Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jaki olej i inne

remewe
06-04-06, 22:24
Witam serdecznie! Kilka dni temu kupiłem od pewnej osoby Honde Civic.Auto jest sprowadzone z niemiec. Kupilem Honde poniewaz interesujac sie przed zakupem różnymi markami stwierdzilem ze najlepsze opinie zbieraja Japonce a szczegolnie Honda-Do tego wspaniala sylwetka i funkcjonalnosc! Niestety moja wiedza na temat obslugi tej marki jest minimalna a auto nie posiada ksiazki serwisowej dlatego nie wiem przedewszystkim jaki olej mam lac( na silniku jest etykieta MOBIL1 -ale zadnych danych co do wlasciwosci wiec niewiem.) dane auta: Honda Civic 1,5 LSi sedan r.prod 1994 poj.1493 cm 16V. przebieg 120000. na silniku symbol D15B2.-Prosze pomozcie jaki mam wlac olej. Poza tym chcialbym sie jeszcze dowiedziec czy wynikaja jakies trudnosci przy wymianie paska rozrzadu.Robilem to kiedys w fordzie escorcie a niewiem jak to wyglada w japoncu i przy takim silniku. Na co jeszcze powinienem zrocic uwage po zakupie Hondy-PS -szukalem w necie modeli i danych technicznych ale nie znalazlem modelu 1493cm sedan z 16V- czy to mozliwe ze kapa zaeworowa od innego modelu? Wybaczcie ze tak sie rozpisalem i zadaje proste pytania ale to moj pierwszy post i musze nabrac doswiadczenia. Wielkie Pozdro dla wszystkich Hondziarzy i posiadaczy japonców. Dziekuje bardzo.

prz3mo
06-04-06, 22:31
mobil 1 to pełny syntetyk. I jesli taki byl i auto ma rzeczywiscie 120 tys. to mozna zaryzykowac pełny syntetyk... A jak nie masz pewnosci to lepiej półsyntetyk chyba.

BTW Przeszukaj forum bo o takich kwestiach bylo wiele razy...

Co do rozrządu, lepiej to powierz komuś kto sie na tym zna :)

LIO
06-04-06, 22:31
Jak klikniesz w funkcje szukaj na górze forum i jej umiejetnie uzyjesz, to wyskoczy Ci masa tematów o olejach i dowiesz się jaki lać. Podpowiem już, najlepiej jakiś półsyntetyk 10W40, będzie najbezpieczniej.
Rozrząd jak jużwymieniałeś, to tutaj nie przysporzy Ci problemów, wszystko jest oznaczone.
Na co zwrócic uwage ?
Jak wejdziesz w dzial Hyde Park, to na górze masz przyklejony temat, gdzie to jest dokladnie opisane. (tez znalazlbys to poprzez funcje szukaj)

dane samochodu znajdziesz na www.hondapl.org (ta strona jest wyszczególniona w regulaminie, który też należy porzeczytać)

[ Dodano: Czw Kwi 06, 2006 10:32 pm ]

mobil 1 to pełny syntetyk

Mobil 1 to firma i robi i półsyntetyki i mineralne pewnie też

prz3mo
06-04-06, 22:34

no nie bardzo, Mobil to firma, Mobil 1 jest tylko na pełnym syntetyku :)

Dzida
06-04-06, 22:35
Ja bym zalal półsyntetyka bo:

a) Taniej niz syntetyk
b) lepiej niz mineral
c) delikatniej wypłucze silnik jeśli jeździł na mineralu.

[ Dodano: 06-04-06, 22:36 ]

no nie bardzo, Mobil to firma, Mobil 1 jest tylko na pełnym syntetyku :)

Jednakowoż nie.

A co do trudności przy wymianie paska -> dużo łatwiej się robi opuszczając troszeczkę silnik ;)

prz3mo
06-04-06, 22:39
LIO - specjalnie dla Ciebie ;)

Jesli chodzi o oleje do silnikow benzynowych:

Mobil S - półsyntetyk
Mobil M - mineralny

i tak jak pisalem Mobil 1 - full syntetyk

ps. Nie dziękuj ;)

LIO
06-04-06, 22:43
myslalem ze chodzi ci o 1 jako pojemnosc jednego litra ;)

pytanie czy kolega ma karteczke od oleju Mobil 1 czy sam Mobil, bo popularnie sie mówi Mobil 1 i nawet na allegro znajdziesz w tytulach Mobil 1 dla półsyntetyka ( ja nie wiedzialem i kolega moze tez nie wie i podal 1 a nie ma 1)

chcialem Ci podziekowac, ale nie podziekuje bo nie kazales :D

prz3mo
06-04-06, 22:47
myslalem ze chodzi ci o 1 jako pojemnosc jednego litra ;)

heheheeh.... :D

pytanie czy kolega ma karteczke od oleju Mobil 1 czy sam Mobil,

niby napisal ze Mobil 1, ale faktycznie moze Mobil....

bo popularnie sie mówi Mobil 1 i nawet na allegro znajdziesz w tytulach Mobil 1 dla półsyntetyka ( ja nie wiedzialem i kolega moze tez nie wie i podal 1 a nie ma 1)

To prawda, tak sie mowi, ale blednie :)

chcialem Ci podziekowac, ale nie podziekuje bo nie kazales :D

:) hehehe...ok

A zeby juz w tym watku bylo pelne info o olejach Mobil to Mobil robi tez wynalazek w stylu "Mobil SyntS" i jest to olej dedykowany dla aut koncernu VW :) I jest to full syntetyk.

ps. Jakby kogos interesowalo to mobil za udział w tym wątku zapłaci mi tysiąc pln ;)

remewe
06-04-06, 22:52
w tej chwili nie jestem pewien czy na etykiecie jest tylko MOBIL czy MOBIL 1. Pytanie ..Jaki olej byscie wlali gdybyscie zupelnie nie mieli pojecia jaki byl wczesniej..Dzieki serdeczne...P.S Super forum jestem mile zaskoczony szybkimi odp. possdro

prz3mo
06-04-06, 22:55
w tej chwili nie jestem pewien czy na etykiecie jest tylko MOBIL czy MOBIL 1. Pytanie ..Jaki olej byscie wlali gdybyscie zupelnie nie mieli pojecia jaki byl wczesniej.

Wlałbym półsyntetyk.
A przebiegu jestes pewny?

P.S Super forum jestem mile zaskoczony szybkimi odp. possdro

no mowa ! :D A numery naszych kont dostaniesz na priv ;)

remewe
06-04-06, 23:01
Mysle ze co do przebiegu to moze byc 120tys. Autko naprawde jest zadbane, w srodku znikome slady uzywania.po 3 wlascicielach -roczniki 72/53/81.

prz3mo
06-04-06, 23:02
Mysle ze co do przebiegu to moze byc 120tys. Autko naprawde jest zadbane, w srodku znikome slady uzywania.po 3 wlascicielach -roczniki 72/53/81.

Mimo wszystko lałbym półsyntetyk. Bedzie bezpieczniej.
Pozdrawiam

remewe
06-04-06, 23:09
a jakiej marki. Czy jesli jest juz ta etykietka to zaufac i zalac Mobil polsyntetyk czy polecacie co innego..Pozdrawiam:-)

ariadna111
06-04-06, 23:11
Motula bo najbardziejszy :twisted:

prz3mo
06-04-06, 23:13
a jakiej marki. Czy jesli jest juz ta etykietka to zaufac i zalac Mobil polsyntetyk czy polecacie co innego..Pozdrawiam:-)

Co do marki poczytaj forum, opinie ludzi itd...
Moze byc Mobil, to dobry wybór dla Hondy. Ja osobiscie uzywam od jakiegos czas i super sie sprawdza Valvoline (półsyntetyk).

ps. Uzyj jednak wyszukiwarki, jest naprawde "kupa" tematow o olejach... Dobrze Ci radze.

remewe
06-04-06, 23:19
Dziekuje za pomoc.

ppm702
07-04-06, 11:06
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=10388

Jacq
08-04-06, 21:06
Przeszukałem archiwum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

Chodzi mi o to, dlaczego wszystcy tak odradzaja/nie polecaja syntetyków??
Czym moze skutkowac zalanie silnika syntetykiem??
Co sie stanie jak zaleje syntetykiem a nie wiem co bylo wczesniej??

Wybaczcie, ale jestem troszke laik ;)

Pozdrawiam

LIO
08-04-06, 21:10
zle szukales

jak masz silnik ze sporym przebiegiem i nie wiesz co tam wczesniej bylo lane, to zalanie go syntetykiem moze (ale nie musi) wyplukac go, rozszczelnic i zaczna sie problemy. Poza tym nalezy tez sprawdzic jaki olej jest zalecany do danych modeli. Przy starszych civicach, jest to prawie zawsze półsynteyk 10W40, jesli przebieg tez juz jest niemaly, to taki olej jest wskazany. Nowsze autka i te bardziej wysilnone, lepiej zeby mialy syntetyk, ale jesli juz maja przejechane troche, to tez lepiej półsyntetyk. Mineralny lepiej omijac z daleka.

prz3mo
08-04-06, 21:13
Przeszukałem archiwum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

Chodzi mi o to, dlaczego wszystcy tak odradzaja/nie polecaja syntetyków??
Czym moze skutkowac zalanie silnika syntetykiem??
Co sie stanie jak zaleje syntetykiem a nie wiem co bylo wczesniej??

Wybaczcie, ale jestem troszke laik ;)

Pozdrawiam

Cos slabo szukales i chyba jednak nie czytales... :evil:
Po pierwsze nikt nie odradza syntetykow...
Nie doradz sie go komus kto nie wie jaki olej byl wczesniej i auto ma juz powiedzmy ponad 100 tys rzebiegu.
Co do zalania syntetykiem silnika, ktory np, byl zalanany gęstszym olejem to po ptostu moze go rozszczelnić...
Bylo o tym na forum milion razy, geeezzz....

DODANO - LIO mnie ubiegł :)

Dzida
08-04-06, 21:14
Syntetyk jest jak najbardziej polecany, jeśli nie chcesz oszczędać na oleju i masz silnik, który go nie spożywa. Moja furka dopiero dzisiaj, pierwszy raz od 15 lat dostała półsyntetyk z syntetyka) i przy nim zostane.

A jak napisał LIO syntetyk po mineralu może wypłukać osad, jaki zostawił olej mineralny, i pozapychać co nieco blokując albo pogarszajac smarowanie, a oleje półsyntetyczne robioą to delikatniej :)

Albo go rozszczelni i bedzie zewszad ciekl olej...

ELMO666
21-01-08, 20:58
Wiem... odkopalem kotleta , ale to po to zeby nie zakladac nowego tematu .
Do rzeczy : czeka mnie wymiana oleju w nowo nabytym Coupe D15B7 . Autko sprowadzone z niemcowni i nie wiem co bylo lane do tej pory ;/ raczej sie juz nie dowiem. Przebieg to 172 k - 100% pewny. Taka mala ciekawostka ... moj znajomy leje do Suzuki Baleno 210K przebiegu jakis olej texaco 5w50 i nie bierze mu ani grama :S Mi po glowie chdza 2 oleje #1 - Valvoline VR1 10w60 za ok. 185 zl i #2 - MOTUL 6100 SYNERGIE+ 10W40 za ok. 110 zl. Pytanko ktory bedzie lepszy ?? Nie chce oszczedzac na oleju bo mam zamiar jeszcze troche pojezdzic tym dziekiem a najchetniej zalalbym go takim jak moj znajomy. BTW. Jakie sa roznice w pracy silnika na 5wXX a na 10wXX ?? Doradzcie cos plz , pzdr.

stanik84
21-01-08, 21:20
Witam.
Moj QP gdy ja kupowalem miala nakrecone 195 kkm. Zalalem Mobilem 10W40 i jest OK. Ubytkow w oleju niema tzn nie dolewam miedzy wymianami i jest git. Przejechalem juz ponad 20 kkm i wszystko bangla wysmienicie :d Producenta oleju musisz wybrac sam ale lej 10W40 i powinno byc spoko.
Pozdro

ELMO666
21-01-08, 22:34
Thx!! Ja przejechalem ok 600 km i wydaje mi sie ze jednak cos minimalnie lyknal bo dostal w tylek na dzien dobry :speszony: niestety mam dosc ciezka noge i dlatego zalezy mi na bardzo dobrym oleju ...

skolopendra
21-01-08, 22:51
Valvoline VR1 10w60

ja bym zalał ten

stanik84
21-01-08, 22:53
Duzo dobrego pisza ludzie o Motul-u, ale Valvoline tez nie jest chyba gorszy! Napewno zdania sa podzielone wiec latwego wyboru nie bedzie. Ja bym glosowal za Matul-em :speszony:

ELMO666
21-01-08, 23:07
skolopendra, od prau osob slyszalem ze ten ... ale dlaczego akurat ten ??

TENCIO
22-01-08, 11:50
przy ciezszej nodze bedzie wiecej znosil niz 10w40, natomiast ja wystrzegalbym sie kupowania oleju z allegro, 110zl za motula 6100 to cena podejrzana, upewnij sie czy oliwa nie lezala sobie gdzies w magazynie sporo czasu.

wracajac do twojego auta, to to ze ubylo oliwy moze tez byc spowodowane tym ze olej z ktorym kupiles juz auto byl przepracowany i nie trzymal juz parametrow. jezeli jestes na 100% pewny ze przebieg jest oryginalny to powinien to byc jescze olej 100% syntetyczny i taki tez JA BYM WLAL, a nastpenie gdyby okazalo sie ze jednak go ubywa to przy nastepnej wymianie przeszedlbym na dopiero na polsyntetyka. kupujac motula dostajesz baniak 5litrowy i pozalaniu silnika nim, pozostaje jescze sporo (ok 1.5litra) na dolewki. jezeli sklonilbys sie jednak w kierunku 100% syntetyka to polecic moge 8100 x-cess 5w40. szczegoly na pw

ELMO666
22-01-08, 13:35
Wszystko ok tylko ze jak sobie rozszczelnie silnik to zaden olej juz mi nie pomoze :S

TENCIO
22-01-08, 19:52
taka mozliwosc jest w przypadku zalania syntetyka w miejsce minerala, a nie polsyntetyka. ja cie nie namawiam, wyraznie napisalem JA BYM WLAL. wlej polsyntetyk, to tez nie bedzie zlym wyjsciem

Bastess
23-01-08, 10:52
zle szukales

jak masz silnik ze sporym przebiegiem i nie wiesz co tam wczesniej bylo lane, to zalanie go syntetykiem moze (ale nie musi) wyplukac go, rozszczelnic i zaczna sie problemy. Poza tym nalezy tez sprawdzic jaki olej jest zalecany do danych modeli. Przy starszych civicach, jest to prawie zawsze półsynteyk 10W40, jesli przebieg tez juz jest niemaly, to taki olej jest wskazany. Nowsze autka i te bardziej wysilnone, lepiej zeby mialy syntetyk, ale jesli juz maja przejechane troche, to tez lepiej półsyntetyk. Mineralny lepiej omijac z daleka.

Pozwolilem sobie zacytowac ten dosc stary ale chyba trafny post.

Po kupnie mojego EJ9 (przebieg 180tys) od razu wymienilem olej. Po konsultacji z moim tata, ktory jezdzi angielska wersja'98 z silnikiem d14a8 zdecydowalem sie zalac Mobile 1 5W 50 czyli syntetyk. Olej ten byl zalewany do civica mojego taty (fura kiedys kupiona z przebiegiem 60tys i zawsze zalewana takim olejem). Nigdy nie brala ani grama oleju (teraz przebieg 172tys).

No i zaczelo sie :) Okazalo sie, ze moj EJ9 zaczyna zrec sporo oleju. Niestety nie obliczylem ile musialem dolac. Przed kolejna zmiana zaczalem czytac, ze takie zachowanie moze wskazywac na koniecznosc remontu silnika. Po raz kolejny kupilem olej mobile 1 5w 50 i niedawno przy przebiegu 195tys zrobilem wymiane. Tym razem wybralem sie do znajomego mechanika, ktory juz dlubal przy moim civicu. Mocno sie zdziwil, ze zalewam mu syntetyk. Stwierdzil nawet, ze wg jego informacji powinienem lac olej 10W 40 tym bardziej jak wyzej zacytowany kolega napisal "nie wiadomo co bylo wczesniej lane".

Przy 205tys na bank zaleje juz 10W 40 i mam nadzieje, ze wrszcie skonczy sie problem dolewania oleju (teraz jeszcze nie dolewalem bo prawie nic nie jezdzilem). Tym bardziej okaze sie czy moj silnik wymaga remontu...

Czy taka "mieszanka" zalewanych olejow moze zaszkodzic silnikowi?

TENCIO
23-01-08, 12:13
tylko ze uciebie juz poprzedni wlasciciel musial przejsc z pelnego syntetyka na polsyntetyk, widocznie mial juz problem z braniem oliwy i szukal ratunku w gestszym polsyntetyku. poruszanie sie w obrebie syntetyk-polsynteyk nic silnikowi nie zrobi, jak sam mowisz tobie oliwy ubywa, ale chodzi tu o jego spalanie, a nie wycieki

Bastess
23-01-08, 12:22
tylko ze uciebie juz poprzedni wlasciciel musial przejsc z pelnego syntetyka na polsyntetyk, widocznie mial juz problem z braniem oliwy i szukal ratunku w gestszym polsyntetyku. poruszanie sie w obrebie syntetyk-polsynteyk nic silnikowi nie zrobi, jak sam mowisz tobie oliwy ubywa, ale chodzi tu o jego spalanie, a nie wycieki

no wlasnie tego czy poprzedni wlasciciel mial z tym problem nigdy sie nie dowiem :) Zgadzam sie, ze jak olej jest spalany to juz jest nie dobrze - zobaczymy za 10tys jak silnik zareguje na polsyntetyk.

pozdro!

ELMO666
23-01-08, 19:05
Nie ma zmiluj sie , dalej bedzie chlal.... Tak jak pisalem wyzej ... znajomy leje do baleno 210K przebiegu , 5w50 .... 0 brakow !! Jakim cudem ?? Bo jezdzi jak emeryt ! :) // Dzisiaj dzwonilem do kolesia ktory mi sciagnal autko z niemcowni i pytalem czy nie ma szans dojsc do tego jaki tam byl lany olej . Oczywiscie uslyszalem ze "nie" i dodal jeszcze zebym zalal mineralny :d TENCIO, znasz jakas metode na sprawdzenie oleju oprocz tej ze sloiczkiem z bezyna ??

Bastess
23-01-08, 19:18
Nie ma zmiluj sie , dalej bedzie chlal.... Tak jak pisalem wyzej ... znajomy leje do baleno 210K przebiegu , 5w50 .... 0 brakow !! Jakim cudem ?? Bo jezdzi jak emeryt ! :) // Dzisiaj dzwonilem do kolesia ktory mi sciagnal autko z niemcowni i pytalem czy nie ma szans dojsc do tego jaki tam byl lany olej . Oczywiscie uslyszalem ze "nie" i dodal jeszcze zebym zalal mineralny :d TENCIO, znasz jakas metode na sprawdzenie oleju oprocz tej ze sloiczkiem z bezyna ??

obys sie mylil! :):)

troopp
23-01-08, 21:30
zle szukales

Pozwolilem sobie zacytowac ten dosc stary ale chyba trafny post.

Nie do końca się zgadzam. Syntetyczne oleje mają psi obowiązek smarować lepiej, niż nawet najwspanialsze półsyntetyki. Bo po to zostały stworzone.
W naszym klimacie nalezy stosować oleje będące olejami - a nie zamieniające się w kit w temperaturach niższych, niż -20 stopni - czyli w klasie lepkościowej 5Wx.
Optymalnym byłoby stosowanie syntetycznego oleju 5W40, a jak by nie liczył, to jest to opłacalne, biorąc pod uwagę koszt 1-2gr za kilometr nawet przy dużym zużyciu (wycieku) oleju, i porównując ten wydatek z kosztem naprawy kiepsko smarowanego silnika

Tym razem wybralem sie do znajomego mechanika, ktory juz dlubal przy moim civicu. Mocno sie zdziwil, ze zalewam mu syntetyk. Stwierdzil nawet, ze wg jego informacji powinienem lac olej 10W 40 tym bardziej jak wyzej zacytowany kolega napisal "nie wiadomo co bylo wczesniej lane".

Typowy przykład gościa, który został gdzies na początku lat 90-tych.
Ewentualnie, jego wiadomosci są jeszcze starsze, tym gorzej.
Cały kłopot polega na tym, że w owych czasach dobre, syntetyczne oleje kosztowały krocie, i były traktowane jak ekstrawagancja, a niedouczeni wymieniacze oleju(mechanicy) bazują na starych, od dawna nieaktualnych instrukcjach obsługi.
Dlatego "mocno się zdziwił" :) Omijaj go z daleka. Jego upgrade pochodzi z początku lat 90-tych lub wcześniej ;)

Pozdrawiam

Bastess
23-01-08, 21:49
dzieki za obszerna odp!

no wlasnie chodzi o to, ze jak na razie ten moj mechanik mocno daje rade - dobrze zrobil mi wszystko to co bylo do zrobienia w Civicu. Acha nie jest to jakis dziad starszy od wegla tylko w miare mlody koles, ktory chyba "tamtych" czasow nie pamieta ;)

co do tego co napisales o wlasciwosciach oleju - ja przyznam sie, ze nie do konca sie na tym znam - czytajac to forum mozna wywnioskowac, ze wiekszosc userow poleca raczej polsyntetyk

natomiast w ASO przyzwyczaili mnie do tego, ze leja syntetyk (w furze mojego taty przy jakimkolwiek przegladzie no i tez w mojej gdy ja oddalem po kupnie do sprawdzenia ;) )

pozdro!

troopp
23-01-08, 22:21
dzieki za obszerna odp!

no wlasnie chodzi o to, ze jak na razie ten moj mechanik mocno daje rade - dobrze zrobil mi wszystko to co bylo do zrobienia w Civicu. Acha nie jest to jakis dziad starszy od wegla tylko w miare mlody koles, ktory chyba "tamtych" czasow nie pamieta ;)

co do tego co napisales o wlasciwosciach oleju - ja przyznam sie, ze nie do konca sie na tym znam - czytajac to forum mozna wywnioskowac, ze wiekszosc userow poleca raczej polsyntetyk

natomiast w ASO przyzwyczaili mnie do tego, ze leja syntetyk (w furze mojego taty przy jakimkolwiek przegladzie no i tez w mojej gdy ja oddalem po kupnie do sprawdzenia ;) )

pozdro!

Nie napisałem, ze to dziad :) Jego wiedza na temat oleju jest nieaktualna.
Wiekszość poleca półsyntetyk, bo taki rodzaj oleju, zalecał producent...
...miliony lat temu w odległej galaktyce :) Ten był wtedy najlepszy z dostępnych na rynku.
Większość wyjęła, pożółkłą, nadgryziona przez ząb czasu instrukcje, druk wyblakły, ale jest, da się jeszcze odczytać: PÓŁSYNTETYK ;)
Bez urazy.

Mój poprzedni Civic z 1991r hulał 7 lat na Mobil1.
Ten obecny przywiozłem z Fr. I zalałem Mobil1.
Ani D13 nie brał, ani ten obecny, nie bierze kropli oleju.
A też nie wiem co było wczesniej, i za bardzo mnie to nie interesuje :)

Pozdrawiam

Bastess
23-01-08, 22:42
hehe no to w jednym sie zgdzamy - mianowice ja tez leje mobile 1 ;)

pozdro!

mackovv
24-01-08, 13:48
A ja mam civica z 98 roku i przy przebiegu 223tys śmiga cały czas na mobil 1 5W50 pełen syntetyk. Prawdopodobnie od nowosci bo auto do 200tys. było serwisowane w ASO.
Zaznaczam ze auto w zasadzie nie bierze oleju bo po przebiegu prawie 10tys,czyli tuz przed wymiana musialem dolać ok .0.5l .Jedyne mankamenty to to ze nie ufam w jakosc Mobila i mysle ze po ostatniej wymianie silnik jednak troche gorzej pracuje.

No i teraz chciałem zmienić na Valvoline VR1 5W50 ale mam pewne obawy czy dobrze pojdzie.Klasy lepkości te same więc nie powinno byc problemu ale zdaje sie ze Valvoline ma cos czyszczacego silnik.

TENCIO
25-01-08, 02:26
a moze motul 8100 x-cess 5w40 z powodzeniem lany do klubowych hond?

mackovv
25-01-08, 06:55
to świetny olej ale niestety cięzko go dostać w sklepie,szczególnie od ręki,a musze dziś, najpóźniej jutro wymienić. Juz zdecydowałem sie na valvoline bo moge go szybko zdobyć i chyba spróbuję. Myśle ze skoro auto w zasadzie nie bierze syntetyka "niewiadomo co" Mobil 1 to powinien sobie poradzić z Valvoline i nie powinno byc kłopotów.W zasadzie nigdzie nie jest napisane ze przeczyszcza silnik tylko ze utrzymuje silnik w czystości ;)
Jeśli byłyby jakies problemy to najwyzej nastepnym razem zaleję Motula 10W40.

drypaul
25-01-08, 10:40
Tak sobie czytam i większość wypowiedzi dotyczy przejścia z syntetyka na półsyntetyk albo "co wlać skoro nie wiem co było wcześniej?"

A ja kupiłem swojego i na karteczce mam napisane, że wlany jest mineral 15W40. Nie wiem od jak dawna samochód jeździ na mineralu.

Czy mogę bezpiecznie przejśc na półsyntetyk 10W40 czy lepiej tego nie robić? Przebieg (licznikowy) to 235.000km. Silnik w dobrym stanie, przez 10.000km nie wziął wcale oleju...

TENCIO
25-01-08, 12:52
niebezpieczne jest przechodzenie z mineralal na syntetyk. na polsyntetyk mozesz przejsc. proponuje wczesniej przeplukac silnik np. motul engine clean, bo mineral powoduje sporo nagaru. przerabialismy taki temat juz z d14 kolegi i pomimo tego ze sporo jezdzil na minerale to po calej ooperacji nie pojawily sie zadne nieszczelnosci.
Jak juz tak sobie gadamy o tych olejach to warto powiedziec, ze taki castrol, czyli np. EDGE SPORT to jest wysokorafinowany olej mineralny po hydrokrakingu, ktory tylko z marketingowego punktu firmy nazywaja olejem syntetycznym, bo tak naprawde to jest to ciagle pelny mineral, podobnie bylo z legendarnym juz RSem. Warto wiec przygladnac sie opakowaniu przed kupnem, czy nie ma tam magicznych literek XHQ, czy XHVI i miec swiadomosc tego co sie kupuje (nie mowie, ze jest to zle ale warto wiedziec gdy ktos nas chce wydymac. Motul uzywa pojecia 100% syntetyczny co wskazuje ze nie sa to oleje rafinowane i nie po hydrokrakingu, np. w Niemczech Castrol moze na swoje oleje uzywac pojecia syntetyczny ale nie moze na opakowaniu napisac 100% syntetyczny bo nie jest 100% syntetyczny niby niewielka roznica ale jednak...

[ Dodano: Pią 25 Sty, 2008 ]

to świetny olej ale niestety cięzko go dostać w sklepie,szczególnie od ręki,a musze dziś, najpóźniej jutro wymienić.

u mnie jest od reki, ale dochodzi wysylka...mialbys go na poniedzialek

mackovv
25-01-08, 21:24
u mnie jest od reki, ale dochodzi wysylka...mialbys go na poniedzialek

No właśnie i tu jest ten problem:) Ale spoko już zakupione VR1 zobacze jak się śmiga na valvoline. O Motulu pogadamy ew. za 10tys czyli za jakies kilka miesiecy. Pzdr

[ Dodano: Pią 25 Sty, 2008 ]

Tak sobie czytam i większość wypowiedzi dotyczy przejścia z syntetyka na półsyntetyk albo "co wlać skoro nie wiem co było wcześniej?"

A ja kupiłem swojego i na karteczce mam napisane, że wlany jest mineral 15W40. Nie wiem od jak dawna samochód jeździ na mineralu.

Czy mogę bezpiecznie przejśc na półsyntetyk 10W40 czy lepiej tego nie robić? Przebieg (licznikowy) to 235.000km. Silnik w dobrym stanie, przez 10.000km nie wziął wcale oleju...

No tak jak zasugerował Tencio najpierw trzeba przepłukać a potem spokojnie zalać dobrym półsyntetykiem i nie powinno byc problemów. Poza tym minerał pozostawia dużo nagaru a jeśli silnik jest sprawny i spokojnie moze jeździć na rzadszym oleju, to ośmielam sie stwierdzić,że po jego wymyciu powinno dodatkowo ciut spaść spalenie benzyny.

ELMO666
14-02-08, 20:34
Jeszcze raz podepne sie pod temat .. OT. "Specjalista" ktory wymienial po raz ostatni olej w mojej Hani ( jeszcze w niemcowni ) za mocno dokrecil srubke - ta od zlewania oleju i "przeciął" uszczelke . No i teraz moje glupie pytanko : Na co wymienic ta uszczelke ?? Tylko OEM ??

mackovv
14-02-08, 21:55
daleko masz do ASO? Jesli nie to podjedz i kup podkładkę,kosztuje ok. 3zł :)
i tak drogo bo to taka zwykła aluminiowa podkładka ale nie bedziesz kombinował i szukał.

ELMO666
14-02-08, 23:13
Do ASO mam jakies hmmm 110 km ?? Tak wiec odpada bo jutro musze zmienic olejek... Jakies inne rozwiazanie ?? :(

mackovv
15-02-08, 12:15
nie pamietam srednicy-ale to taka dosyć cienka podkładka, spróbuj zmierzyć średnicę wokól śruby i dobierz cos w sklepie motoryzacyjnym-powinni miec podkładki w tym stylu,wazne zeby było z bardziej miekkiego materiału niz stal(np miedź itp). Zresztą mają takie cos chyba w kazdym miejscu gdzie zmieniają olej.

slawoo
15-02-08, 20:30
Duzo dobrego pisza ludzie o Motul-u, ale Valvoline tez nie jest chyba gorszy! Napewno zdania sa podzielone wiec latwego wyboru nie bedzie. Ja bym glosowal za Matul-em :speszony:

Nie rozumiem Was za bardzo Panowie, jeśli chodzi o olej w skrzyni to mało kto ma wlane coś innego niż MTF Hondy (bo Honda właśnie to zaleca do skrzyń w swoich samochodach) , a do silnika to zdania są już tak podzielone ile produktów na rynku. Przecież o ile dobrze pamiętam to Honda zaleca oleje Shell'a, więc nie wiem nad czym się tu rozwodzić i po co kupować jakiś valvoline, ktoś zaraz mnie zje...... i powie że valvoline jest No.1 bo producent pisze że "czyści silnik, dodaje 19 KM i w ogóle zamienia auto w samolot" no comment :agent:

TENCIO
16-02-08, 04:54
honda zaleca shella bo shell daje mase gratisow, np wycieczki zagraniczne, itp dla stalych odbiorcow. nie oznacza to oczywiscie ze shell robi zle oleje, bo to nie prawda. to jaki serwis leje olej zalezy glownie od marketingu danej firmy olejowej i tyle.

[ Dodano: Sob 16 Lut, 2008 ]
aha, kazy mechaniki serwis nieoficjalnie ci odpowie na pytanie "jaki olej jest najlepszy?"
...taki na ktorym najwiecej mozna zarobic

slawoo
16-02-08, 20:51
sorki ale nie przekonałeś mnie swoją teorią, tak samo musiała by wyglądać strategia marketingowa innych firm jak np. renault poleca i fabrycznie nowe silniki zalewa olejem ELF, wg Twojej teorii firma ELF za wybranie ich produktu funduje zarządowi głównemu renault wycieczki?? :bicie: sory ale to trochę niedorzeczne................\
zgodzę się i na pewno tak jest że firma produkująca samochody wybierając olej konkretnego poducenta podpisuje z nim kontrakt na korzystnych warunkach dla obu stron i tyle - ale wycieczki - takie rzeczy tylko w POLSCE a nie w cywilizowanym kraju! pozdrawiam

aha ja nie pisałem o konkretnym serwisie Hondy ale o Hondzie jako całej firmie!

TENCIO
17-02-08, 16:16
wyciewczka to tylko jeden z przykladow, oczywiscie ze elementem przetargowym na tak wysokim szczeblu jest cos bardziej zlozonego. honda nie podpisanej umowy z shellem we wszytkich krajach w ktorych sprzedaje i serwisuje swoje samochody. moze troche za scisle napisalem ze to chodzi o konkretne marki, bardziej moglo by to sie odniesc do serwisow samochodowych, tam kazdy ci powie ze najlepszy olej to ten ktory on leje do aut serwisowanych u niego. troche siedze w branzy i wiem co nie co jak to sie odbywa. ale nie bede sie tu spieral, bo temat nie do tego sie odnosi.

Arturvf500
17-02-08, 16:34
Przecież o ile dobrze pamiętam to Honda zaleca oleje Shell'a, więc nie wiem nad czym się tu rozwodzić i po co kupować jakiś valvoline, ktoś zaraz mnie zje......

Honda nigdy nie zalecała żadnej marki oleju - gdyby tak było zamieścili by to w instrukcji obsługi; inna sprawa to co leja serwisy - w latach 90 był to Motul, ale przyszli księgowi i pojawił się znacznie tańszy i gorszy Mobil oraz Shell

pozdrawiam
Artur

slawoo
17-02-08, 17:48
to może inaczej - pytanie - jakim olejem Honda zalewa fabrycznie nowe silniki?? w moim ASO polecają schell i wątpię że jakieś ASO Honda zaleca inną markę oleju, wiadomo że ASO jest tylko przedstawicielem marki Honda w pośrednictwie sprzedaży i obsłudze serwisowej samochodów spod znaku H, ale Oni mają autoryzację głównego zarządu HONDY i na pewno sprawy takie jak oleje są uregulowane od górnie!!

Arturvf500
17-02-08, 19:52
to może inaczej - pytanie - jakim olejem Honda zalewa fabrycznie nowe silniki?

fabrycznie olejem... Honda;) a kto go dla nich robi to juz tajemnica fabryki;) ale to jest specjalny olej do docierania i nie uzywa sie go do wymiany.

w moim ASO polecają schell i wątpię że jakieś ASO Honda zaleca inną markę oleju, wiadomo że ASO jest tylko przedstawicielem marki Honda w pośrednictwie sprzedaży i obsłudze serwisowej samochodów spod znaku H, ale Oni mają autoryzację głównego zarządu HONDY i na pewno sprawy takie jak oleje są uregulowane od górnie!!

nie prawda; na przyklad w Zielonej Gorze jest Mobil

pozdrawiam
Artur

slawoo
17-02-08, 23:13
hmmmm w takim razie ja również pozdrawiam :) i przepraszam za OT :piwo2:

karcin
24-03-08, 18:27
Witam :afro: wiem, że temat był wałkowany ale jednak proszę o chwilę uwagi ;)
Kupiłem moją Hanie w niemczech pare tygodni temu i pora na zmianę oleju i nie wiem na jaki mam zmienić :( moja Hania to EJ9 D14A3/4 z grudnia 97r. i ma udokumentowany przebieg 74tysiące km.
Nie mam niestety żadnych kartek jaki był lany olej itp. więc wolę zmienić teraz i być spokojny o moją kochaną ;)
Jaki polecacie zalać olej ? myślę nad syntetykiem jakimś dobrym ale nie wiem czy to dobry wybór bo może niemiec lał półsyntetyk (w co wątpie) i czy nie zepsuję silniczka lejąc półsyntetyk ;)
Cena nie gra roli także jak macie propozycje jakieś to możecie podać linka lub konkretną nazwę oleju, wolę nie oszczędzać na oleju i kupić coś konkretnego ;)
Pozdrawiam

skolopendra
24-03-08, 18:41
Jaki polecacie zalać olej ?

motul 8100 x-cess 5w40

lub każdy inny dobry syntetyk

TENCIO
25-03-08, 09:11
Jaki polecacie zalać olej ?

motul 8100 x-cess 5w40

lub każdy inny dobry syntetyk

howgh!

iglica
19-09-08, 22:41
a moze wlalbys olej opalowy hehe :) ...a tak na serio to ja bym wlal polsyntetyk...a co do przebiegu to wiekszosci to co jest na liczniku to nie jest rzeczywisty przebieg auta.....rocznik 94 z przebiegiem 120tys. ....troszke dziwne ! chyba ze auto stalo w garazu caly czas :p

Gorliś
19-09-08, 23:50
Myslisz ze po pol roku nadal nie moze sie zdecydowac jaki olej wybrac?
Patrz na daty;)