Zobacz pełną wersję : 1.4 a 1.6 - różnice
Witam
Czy wie ktoś może jak odróżnić w Civicu VII gen. silnik 1.4 od 1.6 Vtec ??
Jedną z różnic na pewno jest obudowa , w 1.4 jest tylko napis Honda, a w 1.6 dodatkowo pisze VTEC.
Czy są jeszcze jakieś inne rożnice dostrzegalne gołym okiem ??
pozdrawiam,
kamyki
a numery wybite na silniku nie wystarczą? :) Z lewej strony kolektora - będziesz miał napis d16v1
dzięki za błyskawiczną odpowiedź, a jest jeszcze jakiś inny sposób ??
nie bardzo, generalnie ciężko jest odróżnić d14,d16 i d17. Skoro masz wybite numery na bloku silnika, to po co Ci dalsze poszukiwania różnic?
zawsze mozesz np rozebrac blok 1.6 i 1.4 i pomierzyc objetosc :D
Zawór VTEC jest wystarczająco widoczny żeby odróżnić 1.4 od 1.6
Nie znam sie za bardzo na silnikach :(
Jak wygląda ten zawór VTEC ??
ziom, zadaj konkretnie pytanie, powiedz czego potrzebujesz i co wiesz a czego nie, bo w ten sposob nikt Ci nei pomoze... zaraz cvcd15 napisze ze zawor jest zielony, a ty odpiszesz ze slabo rozrozniasz kolory i potrzebujesz innej porady ?
serio, bedzie latwiej i prosciej - i Tobie, i nam :)
pzdr
w civicach z silnikamii 1.4 kola maja piaste na 4 sruby, a 1.6 i w gore 5 srub :)
w civicach z silnikamii 1.4 kola maja piaste na 4 sruby, a 1.6 i w gore 5 srub :)
z tego co mi wiadomo to i 1.4 i 1.6 maja piasty na 4 i 5 srub roznica jest tylko ta ze 4 sruby mialy civici przed liftem a po lifcie 5 srub
Zaraz znajdzie się ktoś kto weźmie to na serio i kolejny wątek w stylu "ktoś mi podmienił silnik" murowany.
ano.. ja nie rozumiem; czy naprawde nie mozna wejsc na allegro i obejrzec sobei jak wyglada silnik 1.4 i silnik 1.6? mozna w czesciach gole bloki poogladac, mozna w samochodach - do wyboru do koloru...
z tego co mi wiadomo to i 1.4 i 1.6 maja piasty na 4 i 5 srub roznica jest tylko ta ze 4 sruby mialy civici przed liftem a po lifcie 5 srub
hmm dziwne mam po lifcie i 4 sruby:P