Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : gasnie na gazie

Maverick
20-06-09, 19:58
witam, kupiłem pare dni temu civica V 1.5 16v 92r. na gazniku i mam mały problem, a mianowicie gdy jest wieczór i na dworze troszke chlodniej (ok 10-15C) nie moge go odpalic na gazie, nie wiem czemu. gdy przekrecam za pierwszym razem kluczyk by odpalic to tak jak by chcial i probuja obroty wskoczyc ale nie moga a pozniej to juz tylko "chechlam' no i musze w koncu przezucic na benzyne i tez chwilke "pochechlam" i odpala. Nie wiem co jest grane i boje sie ze bede miał zimą kłopoty :eek:

chciał bym dodac ze instalacje mam BRC

yautja
20-06-09, 21:09
Nie powinno się odpalać na gazie. A już na pewno, jeśli jest na polu mniej niż 15 stopni. Parownik LPG jest tak skonstruowany, że działa poprawnie dopiero jeśli jest nagrzany.

Maverick
20-06-09, 22:02
to wiem ale powinien odpalic przy takich temperaturach. Mialem fiata tempre kiedys i popsół mi sie gażnik i odpalałem w zime przy -20 C na gazie, troche pochechłal ale odpalał a teraz jest lato a honda nie odpala

misiek1
21-06-09, 00:54
to wiem ale powinien odpalic przy takich temperaturach. Mialem fiata tempre kiedys i popsół mi sie gażnik i odpalałem w zime przy -20 C na gazie, troche pochechłal ale odpalał a teraz jest lato a honda nie odpala

Po pierwsze honda to nie fiat:p, po drugie jeśli już chcesz odpalać na gazie to musisz wziąć pod uwagę, że przy pierwszym odpalaniu silnik dostaję tak bogatą dawkę gazu, że po prostu nie może tego "przełknąć". Tak samo z tym późniejszym odpalaniem na benzynie, musisz chwilę dłużej pokręcić bo gaz miesza się z paliwem i tworzy mieszankę nie do "przepalenia". Możesz spróbować odpalać na gazie w ten sposób; przekręć zapłon żeby zawór w parowniku się otworzył, odczekaj kilka sekund i na centralce od gazu ustaw pozycję w której ani gaz ani benzyna nie będzie aktywna (o ile twoja instalacja jest I gen. a tak sądzę bo masz gaźnik) i wtedy przekręć rozrusznikiem powinien zapalić, ale tylko na moment bo zabraknie mu gazu i właśnie ten moment w którym silnik pracuje masz na przełączenie go z powrotem "na gaz" na centralce od gazu. Może trochę to skomplikowane, ale metoda sprawdzona przeze mnie we wcześniejszym aucie, przy założeniu że ma się w miarę dobry parownik, bo jeśli parownik jest już "wyjeżdżony" to ciężko go będzie dalej odpalać od razu na gazie.

Maverick
21-06-09, 13:07
kolego probowałem tak jak mowiłes ale rowniez nie odpalił choć wskoczył na obroty ale zgasł, musze pojechac do gazownika zeby to zobaczył, dzieki za pomoc