Zobacz pełną wersję : lampy przód usdm ej9 (co potrzebne?)
darkBLUEkefir
19-06-09, 10:08
kupilem lampy z ebaya do ej9 czarne ala typer i okazalo sie ze nie ma w nich nawet miejsca na postojowki, nawet w odblysniku nie ma dziurki na postoje. To normalne? wszystkie lampy usdm wlasnie tak wygladaja? Rozumiem ze teraz musze przerobic je tak zeby swiecily sie kierunki czyli kupic oprawke dwuwloknowa i zarowke dwuwloknowa? cos jeszcze musze zrobic zeby to wszystko banglalo tak jak nalezy? opis bylby mile widziany :D
dokladnie takie lampy kupilem: http://i57.photobucket.com/albums/g213/vivaaron/AK-Car%20Parts/LH-HC99BKLF.jpg
To normalne w lampach usdm, ponieważ tam nie używa się postojówek, a świateł pozycyjnych w kierunkowskazach.
Brak postojówek, a świecienie pozycyjnych, wiadomo, nie jest mile widziane, i podczas kontroli, i podczas przeglądu.
Ja bym zostawił tak jak jest, plus oprawkę dwuwłóknową - żeby świeciło mocniej jako kierunek. Ładnie to wygąda, ale na własne ryzyko...
darkBLUEkefir
19-06-09, 17:40
chodzi Ci o to zeby kierunki sie swiecily na stale tak? tak jak jest w usa. bo nei wiem, poki co to nie mam postojow wogole, jedynie drogowe, mijania i kierunki ale tak jak w pl czyli nie swiecace sie na stale.
Czyli masz ok, teraz trzeba zrobić postojówki (bo mogą zabrać dowód) albo jeździć i się nie przejmować :) A w tych lampach, które masz nie ma nawet otworu w odbłyśniku... więc chyba zostaje to drugie... ;)
A kierunki które swiecą się na stałe, ładnie wyglądają ale są nielegalne...
Ja na takich jeżdzę, nic nie przerabiam, przegląd przeszedł, przyjemności z policją nie miałem, odpukać po paru miesiącach nie ma problemu :)
A brak regulacji elek. czy postojówek jakoś mi nie doskwiera, ja bym tam nic nie grzebał na Twoim miejscu, chyba że Ci to przeszkadza ;)
darkBLUEkefir
19-06-09, 18:32
chcialbym zrobic swiatla pozycyjne w kierunkowskazach, podoba mi sie to tylko nie wiem jak sie za to zabrac
Trzeba mieć oprawkę dwuwłóknową (trzy kabelki) i żarówkę dwuwłóknową w kolorze pomarańczowym.
Sciąć (może da się wyciągnąć z niej kable beż ścinania?) starą kostkę od kierunku, wstawić nową gdzie dwa kabl podłączyć do tych ściętych po starej kostce, a ten trzeci dołączamy do +12 swiateł drogowych.
Tylko kolorów nie znam i który to plus a który minus... ale to prosta sprawa.
Ja mam podobną sytuację. Mam w kierunkach od górnej części powiercone otworki i włożone w nie małe oprawki od żarówek 5watt (kupione w pierwszym lepszym sklepie moto). Za żarówki robią diody w tych oprawkach koloru day light. Jeżdżę już tak 8 lat i przeglądy zawsze przechodzi, Policjanty się nie czepiają. Jest dobrze.
darkBLUEkefir
19-06-09, 21:15
dzieki wielkie Bob za info, moze jakos sobie poradze. a jak nie to moge liczyc na mala pomoc? :)
myślę że to nie będzie trudne :) Ale w razie czego nie ma problemu.