Zobacz pełną wersję : co do EJ9 D14A4
afro-krakow
22-06-09, 22:32
witam,
proszę poradźcie jaką instalacje założyć do mojej Hani 1,4 (90KM)
słyszałem o różnych "stag-ach" czy "zenit-ach" ale żeby mi to cokolwiek powiedziało to ... raczej niewiele
z góry dzięki za odpowiedź
pozdrawiam
:D:confused::D
Było wiele razy. Wystarczy poszukać. Ale skoroś leniwy mogę ci polecić sekwencje stag 300. Koszt w okolicach 2300-2500 zł. . Mam identyczna Hanie co ty i jeżdżę na tej sekwencji ponad 2 lata. Nie sprawiła absolutnie żadnych problemów . Jest całkowicie bezstresowa a spadek mocy o może i jakiś jest, ale ja go nie wyczuwam. Spotykałem się z opinią, że na sekwencji ten silnik traci ok 2-3 konie czyli tyle co nic. Oczywiście równie ważne co sama instalacja jest warsztat, który ja zakłada, bo jak trafisz an paproków to nawet najlepsza instalacja będzie szwankować. Więc sugeruje ci popytać znajomych , jaki warsztat polecają w okolicy jeśli chodzi o LPG, bo lepiej dopłacić za ta sama instalacje ze 200,- zl niżi założyć u kaciumeli i mieć z nią "wieczne" problemy.
dokladnie, stag 300 (teraz juz jest nowszy klon 300 plus), tania i dobra sekwencja ! polecam
I jak nie liczysz kazdej zlotowki zeby bylo jak najtaniej, to nie zakladaj wtryskiwaczy valtek :). Dołóż do magic-jestów lub jak masz wiecej kasy do matrixów. Na tych wtryskiwaczach przynajmniej bezproblemowo pojezdzisz a nie wieczne kalibracje i regeneracje jak przy valtekach
afro-krakow
24-06-09, 10:40
serio wszystkim dziękuje za podpowiedź!!
a słyszał ktoś o "agis-ach" -polecono mi to jako alternatywę (no i ten zenit jeszcze jak coś)
co sądzicie? :D
s t a g !
stag + magic-i tania dobra opcja
lub
stag + matrix (tak jak peroponowal rafalb33)
zaden zenit ani kme to kupa !
masz juz odpowiedz, jak masz jeszcze jakies watpliwosci po odpal google i sie rozejrzyj na innych forach.
pozdrawiam
witam ja tez mam taka Honde i mam pytanko ktoś mi mówił że moge założyć wielopunktowy gaz co wy na to ??można tak czy tylko sekwencja
witam ja tez mam taka Honde i mam pytanko ktoś mi mówił że moge założyć wielopunktowy gaz co wy na to ??można tak czy tylko sekwencja
Mysle, ze nie masz bladego pojecia o czym piszesz :). Poczytaj najpierw podstawy
No właśnie nie mam więc pytam :) Jak bym miał to bym nie pytał
Chłopaki mówiecie o tym stag 300 co kosztuje na allegro instalacja niecały 1000zł i do tego dochodzą koszty założenia tak? I mam pytanie do posiadaczy ej9 d14a4 po założeniu gazu ile wam pali paliwa a ile gazu?? Np. za 50 zł ile kilometrów zrobicie??
Te 50 zl to kwestia nogi i tego gdzie tankujesz. Przypuśćmy obecna cenę gazu 1.70zl/litr to masz jakieś 29 litrów i zależy gdzie jeździsz i jak jeździsz, czy miasto czy trasa u mnie średnio 320km przy średnim spalaniu 9 litrów ale tak jak mowie na trasie więcej.
Dolicz sobie do max 20% wiecej niz pb. Zazwyczaj jest mniej, ale tyle nalezy liczyc przy kalkulacji, bo dochadza rozruchy itp. Jak jezdzisz na krotkich odcinkach, to w zimie moze wcholere wachy leciec.
Mój pali od 8 do 13 zalezy od nogi (13 to juz caly czas pedal w podlodze jak sie da:))
I rozumiem że zawsze trzeba odpalać i gasić samochód na bp??
Odpalac. Kazda sekw. przelacza sie dopiero po osiagnieciu jakiejs tam temp. W zimie to moze potrwac nawet kilka km przy duzych mrozach. Takze moze sie okazac, ze wiekszosc jezdzisz na benzynie jak robisz krotkie odcinki. Ale normalnie jak jest kolo zera to z 1,x km.
W lecie to jest kwestja do kilkuset metrów.
Chłopaki tak przeglądam te aukcje z instalacjami LPG i na żadnej nic nie jest napisane że w skład zestawu wchodzi butla, czyli butle jeszcze osobno trzeba dokupić?? I powiedzcie czym różni sie stag 300 od stag 4??? Czy obie te instalacje są IVgeneracji? i jeszcze jedno wszedzie piszą żę są do samochodu z sądą lambda i katalizatorem, a jak mam w planach wywalenie kata? to mogę mieć problemy?? I jakie dokumenty powinienem dostać do instalacji żeby to zarejestrować??