PDA

Zobacz pełną wersję : D14A8 obroty help.

mayday411
17-06-09, 23:06
Witam wszystkich jestem tu nowy, ponieważ zakupiłem dopiero swoją honde 5d 1998 rok 1,4 IS 90 koni, 175 tys przebiegu. Mam pytanko które mnie niepokoi a mianowicie jak daj w gaz np na postoju do ok 4-5 tys i puszczam z gazu to obroty spadają do ok 500 moze nawet 400 a po krótkiej chwili już jest normalnie czyli coś ok 800 obr/min. Auto nie gaśnie, nawet za bardzo tego nie odczuwam tylko jak zerknę na obrotomierz to widze. Poza tym autko jeździ bardzo dobrze równo pracuje i wszystko jest ok. Na dzień dobry powymieniałem: rorzad, olej, filtr oleju, filtr powietrza, filtra paliwa, kabinowy, świece, kable. Widze niewielki wyciek koło aparatu zapłonowego ale naprawde niewielki, że sam nie wiem czy to się poci czy kiedys było spocone a jest zrobione. Podpowiedzcie mi co z tymi obrotami bo niektórzy mi mówią ze to normalne w hondach. W przyszłym tygodniu jadę jeszcze na regulacje zaworów bo auto jest sprowadzone i nie wiem kiedy były ustawiane, chociaz jest w niezłym stanie.

Marecki
18-06-09, 01:37
Panie kochany. Po pierwsze, to mógłbyś się najpierw przywitac w odpowiednim do tego dziale(regulamin na górze).
Jeżeli chodzi o te obroty, to nie wiem jak jest u innych ale u mnie to normalka, więc raczej nie przejmowałbym się tym zbytnio. Tymbardziej, że Ci nie gaśnie, zresztą sam napisałeś, że za bardzo tego nie odczuwasz. Chyba za barzdo się przejąłeś po zakupie Hondy. Ja zacząłbym się martwic na Twoim miejscu, kiedy zacznie gasnąc.
A jak na razie to tylko wsiaadac i jezdzic.
Tyle chyba;)

streetracer
18-06-09, 06:56
siema. tez jeżdze d14a8 i mam dokładnie tak samo jak mowisz. Obroty mi spadaja nawet ponizej 500 ale nie gasnie. wiec jak radzi kolega Marecki narazie ciesz sie nowym zakupem i nie zerkaj na obr.:D

MikeFoto
18-06-09, 07:10
Ten typ tak ma ... i już :)

Mam ten sam motor i dokładnie tak samo się zachowuje. Niema się co przejmować.

czara
18-06-09, 07:14
potwierdzam opinie przedmówców u mnie to samo.

mayday411
18-06-09, 09:16
Dzięki panowie za podpowiedź i sorki za nie przywitanie się. Poprawie się i za kilka dni zamieszcze jakieś fotki mojej hondy. Pozdrawiam wszystkich.

abarth81
18-06-09, 19:54
a u mnie tak było i op regulacji zaworów i czyszczeniu krokowego silniczka przestało

darp4
18-06-09, 21:32
też tak miałem i po czyszczeniu przepustnicy i krokowego brak w/w objawów.

qba1983
18-06-09, 22:09
co prawda mam inny silnik , ale mialem podobnie i szczerze polecam wyczysczenie krokowego oraz dobrze przeplukac przepustnice

sucharek
24-02-12, 22:03
dokladnie tylko ze obroty sa rowne ale mi teraz podchodza pod 1000 macie na to jakis patent

sweet
24-02-12, 22:28
O człowieku... Patrzysz czasem na daty kiedy była ostatnia odpowiedź ? :)

sucharek
24-02-12, 22:47
a co twoja odpowiedz ma do tematu ?

Poll
26-02-12, 14:07
Nie potrzebnie ruszałeś. Auto jechało, spadały tylko w sytuacjach przy odpalaniu i sprzęgle, gdzie masę hond tak ma, a jak nie to grzebane jest coś w przepustnicach, kręcenie śrubami, a teraz masz lipe. Jak to mówi mój ojciec - jak nie trzeba to nie ruszaj ; )

sucharek
26-02-12, 14:52
ale jest znacznie lepiej obroty juz nie spadaja jakos sobie z tym poradze w sumie to mi sie zrobilo po wymianie aku

Poll
26-02-12, 19:43
Zrób reset ecu akumulatorem i postój aż się pouczy. Czy to prawda czy nie, to nie stracisz nic ; P