Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : schemat do zbudowania

lunatyk
20-06-09, 23:57
Witam.

Nie mam pojęcia jak nazwać ten wątek, żeby każdy wiedział o co chodzi, więc zostawiam tak jak jest.. Sprawa jest następująca czy ktoś o wykrztałceniu lub smykałce elektrycznej może mi odpowiedzieć na pytanko jak zbudować układ który będzie polegał na tym że po zamknięciu i otwarciu auta swiatła powiedzmy przeciwmgielne bedą się podswietlać przez parę sekund np doświtlając drogę do domu. Jeszcze lepiej jakby to było przy otwieraniu i zamykaniu drzwi. Coś żeby dodać bajer i podwyższyć standard auta mam nadzieję tanim kosztem. Coś takiego jest seryjnie montowane w mercedesach np :) Zapraszam do dyskusji.

pozdrawiam Michał

bracho1978
21-06-09, 07:34
Tanim kosztem to taki wynalazek http://moto.allegro.pl/item659763037_swiecacy_pierscien_fluorescencyjny_h 4_2_kolory.html

raq22100
21-06-09, 14:47
hmm, zależy pod co chcesz podpiąć, można wykorzystać to z instalacji oświetlenia z kabiny, hmm, trochę zaawy i testowania. Ja bym to zrobił tak: kondensator w obwodzie podświetlania kabiny, coś jak opóźnienie gaśnięcia żarówki w kabinie po zamknięciu drzwi, z obwodu podciągnąć kabelek do przekaźnika (4zł) a z przekaźnika kabelek od akumulatora i kabelek do świateł (jakich tam chcesz, mogą tutaj nawet być drogowe/mijania ;)

pzdr,

ppm702
21-06-09, 15:25
można to zrobić bez większego problemu. Wystarczy przekaźnik zwłoczny startowany impulsem (+) z np. długich aktywujący światła mijania + bramka odcinająca jego działanie na załączonej stacyjce.

Efekt:
na załączonej stacyjce światła pracują normalnie
na wyłączonej w momencie kiedy puścisz impuls długimi to odpalone zostaną światła mijania lub długie na czas ustawiony wcześniej

Koszt zbudowania takiej zabawki to w granicach 80-100PLN.

Kobra
22-06-09, 14:41
Tanim kosztem to taki wynalazek http://moto.allegro.pl/item659763037_swiecacy_pierscien_fluorescencyjny_h 4_2_kolory.html

myslisz ze to sie nie stopii po pierwszych 10 minutach jazdy ??:D

bracho1978
22-06-09, 15:37
Bes przesady lampa to nie piekarnik do tego ten wynalazek stworzono

Kobra
22-06-09, 15:40
ta szczegolnie w chinach zapewne :D taka lampa przeciez dobrze sie nagrzewa a guma wokol niej to chyba slay pomysl

lunatyk
23-06-09, 18:39
pomysł Piotra mi się podoba ale kurna chyba najfajniej to wygląda jak jest połączone z podswietleniem kabiny... ale jakiś włącznik takiej funkcji tez by się przydał żeby np w dzień się darmo nie świeciło po wyjściu z auta :>

raq22100
23-06-09, 22:48
z wyłacznikiem nie ma najmniejszego problemu ;]

lunatyk
24-06-09, 22:51
widzę że ze wszystkim nie ma problemu więc może ktoś wreszcie opisze jak to zrobić ?:) ppm dałbyś radę coś takiego pomóc mi zamontować do auta ? co potrzebne żeby kupić i co gdzie podpiąć :> interesuje mnie coś takiego pod podświetlenie kabiny plus wyłącznik na dzień.

raq22100
24-06-09, 23:23
Pokombinuj z moją propozycją, taniej Ci wyjdzie.

ppm702
27-06-09, 13:24
możemy powalczyć :) Ale to kwestia przyszłego tygodnia. Przypomnij mi się i zrobię Ci listę zakupów :P