Zobacz pełną wersję : pykajacy pedal sprzegla
Witam.
Mam problem z pedalem sprzegla (Honda Civic 1.4is 99 4D), a mianowiscie przy wcisnieciu sprzegla slychac pojedyncze pykanie na pedale. Moze mial ktos taki przypadek? Moze trzeba czyms przesmarowac??Dziekuje
Może docisk sprzęgła zaczyna ci padać .....
Tylko ze mam takie wrazenie ze odglos ten dochodzi z wewnatrz samochodu.
Wejdz pod kierownice i sprawdz mocowanie pedała. Zobacz czy niema zbytniego luzu prawo-lewo. Spróbuj nasmarować smarem a nie WuDe40.
ale to jest tylko jedno pykniecie czy kilka szybkich co przypomina skrzypienie?
podepnie sie pod temat mi skrzypi pedal ale to nie zawsze jak 1 raz wejde do auta powiedzmy po nocy to skrzypi przy naciskaniu po jakims czasie "uzywania" to ustaje i nastepnego dnia to samo ... jakies sugestie ?
a czy przypadkiem Tobie ciut nie opadl? naciskasz od poczatku czy naciskasz i dopiero po centymetrze zaczynasz rzeczywiscie wciskac sprzeglo ?
tez mam takie skrzypienie, ktore po kilkunastu wcisnieciach ustaje, jak bylem w aso na przegladzie to powiedzieli ze w mechanizmie sprzegla jest jakas gruszka czy jakos tak w ktorej zuzywa sie smar, podobno nie mozna tego nasmarowac nie rozbierajac sprzegla, tak twierdzi serwis..... ale oni duzo ciekawych rzeczy mowia :)
a czy przypadkiem Tobie ciut nie opadl?
Sorka za offtop, ale dwuznaczność tego zdania poprostu mnie rozbawiła :D:D:p:p
a czy przypadkiem Tobie ciut nie opadl? naciskasz od poczatku czy naciskasz i dopiero po centymetrze zaczynasz rzeczywiscie wciskac sprzeglo ?
Mnie też to ciut rozbawiło:P Ale mniejsza z tym. Ja mam tak, że dopiero po jakichś 2 cm czuć opór wciskanego pedału sprzęgła. Co to oznacza i jak temu zaradzić?
ja juz o tym opadaniu nie chcialem wspominac :D
Mnie też to ciut rozbawiło:P Ale mniejsza z tym. Ja mam tak, że dopiero po jakichś 2 cm czuć opór wciskanego pedału sprzęgła. Co to oznacza i jak temu zaradzić?
Zawsze mi mówiono, że to dobrze. Sprzęgło nie powinno "łapać" od razu - zawsze powinna być odrobina wyczuwalnego luzu. Manualowo wartość ta powinna być w przedziale 12-21mm.
Ponizsza strona powinna ci wyjasnic budowe pedała sprzęgła jak i miejsce które należy nasmarować:
http://img72.imageshack.us/img72/9092/sprzeglo.jpg
ale to jest tylko jedno pykniecie czy kilka szybkich co przypomina skrzypienie?
przy kazdym wcisnieciu sprzegla jedno pykniecie
Zawsze mi mówiono, że to dobrze. Sprzęgło nie powinno "łapać" od razu - zawsze powinna być odrobina wyczuwalnego luzu. Manualowo wartość ta powinna być w przedziale 12-21mm.
Czyli OK, dzięki.
podepnie sie pod temat mi skrzypi pedal ale to nie zawsze jak 1 raz wejde do auta powiedzmy po nocy to skrzypi przy naciskaniu po jakims czasie "uzywania" to ustaje i nastepnego dnia to samo ... jakies sugestie ?
Mam idealnie ten sam objaw. Najgorzej jest po nocy, gdy stoi na dworze. Po kilkunastu wciśnięciach jest już ok... Czy można coś z tym zrobić??
witam,
już kilka razy było o tym "skrzypiącym sprzęgle". Niestety jest to jedna z nielicznych "przypadłości" Hondy (tak jak woda po stronie pasażera pod dywanikiem).
Wpiszcie w wyszukiwarkę "wysprzęglik sprzęgła". Ja smarując raz na dwa miesiące pozbywam się tego skrzypienia.
Mam to samo co Dissnej. Czekam na jakies podpowiedzi.
Mam to samo co Dissnej. Czekam na jakies podpowiedzi.
A jakie byś chciał podpowiedz? Temat dość dobrze rozwinięty jest - poczytaj co wyżej.
Obok odpowietrznika sprzęgła, po lewej stronie, jest taka czarna guma, zdejmij ją, psikni kilka razy wd40 i po problemie. Po kliku miesiącach znowu to samo.
Obok odpowietrznika sprzęgła, po lewej stronie, jest taka czarna guma, zdejmij ją, psikni kilka razy wd40 i po problemie. Po kliku miesiącach znowu to samo.
no, a jak bys odkrecil ten silownik(2 srubki), wyczyscil dokladnie, wygladzil miejsca styku papierkiem sciernym, po czym zalozyl bys uzywajac dobrego smaru. nie dotykal bys tego przez nastepne 4 lata:D
witam wszystkich klubowiczow.tak jak napisal dissnej mam identycznie to samo.co to moze byc?pozdrawiam.
Ręce opadają. A zadałeś sobie trochę trudu i przeczytałeś cały temat? Przecież na poprzedniej stronie masz podane rozwiązanie.
Mi też skrzypi :D z przodu i z tyłu :p
może ma ktoś jakichś dobrych ziomków w ASO co by mogli uchylić rąbka tajemnicy co to skrzypi? podobno to chwila roboty jak pisano wyżej a w****.... niesamowicie :D.
jakies kurestwo jest do nasmarowania, mi w aso powiedzieli ze trza skrzynie zdjac a jak ktos sie dobrze zna to wystarczy costam odchylic :D
no ja właśnie dzwoniłem do ASO w tej sprawie mam podjechać w sobotę to rzuca okiem zobaczymy co Ci wymyśla heh oczywiście zrzucenie skrzyni nie wchodzi w gre heh
chlopaki..czy ja nie wyraznie pisze....??
no, a jak bys odkrecil ten silownik(2 srubki), wyczyscil dokladnie, wygladzil miejsca styku papierkiem sciernym, po czym zalozyl bys uzywajac dobrego smaru. nie dotykal bys tego przez nastepne 4 lata:D
odkrecacie silownik, .. zreszta...na fotce wszystko jest...(zielone strzalki)
wystarczy przetrzec do czysta, wyszlifowac ewentualne zadziory papierem siernym i nalozyc smaru.
przejechalem swoja hanka 90tys km i robilem to tylko raz... zajelo mi to moze z 15min
http://img149.imageshack.us/img149/3383/11aae.th.jpg (http://img149.imageshack.us/i/11aae.jpg/)
qba 1983 musiałeś coś nie wyraźnie napisać wcześniej bo jakoś mi to umknęło :D
Jakiś czas temu wciskając pedał sprzęgła przy samej podłodze wyczułem jakby się lekko blokował i tak jakby odskakiwał przy zwolnieniu stopy z pedału. Było tak przez krótki czas i ustąpiło. Co mogło być tego powodem?