PDA

Zobacz pełną wersję : problem z prędkościomierzem

86largo86
18-06-09, 20:41
Mam spory problem po pomalowanie wskazowek wszystko dziala poza.... predkosciomierzem, dzienny licznik i ogolny przebieg dziala a wskazowka od predkosciomierza sie nawet nie podnosi, obrotomierze tez nie chciala zaskoczyc ale jak go przygazowalem to podskoczyla i chodzi normalnie moze ktos mi pomoc

MikeFoto
18-06-09, 20:50
Mam spory problem po pomalowanie wskazowek wszystko dziala poza.... predkosciomierzem, dzienny licznik i ogolny przebieg dziala a wskazowka od predkosciomierza sie nawet nie podnosi, obrotomierze tez nie chciala zaskoczyc ale jak go przygazowalem to podskoczyla i chodzi normalnie moze ktos mi pomoc

Jesteś na 100% pewien, że ani odrobina farby nie dostała się na oś wskazówki prędkościomierza lub do jego wnętrza? Jaką farbą malowałeś? Czytałem, że masa wskazówki ma bardzo duże znaczenie i jeżeli "przybrała na masie" to prędkościomierz może nie wskazywwać poprawnie.

Inna rzecze to - czy dobrze dokręciłeś śruby mocujące prędkościomierz (a jednocześnie będące przewodnikami sygnału i zasilania)? Sprawdz także czy wtyczki z tyłu licznika się przypadkiem nie ubluzowały.

qba1983
18-06-09, 22:10
to z ta masa to lipa... mam dosc "ciezka" farbe (naklada sie ja pedzelkiem i jest dosc gesta) i wedlug GPSu pokazuje dobrze bez zadnych przeklaman.
jesli licznik dzinny ci chodzi to znaczy ze sam licznik dostaje impuls i sam jako tako dziala, wiec problem najprawdopodobniej lezy w samym silniczku obracajacym wskazowke, zobacz czy sie nie zerwala zadna zylka

86largo86
18-06-09, 23:00
a jak to sprawdzic? No własnie dzienny i głowny działa, tylko wskazówka nie chce drgnać, jakies sugestie jak to naprawic? Bo brakuje mi pomyslow a obawiam sie ze bedzie trzeba kupic drugi licznik??

Jesteś na 100% pewien, że ani odrobina farby nie dostała się na oś wskazówki prędkościomierza lub do jego wnętrza? Jaką farbą malowałeś? Czytałem, że masa wskazówki ma bardzo duże znaczenie i jeżeli "przybrała na masie" to prędkościomierz może nie wskazywwać poprawnie.

Inna rzecze to - czy dobrze dokręciłeś śruby mocujące prędkościomierz (a jednocześnie będące przewodnikami sygnału i zasilania)? Sprawdz także czy wtyczki z tyłu licznika się przypadkiem nie ubluzowały.

wtyczki sprawdzalem sa ok, licznika predkosciomierza wogole nie odkrecalem

bobibagno
19-06-09, 13:25
kolego sprawdz czy wskazowka nie przykleila sie do tej nozki na dole bo tak kiedys mial moj ziom. ja u siebie nawet wskazowki sciagalem i licznik dziala bez problemu:)

86largo86
19-06-09, 14:06
nie jest przyklejona nawet same zegary zalozylem i lekko ja podnosilem i nic