Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pykajacy pedal sprzegla

dziongo
16-06-09, 12:51
Witam.
Mam problem z pedalem sprzegla (Honda Civic 1.4is 99 4D), a mianowiscie przy wcisnieciu sprzegla slychac pojedyncze pykanie na pedale. Moze mial ktos taki przypadek? Moze trzeba czyms przesmarowac??Dziekuje

TTT
16-06-09, 13:28
Może docisk sprzęgła zaczyna ci padać .....

dziongo
16-06-09, 13:36
Tylko ze mam takie wrazenie ze odglos ten dochodzi z wewnatrz samochodu.

MikeFoto
16-06-09, 14:32
Wejdz pod kierownice i sprawdz mocowanie pedała. Zobacz czy niema zbytniego luzu prawo-lewo. Spróbuj nasmarować smarem a nie WuDe40.

qba1983
16-06-09, 18:26
ale to jest tylko jedno pykniecie czy kilka szybkich co przypomina skrzypienie?

KruKs
16-06-09, 19:17
podepnie sie pod temat mi skrzypi pedal ale to nie zawsze jak 1 raz wejde do auta powiedzmy po nocy to skrzypi przy naciskaniu po jakims czasie "uzywania" to ustaje i nastepnego dnia to samo ... jakies sugestie ?

Nemereth
16-06-09, 19:25
a czy przypadkiem Tobie ciut nie opadl? naciskasz od poczatku czy naciskasz i dopiero po centymetrze zaczynasz rzeczywiscie wciskac sprzeglo ?

crash
16-06-09, 20:22
tez mam takie skrzypienie, ktore po kilkunastu wcisnieciach ustaje, jak bylem w aso na przegladzie to powiedzieli ze w mechanizmie sprzegla jest jakas gruszka czy jakos tak w ktorej zuzywa sie smar, podobno nie mozna tego nasmarowac nie rozbierajac sprzegla, tak twierdzi serwis..... ale oni duzo ciekawych rzeczy mowia :)

MikeFoto
16-06-09, 20:28
a czy przypadkiem Tobie ciut nie opadl?

Sorka za offtop, ale dwuznaczność tego zdania poprostu mnie rozbawiła :D:D:p:p

Dissnej
16-06-09, 20:36
a czy przypadkiem Tobie ciut nie opadl? naciskasz od poczatku czy naciskasz i dopiero po centymetrze zaczynasz rzeczywiscie wciskac sprzeglo ?
Mnie też to ciut rozbawiło:P Ale mniejsza z tym. Ja mam tak, że dopiero po jakichś 2 cm czuć opór wciskanego pedału sprzęgła. Co to oznacza i jak temu zaradzić?

crash
16-06-09, 22:27
ja juz o tym opadaniu nie chcialem wspominac :D

MikeFoto
16-06-09, 22:57
Mnie też to ciut rozbawiło:P Ale mniejsza z tym. Ja mam tak, że dopiero po jakichś 2 cm czuć opór wciskanego pedału sprzęgła. Co to oznacza i jak temu zaradzić?

Zawsze mi mówiono, że to dobrze. Sprzęgło nie powinno "łapać" od razu - zawsze powinna być odrobina wyczuwalnego luzu. Manualowo wartość ta powinna być w przedziale 12-21mm.

Ponizsza strona powinna ci wyjasnic budowe pedała sprzęgła jak i miejsce które należy nasmarować:

http://img72.imageshack.us/img72/9092/sprzeglo.jpg

dziongo
17-06-09, 10:19
ale to jest tylko jedno pykniecie czy kilka szybkich co przypomina skrzypienie?

przy kazdym wcisnieciu sprzegla jedno pykniecie

Dissnej
17-06-09, 11:20
Zawsze mi mówiono, że to dobrze. Sprzęgło nie powinno "łapać" od razu - zawsze powinna być odrobina wyczuwalnego luzu. Manualowo wartość ta powinna być w przedziale 12-21mm.
Czyli OK, dzięki.

ksysiu16
17-06-09, 11:32
podepnie sie pod temat mi skrzypi pedal ale to nie zawsze jak 1 raz wejde do auta powiedzmy po nocy to skrzypi przy naciskaniu po jakims czasie "uzywania" to ustaje i nastepnego dnia to samo ... jakies sugestie ?

Mam idealnie ten sam objaw. Najgorzej jest po nocy, gdy stoi na dworze. Po kilkunastu wciśnięciach jest już ok... Czy można coś z tym zrobić??

SCORPlON
17-06-09, 11:46
witam,
już kilka razy było o tym "skrzypiącym sprzęgle". Niestety jest to jedna z nielicznych "przypadłości" Hondy (tak jak woda po stronie pasażera pod dywanikiem).
Wpiszcie w wyszukiwarkę "wysprzęglik sprzęgła". Ja smarując raz na dwa miesiące pozbywam się tego skrzypienia.

mayday411
19-06-09, 23:48
Mam to samo co Dissnej. Czekam na jakies podpowiedzi.

MikeFoto
20-06-09, 09:16
Mam to samo co Dissnej. Czekam na jakies podpowiedzi.

A jakie byś chciał podpowiedz? Temat dość dobrze rozwinięty jest - poczytaj co wyżej.

aroon77
20-06-09, 23:04
Obok odpowietrznika sprzęgła, po lewej stronie, jest taka czarna guma, zdejmij ją, psikni kilka razy wd40 i po problemie. Po kliku miesiącach znowu to samo.

qba1983
21-06-09, 07:41
Obok odpowietrznika sprzęgła, po lewej stronie, jest taka czarna guma, zdejmij ją, psikni kilka razy wd40 i po problemie. Po kliku miesiącach znowu to samo.

no, a jak bys odkrecil ten silownik(2 srubki), wyczyscil dokladnie, wygladzil miejsca styku papierkiem sciernym, po czym zalozyl bys uzywajac dobrego smaru. nie dotykal bys tego przez nastepne 4 lata:D

miazik
21-06-09, 08:42
witam wszystkich klubowiczow.tak jak napisal dissnej mam identycznie to samo.co to moze byc?pozdrawiam.

mickee
23-06-09, 12:48
Ręce opadają. A zadałeś sobie trochę trudu i przeczytałeś cały temat? Przecież na poprzedniej stronie masz podane rozwiązanie.

Djadi
23-06-09, 15:52
Mi też skrzypi :D z przodu i z tyłu :p

czara
24-06-09, 07:31
może ma ktoś jakichś dobrych ziomków w ASO co by mogli uchylić rąbka tajemnicy co to skrzypi? podobno to chwila roboty jak pisano wyżej a w****.... niesamowicie :D.

crash
24-06-09, 08:25
jakies kurestwo jest do nasmarowania, mi w aso powiedzieli ze trza skrzynie zdjac a jak ktos sie dobrze zna to wystarczy costam odchylic :D

czara
24-06-09, 10:28
no ja właśnie dzwoniłem do ASO w tej sprawie mam podjechać w sobotę to rzuca okiem zobaczymy co Ci wymyśla heh oczywiście zrzucenie skrzyni nie wchodzi w gre heh

qba1983
24-06-09, 22:35
chlopaki..czy ja nie wyraznie pisze....??

no, a jak bys odkrecil ten silownik(2 srubki), wyczyscil dokladnie, wygladzil miejsca styku papierkiem sciernym, po czym zalozyl bys uzywajac dobrego smaru. nie dotykal bys tego przez nastepne 4 lata:D

odkrecacie silownik, .. zreszta...na fotce wszystko jest...(zielone strzalki)
wystarczy przetrzec do czysta, wyszlifowac ewentualne zadziory papierem siernym i nalozyc smaru.
przejechalem swoja hanka 90tys km i robilem to tylko raz... zajelo mi to moze z 15min
http://img149.imageshack.us/img149/3383/11aae.th.jpg (http://img149.imageshack.us/i/11aae.jpg/)

czara
25-06-09, 07:35
qba 1983 musiałeś coś nie wyraźnie napisać wcześniej bo jakoś mi to umknęło :D

Dissnej
04-08-09, 21:25
Jakiś czas temu wciskając pedał sprzęgła przy samej podłodze wyczułem jakby się lekko blokował i tak jakby odskakiwał przy zwolnieniu stopy z pedału. Było tak przez krótki czas i ustąpiło. Co mogło być tego powodem?