraszacz na kuny i inne podobne wynalazki. Pytanie - macie jakiś pomysł gdzie go najlepiej podpiąć ( zasilanie 12V - wychodzą z urządzenia dwa gołe kabelki) i ma pobór prądu 60 mA. Czy da adę podpiąć to pod centralny zamek, albo alarm (żeby urządzenie działało kiedy zamykam samochód)?

raq22100
26-06-09, 17:28
Trzeba było by robić jakiś układ. Wg mnie przy tak niskim poborze prądu, ja bym go podpią aby cały czas odstraszał, ew. jakiś wyłącznik czy coś. Jak podepniesz pod CZ to to bedzie działało tylko przy zamknieciu, po zamknieciu już nie.

pzdr,

kasjapa
26-06-09, 18:50
dzięki... coś pokombinuje.

Zdzisio.pl
26-06-09, 20:48
Jak podepniesz pod CZ to to bedzie działało tylko przy zamknieciu, po zamknieciu już nie.
nie tak do końca... z mojej centralki idą kable które mają ciągły plus przy zamkniętym. Co prawda centralny jest nieseryjny ale nie wiem czy to ma tu znaczenie. 4 kable prowadzące do siłownika master posiadają:
impuls +12 przy zamykaniu
impuls +12 przy otwieraniu
ciągłe +12 przy zamkniętych
ciągłe +12 przy otwrtych.
badałem temat przy podłączaniu się pod kierunki. Z tego względu, że nie mam dedykowanego wyjścia to podłączełem się pod te impulsy.
Ciągłe napięcie pochodzi z przełącznika w siłowniku i informuje centralke w jakim położeniu jest siłownik. Tak mi się wydaje, jak gadam bzdury to porawcie :)
podpiąć się przez przekaźnik i gra gitara :)

raq22100
26-06-09, 22:44
Nie wiem właśnie jak działa master do końca, ale jeśli to co mówisz jest prawdą, to to bedzie jak najlepszy sposób nawet bez wykorzystania przekaźniki (60mA)

Chipsy2
28-06-09, 18:20
Najlepiej i najbliżej będziesz miał podpiąć to bezpośrednio gdzieś przy aku bo i tak wypadałoby żeby było pod maską. Ewentualnie jakiś wyłącznik i tyle .

Ficek
25-08-09, 15:49
według mnie najlepszym odstraszaczem jest kawałek śerści np. psiej pod maską w woreczku zawieszony tego boja sie potencjalne zwierzaki ;)

Matey
25-08-09, 15:53
Ja mam zainstalowany przy akumulatorze... Bezposrednio zniego idzie prad i dziala non stop

misiek707
27-08-09, 15:49
Mam takie pytanko dot. tych odstraszaczy czy one w ogule działają? Czy jest to pic na wode?