Zobacz pełną wersję : Przednie koła... (Proszę o pomoc w diagnozie!)
chester-lp
15-06-09, 22:29
Miałem mały *******zielunek a dokładnie chodzi o to, że hanka dostała trochę po przednich kołach. Objawy tego są takie, ze jak jadę to zdaje mi się jakbym pływał po drodze... mało tego jak ulica jest mokra to muszę ostro uważać, żeby nie wylecieć do rowu albo na inne auto (przy prędkości 80-90km/h na mokrej nawierzchni). Gdy jadę samochodem to czuję jakby każde koło dawało w inną stronę (oczywiście chodzi o przednie koła) i np. jak wjadę w załataną ulicę to mnie zaraz rzuca na boki. Kiera też dosyć krzywo stoi. W sumie to za ciekawo to się nie jeździ... Macie ziomy jakieś pomysły co to może być? Potrzebowałbym konkretów :confused:
krystian.NH
16-06-09, 00:22
luz na kierownicy - przekladnia kierownicza, zbieznosc kol? moze..
końcówki drążków oberwały, zobacz na ich stan ;) U mnie był jeden dobrze uwalony po zimowej wizycie na krawężniku.
jedz na zbieznosc i popros zeby wczesniej poszarpali autem.
chester-lp
16-06-09, 13:16
luz na kierownicy - przekladnia kierownicza, zbieznosc kol? moze..
Luz na kierownicy to chyba nie bo kiera stoi stabilnie tylko trochę przekrzywiona jest. Zbieżność to może być to.
końcówki drążków oberwały, zobacz na ich stan
Nie bardzo wiem gdzie mam spojrzeć..?
jedz na zbieznosc i popros zeby wczesniej poszarpali autem.
Rozumiem, że mam jechać na stację diagnostyczną... ale jeszcze pytanko: oni ustawiają zbieżność kół przednich czy zaraz robią wszystkie cztery? Czy ewentualnie na szarpaku wykaże co może być również do wymiany w przednim zawieszeniu?
Dzięki za odpowiedzi :)
hmm nie wiem czy na stacji diagnostycznej, gdzies gdzie ogarnieci ludzie ustwaiaja zbieznosc przidu ;] ie musi byc ro stacja diagnostyczna ;]
chester-lp
16-06-09, 19:48
Może ktoś jeszcze by się wypowiedział... A może ktoś poda konkreta co to by mogło być (jakie części do wymiany) albo chociaż naprowadzi mnie... Bo sam zastanawiałem się nad wahaczem wewnętrznym, półośką... Ale w sumie nie mam w tym żadnego doświadczenia, więc to tylko moje takie domysły.
krystian.NH
17-06-09, 12:41
na zbieznosci ci powiedza czy masz drazki uszkodzone lub ze masz po dzwonku inne kąty, czyli ze auto moze byc krzywe..
siemens_15
18-06-09, 01:42
końcówki drążków na pierwszy plan
Ale niektórzy to są debilni (autor postu) Jak ludzie z forum mają ci powiedzieć co się stało w aucie? Takie rzeczy ogląda się na podnośniku, szarpakach ustwia na zbierzności. Widać że wyraźnie jest coś uszkodzone na tyle że zagraża jeździe... Nie lepiej to zrobić niż się zabić albo i kogoś jeszcze??? Siedzeniem na forum napewno nei zreperujesz tego... :rolleyes:
chester-lp
18-06-09, 22:22
Ale niektórzy to są debilni (autor postu)
Debilem to może ty jesteś ! Ja na pewno nie. Może wstrzymaj się z takimi opiniami ...
Jak ludzie z forum mają ci powiedzieć co się stało w aucie?
A może powiedz mi od czego jest ten temat? To rozumiem, ze każdy kto zakłada nowy temat jest debilem bo chciałby się czegoś dowiedzieć? Obyś ty kiedyś nie potrzebował pomocy userów forum... Najpierw wolę wysłuchać porad użytkoników a potem jechać do mechanika, żeby czasami nie wyolbrzymiał czegoś i jakieś kity wkręcał. Jeżeli nie możesz pomóc to wcale się nie odzywaj.
Takie rzeczy ogląda się na podnośniku, szarpakach ustwia na zbierzności. Widać że wyraźnie jest coś uszkodzone na tyle że zagraża jeździe... Nie lepiej to zrobić niż się zabić albo i kogoś jeszcze??? Siedzeniem na forum napewno nei zreperujesz tego...
Byłem dziś u dobrego mechaniora, który powiedział, że nic poważnego mu nie dolega. Trzeba nastawić zbieżność kół a jeżeli coś jeszcze będzie to też zrobi czyli wyreguluje albo dokupi nowe części.