PDA

Zobacz pełną wersję : Akumulator czy rozrusznik?

k0zi
21-06-09, 18:03
Witam.
Dziś rano hania odpaliła normalnie na dotyk i po krotkiej jezdzie zgasilem ja i wrocilem za 3 min.
Kiedy chcialem odpalic silnik nawet nie zakrecil, zaswiecily sie kontrolki alarm zapikał i nic. Pomyslalem - kurde akumulator padl? Dziwne ze po parominutowej jezdzie, podczas postoju wszystko bylo wylaczone.
Poprosilem kolege i popielismy kabelkami po 10 min nie zakrecil rowniez. Na akumulatorze przy + klem byl zasniedziały (taki bialy nalot) czy akumulator padl calkowicie ?
Dodam tylko, ze jak zasuwalem szyby to fakt, zasuwaly sie duzo wolniej ale przypomnialem sobie o tym dopiero wtedy, kiedy juz nie chcial odpalic. Czy akumulator mogl pasc calkowicie tak, aby nie mozna go bylo nawet na kablach odpalic?
Radio dzialalo i kontrolki sie zapalaly, ale slabiej. Swiatla tez sie zaswiecaly...
Nigdy wczesniej taka sytuacja nie miala miejsca...Prosze o pomoc, czy to wg Was wina akumulatora?
Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam.

suchy2004
21-06-09, 18:08
Jak na kablach odpalałeś to tak jakbyś miał podłączany drugi akumulator(ten kolegi), więc przyczyna powinna leżeć gdzie indziej, aczkolwiek to co piszesz to najczęstsze objawy rozładowanego akumulatora.

Tak mi się przypomniało...Sprawdź masę! Może niekontaktuje.

k0zi
21-06-09, 18:22
masa napewno kontaktuje bo wielokrotnie klemy zdejmowalem i zakladalem/zakrecalem.

Moze akumulator wymaga podlaczenia pod prostownik na nocke ?

suchy2004
21-06-09, 18:25
masa napewno kontaktuje bo wielokrotnie klemy zdejmowalem i zakladalem/zakrecalem.

Moze akumulator wymaga podlaczenia pod prostownik na nocke ?

Ale masa między silnikiem a karoserią i karoserią a akumlatorem.

Jak nie odpala z drugiego akumulatora to nie jest wina akumulatora a bardziej kontaktu.

nemo
21-06-09, 18:55
Jeżeli wyczyszczenie styków nie pomoże, to sprawdź szczotki rozrusznika.

k0zi
21-06-09, 20:16
skoro bylo podpiete na kable i nie odpalil wiec akumulator raczej jest sprawny.
Po konsultacjach stwierdzam ze albo alternator padl (bo nie daje pradu) i nawet rozrusznikiem nie zakreci albo jednak rozrusznik padl...

nikog0
21-06-09, 20:26
alternator produkuje prąd kiedy silnik pracuje, wtedy go odpalasz ilość produkowanego prądu jest znikoma.
Przyczyny szukaj w złym kontakcie przewodów lub/i masy. Polecam preparat Isol, poodkręcaj popsikaj i zakręc znowu wszystkie miejsca gdzie idzie masa do silnika, albo przynajmniej spryskaj po wierzchu. Zobac czy jakiś kabel sie ni odpiął i nie robi zwarcia.

Mi się wydaje że wina leży albo w złym kontakcie albo w rozruszniku, zobacz na szczotki, jak ktoś wyżej pisał. Możesz też wyjąć rozrusznik i zobaczyć czy się nie rozpadł w środku...

Civ dohc
21-06-09, 21:26
A nie prościej zmierzyć napięcie na aku ? Nieraz zdarza się coś takiego, jak oberwanie się celi i aku pada właśnie nagle...

Maverick
21-06-09, 21:32
Miałem podobny problem w vectrze raz paliła raz nie i nie wiedziałem czemu a miałem nie dokręcone klemy na aku i tam rownierz były kabelki i jak one latały to sie potrafił nawet w czasie jazdy wyłaczyc np na zakretach ale jak je dokreciłem to wszystko było ok