PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z wydechem

loot
20-06-09, 15:53
witam szanownych użytkowników forum,

mam nie lada problem z wydechem w d15z6, civic 6gen '96.

wczoraj to się zaczęło, tzn przy dodawaniu gazu coś zaczęło ostro brzęczeć, taki metaliczny odgłos ala sportowa maszyna:D. nie wiedziałem o co chodzi, myślałem najpierw, że coś w silniku, ale dziś zlokalizowałem problem - wydech.

brzęczy w okolicach środka samochodu, w miejscy, gdzie wydech jest podwieszony na takiej gumie do podwozia. jak się w niego puka to słuchać też to brzęczenie. wnerwia mnie to strasznie, ale zauważyłem, że jak się trochę do siebie wydech pociągnie to przestaje brzęczeć przy dodawaniu gazu. wlazłem zatem pod auto i przy pomocy sznurka naciągnąłem wydech i przywiązałem do podwozia tak, że za bardzo tego wydechu nie słychać (brzęczenia tego znaczy), ale jak się jedzie to czuć że coś jest nie tak i spadła trochę chyba moc.

oprócz tego jak pojeżdżę i wyłączam silnik, to słychać pukanie, słychać wyraźnie metaliczne puk puk jak spręża się stygnący metal. nie wiedziałem co to jest, ale teraz już wiem, że to to samo.

wiem, że trzeba to zrobić i mam pytania:
- wydech do wymiany? ile to będzie mniej więcej kosztowało?
- mogę tak jeździć na razie z tym sznurkiem? czy przez ten wydech coś jeszcze może polecieć?
- jakieś inne pomysły, rady itp?

na ciepłym i na zimnym tak samo.
lpg nie mam.

dzięki za odpowiedzi,
pozdr.

pobo22
20-06-09, 16:37
może wymiana tych że gumek-wieszaków ?

loot
20-06-09, 17:06
nic to nie da, wydech jest ewidentnie trafiony.

pobo22
20-06-09, 21:02
no to el-tech :D

Crafi
20-06-09, 22:14
Miałem to samo w moim wydechu tzn zje**al sie część środkowa jako ze nie mam juz samego tlumika tylko zostala wspawana rurka w jego miejsce. W moim civicu wydech jest podwójny jak chyba w kazdej. U mnie bylo to ze rura wewnetrzna pekla (nieiwem jakim cudem:D). Za nowke chcieli 180 zl (nieoryginalna) wiec pomyslalem zeby to jakoś naprawic. Same rury byly zdrowe, ponawiercałem dziury co jakieś 10 cm w obszarze gdzie brzęczał (opukac wydech czyms drewnianym oczywiscie wcześniej wymontować element) i pospawałem tak zeby srodkowa rura trzymala sie z ta zewnetrzna.

Moze cos pomoze u mnei pomoglo, jest cichutko tak jak bylo wczesniej :)

loot
22-06-09, 22:16
dzięki, spawał nie będę bo nie mam spawarki :)

skolopendra
24-06-09, 20:12
wiem, że trzeba to zrobić i mam pytania:
- wydech do wymiany? ile to będzie mniej więcej kosztowało?
- mogę tak jeździć na razie z tym sznurkiem? czy przez ten wydech coś jeszcze może polecieć?
- jakieś inne pomysły, rady itp?

podjedz do tłumikarza

resztę info znajdziesz tu:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=10682

Włóczykij
25-06-09, 02:02
miałem podobny problem w poprzedniej Hance - oberwany uchwyt w środkowej części wydechu. jeden spaw u znajomego mechaniora i było cacy.