Zobacz pełną wersję : Antena President Missouri + Uniden 520
Witam,
Dziś zamontowałem antenkę Presidenta model : Missouri. Czy tą antekę się stroi ? czy jest ona "uniwersalna"
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź.
Suruwa
każdą antenę CB powinno się stroić
Antenkę zawsze stroi się pod samochód... Moja cicha sugestia, to nakleić sobie taką specjalną nalepkę na dach i cały czas w to samo miejsce "przyklejać" antenkę zestrojoną w to samo miejsce.
Nie słuchajcie bredni o "samostrojących" się antenach...
caraudiosystem
19-06-09, 20:53
Antenkę zawsze stroi się pod samochód... Moja cicha sugestia, to nakleić sobie taką specjalną nalepkę na dach i cały czas w to samo miejsce "przyklejać" antenkę zestrojoną w to samo miejsce.
Bardzo dobry pomysł, tez go stosujemy :)
Dzięki ziom :)
Podjadę jutro do serwisu CB, bo powiem szczerze, trochę szumi.. a antenka tej firmy raczej nie powinna sprawiać takich psikusów ;p
Wiesz jakości cyfrowej to się też nie spodziewaj, nie zapominaj, że to AM:)
Gość dobrze prawi, montował mi CB i spisuje się jak na razie bez zarzutu:D
Koledzy, byłem dziś w serwisie CB (jedynym w moim mieście) i co się okazało ku mojemu zdziwieniu sprzedawca stwierdził, że Presidenty Missouri się nie stroi (:confused:) powiedział, że te anteki rozpakowywyjesz, skręcasz zakładasz na dach i tyle... co o tym sądzicie... ?
jedz do innego serwisu
A polecasz w Krakowie dobry serwis ? studiuję tam i podjechał bym :)
Najlepiej w okolicy Krowodrzy Górki
caraudiosystem
20-06-09, 21:32
Koledzy, byłem dziś w serwisie CB (jedynym w moim mieście) i co się okazało ku mojemu zdziwieniu sprzedawca stwierdził, że Presidenty Missouri się nie stroi () powiedział, że te anteki rozpakowywyjesz, skręcasz zakładasz na dach i tyle... co o tym sądzicie... ?
w 95% przypadków tak rzeczywiście jest. My zawsze sprawdzamy dla pewności. Każdą antenę się stroi. Może koleś tak powiedział bo był pewny że Ty znajdujesz się akurat w tych 95%.
A polecasz w Krakowie dobry serwis ? studiuję tam i podjechał bym :)
Najlepiej w okolicy Krowodrzy Górki
ja stroję na Szlaku
http://www.zumi.pl/trasa.html?xs=19.960448&ys=50.092864&xk=19.933784&yk=50.070736&v=true&utf=1
ja stroję na Szlaku
http://www.zumi.pl/trasa.html?xs=19.960448&ys=50.092864&xk=19.933784&yk=50.070736&v=true&utf=1
Dzięki, mam tylko 3.5 km :)
Tą antenkę się nie stroi, po montażu wiadomo powinno się sprawdzić swr ale tylko dla formalności ;) jak chcesz zapłacić za strojenie czegoś co stoi na 1,2 góra 1,3 to twoja sprawa.. Ale po tak minimalnych zmianach szum nie zniknie jak jest tragicznie przyczyna jest gdzie indziej
Nie no, aż TAKICH szumów nie ma :) dla pewności sprawdzę w serwisie.
Koledzy, mam jeszcze jedno pytanie (nie chciałem zakładać osobnego tematu)
Montaż filtra przeciwzakłóceniowego, jak się za to zabrać ? gdzie podłączyć ? bo moja Hania wydaje straszne zakłócenia
Miedzy wtyczka do zapalniczki a radiem... przed zalozeniem mialem straszne szumy od alternatora, kuzyn ktory pracuje w serwisie mi załozył i od tego czasu nie zbieram szumow z auta... polecam.:)
Nie tędy droga. Masz zakłócenia zapewne od pompy/silnika dmuchawy/silnika wycieraczek/silnika spryskiwacza szyb. Do tego swoje dorzuca instalacja zapłonowa, którą w miarę skutecznie ANL wycisza...
Generalnie każdy silnik elektryczny odkłócisz poprzez zastosowanie kondensatorów :) Robiłem to u siebie, no i wygrałem z zakłóceniami od pompy paliwa i silnika dmuchawy :) A jeżeli masz podejrzenia, że zakłócenia pochodzą od instalacji elek. samochodu, to najprościej odłącz antenę, odkręć głośność na full, rozkręć SQ i RF i słuchaj. Jak będzie cisza - instalacja "czysta".
A co do strojenia, to podobno powinno się stroić w odległości co najmniej 50-100m od stalowych zabudowań, słupów elek. itp :) Może i to filozofowanie, ale tak czytałem :)
a jeżeli ktoś ma radyjko wpięte na stałe w elektryke a nie podpinane z zapalniczkę to jak jest z tymi zakłóceniami? jak się pozbyć ustrojstwa?
Cloud, a sprawdzałeś "skąd" te zakłócenia?
Podobno "najczystszy" prąd jest z zasilania radia...
Obstawiam, że antena zbiera Ci syf... Temat zakłóceń jest bardzo szeroki, napisz co się dzieje, to się pomyśli ;)
Hm.. u mnie zakłócenia dochodzą od nawiewu, wycieraczek, zapłonu - przy zgaszonym jest Ok :)
Zainwestuje w filtr, a nóż pomoże.
NIe inwestuj w to :)
Nic to nie da...
Dokładnie te filtry mogą pomóc jedynie jak zakłócenia wchodzą przez zasilanie. A Tobie ewidentnie sieje silnik dmuchawy, pompa paliwa, mogę się założyć, że także elektryczne szyby jak masz - to zbiera antena i jedyny sposób jeżeli ANL nie wystarcza to żmudne odkłócanie każdego elementu. Musisz pamiętać, że urządzenia te mimo że działają mają swoje lata i zużywają się ich pewne elementy.
Pozdr.:)
Więc reasumując oduścić sobie ten zabieg ?
Tak, odpuść...
Zacznij od dmuchawy. Wypnij kostkę zasilania od silnika (pod schowkiem, sztuka nie znaleźć :)). Potrzebujesz dwa kondensatory nieelektrolityczne, wystarczą jakieś 680nF. Zlutuj razem jedną nóżkę jednego z jedną drugiego :cool: Jedną "wolną" wsadź do jednej wsuwki, a drugą do drugiej. I zobacz czy coś dało :cool:
Ale łopatologiczny opis... Nie śmiejcie się :)
ANL w radiu masz włączony?
ANL pomoże w sumie tylko na ukł zapłonowy, na to "terkotanie"... A świsty dmuchawy i wycie pompy... Niestety tylko odkłócanie...
Dokładnie, ANL mam włączony, wycisza układ zapłonowy, ale wycieraczek, i nawiewu już nie.
Suruwa, zrób co pisałem z nawiewem :) A wycieraczki Ci opiszę jak sam zrobię :) Bo też mi moją 520 zakłócają...
Ok, wielkie dzięki za podpowiedź :)
A ja bym kupił... ja placilem z 10 zyla i sam watpilem czy to pomoze, ale na serio w moim przypadku zakłocenia zbierane z auta ustały...
Radyjko Omega (mialem wlaczony ANL i nie pomagalo do konca) antena Hustler IC100