Zobacz pełną wersję : w jaki sposób sprawdzić czy EAVC żyje? [D14A8 98' MB2]
Czy ktoś wie w jaki sposób sprawdzić czy silniczek krokowy, a właściwie jego część elektroniczna jest sprawna? Wczoraj wymieniłem ten element (zakupiłem uzywkę od @hondatanio) i mimo resetowania komputera ciągle wywala błąd nr 14 i obroty spadaja bardzo nisko..
Dzisiaj zamontuję jeszcze sam zawór, który wczoraj dokładnie wyczyściłem. Jeśli nie zadziała, to już naprawdę nie wiem w jaki sposób sprawdzić co jest uszkodzone.. chyba że i mój oryginał i ten który przysłano mi z @hondatanio są uszkodzone.. tylko rebus pozostaje rebusem.. "jak to sprawdzić jednoznacznie i pewnie?"
powinno byc slychac klikniecie mechanizmu silniczka kiedy podlaczasz do niego zlaczke elektryczna, przy wlaczonym zaplonie.
mozesz tez odkrecic go od kolektora, przylaczajac i odlaczajac wtyczke , patrzec w dziure silniczka powinno byc widac ruch zaworka.
[ Napisano: Pią 12 Kwi, 2006 ]
powinno byc slychac klikniecie mechanizmu silniczka kiedy podlaczasz do niego zlaczke elektryczna, przy wlaczonym zaplonie.
mozesz tez odkrecic go od kolektora, przylaczajac i odlaczajac wtyczke , patrzec w dziure silniczka powinno byc widac ruch zaworka.
no tak.. nie ma to jak proste, eleganckie rozwiazania.. ze tez sam na to nie wpadlem :oops: to pewnie efekt pracy od 7.00 do 17.00 :evil:
a wracajac do tematu.. testy porobione, zawor + jego sterowanie posprawdzane w roznych konfiguracjach (nowy+nowy, stary +nowy, itp...) oba egzemplarze zaworu oraz przepustnica wymyte.. i qpa
wydaje mi sie ze zawor jednak dziala (po zalozeniu sterowania na zawor ten ostatni sam ustawia sie w pozycji lekko otwartej, po podlaczeniu zasilania domyka sie.. ), wiec moze problemem jest co innego.. obroty spadaja b. nisko i po rozgrzaniu silnika faluja. najpierw powoli a potem coraz szybciej az do ustalenia dosyc szybkiej amplitudy ok. 2-3 wahniecia na sekunde.. po rokreceniu silnika do 2500 rpm lub wyzej wyraznie sie dusi...
niestety komp nadal pokazuje kod 14..
jakies pomysly co jeszcze moglo sie zesrac?
wydaje mi sie ze wyeliminowalem awarie sterowania silniczkiem, wyeliminowalem jego zabrudzenie.. nie wiem co dalej :?
[ Dodano: Pią 28 Kwi, 2006 ]
maly update do watku..
konto bankowe uszczuplone o 1500pln za naprawe spalonego komputera. popalily sie obwody odpowiedzialne za regulacje wolnych obrotow. przyczyna spalenia - "samoistna, temat dosyc znany".
droga, aczkolwiek fachowa i blyskawiczna naprawa (od 8.00 do 12.00) - firma ELEKTRONIKA - Jacek Grabowski, Piaseczno, Puławska 33
Grubo Cie nabili w butelkę, całe ECU kupiłbyś za 1/4 tej kwoty.
Grubo Cie nabili w butelkę, całe ECU kupiłbyś za 1/4 tej kwoty.
1. oczywiscie kupujac tak jak piszesz, dostalbym 12 miesiecy gwarancji :shock:
2. komp sam, pewnie bezplatnie, zaprogramowalby sie do moich kluczykow :|
3. wiedzialbym bez diagnozy (ktorej koszt 250pln + koszt programowania - wliczono w cene), ze na 100% tylko komp jest walniety :| (bo drugi silniczek jak sie okazalo bez sensu kupilem)
Przepłaciłeś tak czy siak.
(EOT)