Zobacz pełną wersję : Przekładka kolektora w D15B2
szczypior88
16-06-09, 21:08
Czy jest możliwa przekładka kolektora w silniku d15b2 na kolektor ssący od d15b7 bez zadnych przeróbek? Czy jednak trzeba coś przerabiać? Jakie są wady i zalety takiej przekładki. Zaznaczam że chodzi mi narazie tylko i wyłącznie o sam kolektor ssący. Mini-me pełne planuje w przyszłości. pozdrawiam
Nie mozna zmienic samego kolektora. Poszukaj o przerobce na pelen wtrysk tzw mpfi bo jest to juz dokladnie opisane
szczypior88
16-06-09, 22:01
hmm...bo chodzi o to że mam padnietego krokowca i chyba wtryskiwacze bo tak mi pokazała samodiagnostyka na kompie. Z reszta mój problem z autem był opisany tutaj kilka tematów dalej z dławieniem się i tak sobie pomyślałem żeby wymienic cały kolektor od razu z przeprustnicą, krokowcem i Wtryskami od d15b7 tylko że nie pasuje...:/ Krokowca chce kupic jakiegoś sprawnego używke a za wtryskami chyba nowymi sie musze rozejrzęc tlyko nie mam pojęcia ile do mojej Hanki będą takowe kosztować. Niestety póki co nie mam kabony $$$ na pełne mini-me po świeżym kupnie auta wiec myślałem o samym kolektorze. Dzieki za szybką odpowiedź:)
normalna cena za kompletny kolektor dolotowy D15B2 to ok 150zł. myślę że powinieneś kupić i zmienić. nie wysilisz portwela a będziesz miał wszystko wymienione.
szczypior88
16-06-09, 22:51
a wiecie może jak sprawdzic wtryski? Bo błąd samodiagnostyki nie wykazał konkretnie ktory jest walniety dlatego chciałbym sprawdzić konkretnie który padł...chyba że to nie wtrysk tylko cos z nim związanego bo w kodach błędów jest napisane "zawory/dysze wtryskowe lub ich obwód"
Jaki błąd konkretnie Ci wyskoczył?
Wtryski mozesz sprawdzic omomierzem. Rezystancje sa podane w manualu.
Tu masz wszystko opisane
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=33135&highlight=mpfi