PDA

Zobacz pełną wersję : POMARAŃCZOWA KONTROLKA D16Z2

tecno
11-04-06, 18:15
Witam. Posiadam civica ED7 silnik D16Z2 (110 KM). Problemem który mnie gnębi jest zapalanie się pomarańczowej kontrolki gdy silnik sie nagrzeje. Wygląda to tak: odpalam auto i jade np. na miasto, po przejechaniu srednio 5-10 kilometrów zapala sie kontrolka. Pali się non-stop aż do wyłączenia silnika. Z tego co się orientuję wynika z tego iż jest to sonda lambda (pierwszy błąd). Proszę o pomoc i opinie innych użytkowników poieważ chcę sie upewnić przed kupnem sondy że to właśnie ona szwankuje.

tomekk
11-04-06, 18:28
Instalacja gazowa jest? Samodiagnostyka zrobiona? Z opcji szukaj skorzystałeś?

TDP
11-04-06, 18:28
hmm co to moze byc ??!! chceck engin ?! np ... nie to było by zbyt proste - trzeba zalozyc nowy temat i sie spytać co u mnie oznacza pomaranczowa kontrolka napewno to cos innego

co to moze byc ... bedziemy zgadywac ... moze sonda lamda a moze nie co o tym myslcie ?! ... nie no nie bede szukać na forum o samodiagnostyce ... ani nie podjade do ASO aby wpieli sie do komputera i zczytali blad

pozdrawiam :D

siwas
11-04-06, 19:16
Ja tez tak mialem i pokrylo sie to z uszkodzona sonda.
odczytaj bledy!!!

tecno
11-04-06, 21:33
Błąd już czytałem, czerwona "dioda" mruga regulranie po jednym razie co pare sekund. Z tego co osobiście się orientuję jest to właśnie sonda ale dmucham na zimne i nie chce wymienić sondy po to aby sie dowiedzieć że była sprawna :D Idę do mojej niuni do garazu aby poprawić sobie humor :) i podumać nad usterką

[ Dodano: Wto 11 Kwi, 2006 ]
Gazu nie ma i nie będzie :) never :)

LIO
11-04-06, 21:40
moze byc sonda lub jej obwód, a więc sprawdzasz podłączenie, kabelki czy nie są przetarte itp i jak nic nie znajdziesz to wymieniasz sondei na koniec resetujesz kompa

siwas
11-04-06, 21:47
Co do sondy daj znac jesli bedziesz potrzebowal... :D

oczywiscie mam tylko nowe i tylko w super cenie ;)

Wombat
12-04-06, 00:50
a masz taką na 4 druty do accorda? Może ja bym sobie profilaktycznie wymienił..

siwas
12-04-06, 01:25
sie pewno znajdzie :D

Wombat
12-04-06, 23:05
a napisz mnie co wiecej na priff..