Zobacz pełną wersję : Kontrolka ciśnienia oleju nie gaśnie od razu
Witam.
Temat przewijał się już kilka razy przez Forum ale jednoznacznej odpowiedzi nigdzie nie wypatrzyłem.
Po odpaleniu (czy to na zimnym, czy to na ciepłym silniku) kontrolka ciśnienia oleju gaśnie po jakichś 1-2 sekundach. Wymieniłem filtr oleju na nowy "japoński, niebieski" ale problem pozostał. Hani w zeszłym tygodniu stuknęło 200 000 km a olej ma przejechane jakieś 3 000 km. Zalany olej Castrol Magnatec 10W40. Czy dużo osób tak ma? Czytałem opinie od "nie przejmować się" do "wymiana silnika"... Po odpaleniu wszystko działa normalnie i równo ale sam fakt świecenia się kontrolki mnie denerwuje, bo poprzednio gasła od razu.
Może filtr Knecht'a + olej Motula 6100 10W40 byłby lepszy.
To że filtr jest japoński to jeszcze nie świadczy o jego najlepszej jakości ...
zmien olej, sprawdz jego poziom.
Poziom jest na 3/4.
Pytanie, czy można tak jeździć? Do wymiany oleju planowo przymierzam się koło początku lipca, przed wyjazdem na urlop.
może masz walnięta miskę, nawet lekkie wgniecenie może powodować w/w objawy. Miałem to samo lampka gasła po 1-2s zmieniłem na knetcha, był spokój przez tys km ,teraz zdaża się że gaśnie po 0,5s,(nie wiem czy to norma ) ale mam dosyć brutalnie walnięta miskę, wiec przypszusczam ze to po czesci wina tego i zgestniałego juz oleju
p.s naprawde twoje 1.3 pali 9l?
Niedawno była zmieniana uszczelka miski na jakąś podróbkę. Może to być związane?
Pali 9l LPG w większości po mieście.
U mnie też gaśnie po kilku sekundach.
Czy to jest niewłaściwy objaw? Dawno poziomu oleju w sumie nie sprawdzałem...
skolopendra
19-06-09, 21:03
po moich ostatnich doświadczeniach -sprawdźcie sobie ciśnienie leju
po moich ostatnich doświadczeniach -sprawdźcie sobie ciśnienie leju
a jak je sprawdzić?
skolopendra
20-06-09, 19:28
je sprawdzić?
wymontować czujnik ciśnienia oleju,a w jego miejsce wkręcić miernik ciśnienia
jak by w farbryce nie mogli tego zrobić....:mad:
Zmierzyć ciśnienie oleju w fabryce? :D Po co? Słabe ciśnienie jest wynikiem zużycia silnika lub pompy, a nowy silnik raczej nie jest zużyty ;)
Miskę mam OK. Nic nie cieknie i nie ubywa oleju. Pompę i ciśnienie sprawdzę przy najbliższej wizycie w Kokotowie. Zaleję też pewnie Motula. Dużo jest roboty z wyciągnięciem pompy oleju?
wymontować czujnik ciśnienia oleju,a w jego miejsce wkręcić miernik ciśnienia
chodziło mi o to że mogli zamontować fabrycznie wskażnik ciśnienia oleju przynajmniej w wersji vti chyba koszty dramatycznie by nie wzorsły tak samo jak rozpi*rdala mine zczytywanie błędów z mrugającej kontrolki,
gdy w trakcie jazdy zapali się kotrolka ciśniena oleju to motor jest do wy*****i*a , tylko pewnie zoltki tego nie przewidzieli
tak samo jak rozpi*rdala mine zczytywanie błędów z mrugającej kontrolki,
no fakt lepiej wydac 500 czy 100zł na podpięcie do komputera niz samemu zczytać sobie kody i zdiagnozować problem ;)
skolopendra
21-06-09, 13:03
Dużo jest roboty z wyciągnięciem pompy oleju?
zdemontować pokryw zaworów
wszelakie paski koło pasowe wału ,dolną pokrywę
no i pompa
posprawdzać luzy pomiędzy wewnętrznym i zewnętrznym wirnikiem oraz obudowa
no i ewentualne wżery:mad:
gdy w trakcie jazdy zapali się kotrolka ciśniena oleju to motor jest do wy*****i
jak nie chwycą panewki a zatrzymasz się do da rade :)
mnie zapaliło się ciśnienie ale zauważyłem po ko 5 metrach a zatrzymałem się po 10 i nadal ni mogłem uwierzyć :confused:
A po co demontować pokrywę zaworów?
skolopendra
22-06-09, 12:51
A po co demontować pokrywę zaworów?
zgadnij :rolleyes:
miałem identyczny problem, okazał się niski poziom oleju. po napełnieniu od razu problem nie znikną, dopiero po 2 dniach
Poziom mam na 3/4 wskaźnika.
Niestety wolny termin na ogarnięcie sprawy mam dopiero w przyszły wtorek, więc puki co muszę tak jeździć...
skolopendra - zapominasz o demontazu miski oleju zeby wyjąć pompę oleju.
skolopendra
24-06-09, 20:07
eee tam zapomniałem
wydawało mi się to zbyt oczywiste :)
zauważylem u mnie ze jesli napierw przekrece kluczyk na 1 chwile odczekam i potem zapłon to gasnie od razu natmoiast jesli zrobie to jednoczesnie to czasami włąsnie gasnie troche dłuzje dosc cdziwny objaw pompa przecież jest napedzana mechanicznie ani elektrycznie
ale każda kontorlka musi przez chwile świecić z tąd te opóźnienie.