Zobacz pełną wersję : klima
czy klima z B18C4 anglika podjedzie do B16A2???
W angliku napewno masz inaczej prowadzone przewody do parownika, bo jest po niewlasciwej stronie. Zatem jako caly komplet napewno nei bedzie plug n play. Co do reszty to nie wiem czy takie same sprezaki itp.
dlatego sie pytam expertow
A nie lepiej podjechać do serwisu klimy samochodowej i spytać się prawdziwych ekspertów w tej tematyce? Ludzie z forum civic raczej nie są "ekspertami od klimy" :rolleyes: Przecież i tak sam tego nie będziesz montował tylko w jakiś serwisie klimy. :confused:
mobo raczej bede to sam montowal a panowei mi tylko nabija klme
pytanie jest czy m z budy MC podejdzie do budy EK
Sprężarka jest pod silnik, a nie pod budę, więc powinna pasić. Przewody na pewno nie.
Z Civica 5d tzw. angielki nie podejdzie klima do 6 gen. Bezproblemowo za to podchodzi do 5 gen. Podejdzie ci tylko sprężarka, chłodnica i osuszacz (to i tak warto wymienić na nowy). Podejdzie jeszcze przewód pomiędzy sprężarką a chłodnicą oraz to musisz sprawdzić czy starczy na długość przewód między chłodnicą a osuszaczem. Pozostałe rurki oraz parownik musisz dać z normalnej wersji z 6 gen. Wiązka elektryczna też pewnie do przerobienia.
Jak bedziesz montował, to napewno zakladaj odrazu nowy skraplacz(chlodnice) ogólnie jest za mało wydajna i skosnookie dali z tym D. A jak bedzie miec 10 lat i sypac sie jak stara choinka to zapomnij o przyjemnym chlodzie w kabinie przy duzych upalach.
A nie lepiej podjechać do serwisu klimy samochodowej i spytać się prawdziwych ekspertów w tej tematyce? Ludzie z forum civic raczej nie są "ekspertami od klimy" :rolleyes: Przecież i tak sam tego nie będziesz montował tylko w jakiś serwisie klimy. :confused:
Ciekawe to co piszesz, jesli chodzi o klime jestem calkowitym laikiem a mimo tego montaz u znajomego zajal mi ok 3 godzin. Plus 20 minut na podnosniku w zaprzyjaznionym warsztacie w celu montazu lapy ze sprezarka i paska.
Montaz klimy jest prosty jak posmarowanie chleba maslem. I jezeli masz wszystkie rzeczy ktore wchodza w sklad klimatyzacji jest absolutnie bezproblemowy.
Rikoo szukaj kompletu z 6gen EJ/EK europejczyka, podejdzie wszystko bez problemow. W angolach sa inne rurki, parownik jest inny ze wzgledu na to ze jest po lewej stronie auta.
Jedyne co bedzie pasowalo od angola to kompresor i chlodnica oraz osuszacz. Oczywiscie jesli bedzie z angielskiego EJ/EK. No i przekazniki sprzegla sprezarki i sprzegla wiatraka klimy oraz diora (wszystkie 3 w puszczke bezpiecznikow przy aku) beda pasowac :)
Z budy MA/MB chlodnica jest inna. Z tego co wiem rowniez nie wszystkie kompresory w D-serii sa takie same.
chodzi o to ze chce zalozyc tylko te rzeczy ktore musze zmienic wz d seri
poniewaz ja u siebie mam klime a ze wymienam silnik to chcedmiec dalej klime w B serii
i dlatego to pytanie
co potrzebuje dokladnie z B seri zeby zaloyc do D serii i zeby smigalo
Kompresor od B i jedna rurke od B ta ktora laczy gorna czesc chlodnicy z kompresorem.
Rurke potrzebujesz dlatego, ze jest inny jej ksztalt przy kompresorze i nie pasuje z D. Podobno mozna przerobic ta z D i bangla ale ja bym wolal kupic ta konkretna rurke od B.
Jak bede w domu to na podstawie EPC pokarze o ktora konkretnie chodzi.
Spychu mi chodzi o to że jak by trzeba jakieś rurki spawać bo coś nie pasuje czy coś, to przeciętny człowiek ich nie pospawa.
Nie no jasne. Dlatego trzeba kupić taki zestaw aby pasował plug & play i aby obyło się bez żadnego spawania.
Rikoo po sprawdzeniu w EPC rożnią sie tylko te dwie rurki. Z tego co pamiętam rurka 4 pasuje a rurke 5 trzeba przerobić bądź wymienić zapewne więcej powiedzą osoby które robiły swapa D -> B z podpinaniem klimki.
http://img191.imageshack.us/img191/6896/klimas.th.jpg (http://img191.imageshack.us/i/klimas.jpg/)
Numery części do B
4 - 80311-S04-G11
5 - 80315-S04-901
dzieki spychu za doklane info i fote
klima zakupiona od Bserii V gen ma nadzieje ze bedzie pasic
sprawdze na dniach:D
Trochę odkopię
Jestem zdecydowany zapodać klimę do swojego EG, tompro napisał, że do 5gen bezproblemowo podchodzi klima z 5d, prawda to? Przerabiał ktoś temat? Klimę poszukuję do B serii. Jeśli ktoś jakieś info o jej dostępności to również proszę o info.
Przy klimie od 5d VTi nie będzie problemu że to B18 a ja potrzebuję do B16? Pytam bo np pompa wspomagania od c6 i a2 są inne i musiałem przespawać końcówkę bo króciec nie pasował :)
Te rurki można dokupić normalnie czy są ciężko dostępne?