Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D14Z4 - złącze samodiagnostyki

Damiano
05-04-06, 18:19
Proszę powiedzcie mi gdzie znajduje się złącze samodiagnostyki w d14z4 99r. :?: Przeszukalem cale forum i wiem juz prawie wszystko o samodiagnostyce, resecie kompa, itd.,ale nie moge znalezc u siebie tego złącza:(
Znalazlem jakies zlacze (zolte) po stronie kierowcy przy bezpiecznikach, ale z tego co doczytalem powinno byc po stronie pasazera (?) Pozdrawiam !!!

gregorb
05-04-06, 18:46
Ja w swoim D14A8 5D mam za schowkiem pasazera, tuz przy sciance zewnetrznej kolo drzwi. Przewod ma pewna dlugosc, wiec wystarczy siegnac reka za schowek i sprawdzic na calej jego dlugosci.

Damiano
05-04-06, 20:36
Dzieki! Jutro poszukam ;) W takim razie moze ktos wie co to za zlaczka przy bezpiecznikach od strony kierowcy ??
Czekam jeszcze na wskazowki od posiadaczy d14z4 5d i sle od razu pozdrowienia:)

LIO
05-04-06, 21:19
jest duze prawdopodobienstwo, ze wogóle nie znajdziesz
czy to juz jest civic po liftingu ?
jak tak to on juz ma zlacze 16 pinowe i takiej zwyklej samodiagnostyki nie zrobisz chyba
tak mi sie wydaje, ale moze ktos mnie poprawi i da sie inaczej
wiem tez ze czasem to zlacze przesuniete bylo w okolicy konsoli srodkowej, ale tak to zawsze jest w miejscu jak napisal gregorb i jak to opisane jest na hondapl.org w temacie o samodiagnostyce

Wombat
05-04-06, 22:04
żółte zlącze to systemy bezpieczeństwa, najprawdopodobniej poduszki
Diagnostyka to najczęsciej niebieskie kostki

w coupe > 96 bywa tez tak:

http://www.altech.com.pl/wbt/_poradnik/_zdj_poradnik/robcik1.JPG

http://www.altech.com.pl/wbt/_poradnik/_zdj_poradnik/robcik3.JPG

Damiano
05-04-06, 23:19
Wombat to co u Ciebie na zdjeciu jest niebieskie u mnie jest zolte:) Tzn w tym miejscu wlasnie od gory "schodzi" przewod zakonczony zoltym zlaczem (dwu pinowym). Nie wiem czy to jest to ?? Juz mialem je zmostkowac, ale balem sie ze jeszcze gdzies jakies zwarcie zrobie ;)

Lio: Tak to jest civic po liftingu. To jest seria produkowana w latach 1999 - 2000.Potem (2001) byla juz VII generacja. Czyli moze nie byc u mnie samodiagnostyki ?? :(

Dzisiaj zapalila mi sie kontrolka od wtrysku (check engine) i myslalem ze sprawdze co jest zgrane. Jesli faktycznie nie mam samodiagnostyki to czy normalnie moge zresetowac ECU (bezpiecznik Back up) ??

gregorb
06-04-06, 06:51
Lio: Tak to jest civic po liftingu. To jest seria produkowana w latach 1999 - 2000.Potem (2001) byla juz VII generacja. Czyli moze nie byc u mnie samodiagnostyki ?? n

Dzisiaj zapalila mi sie kontrolka od wtrysku (check engine) i myslalem ze sprawdze co jest zgrane. Jesli faktycznie nie mam samodiagnostyki to czy normalnie moge zresetowac ECU (bezpiecznik Back up) ??

Na pewno masz...sprawdz miejsca za schowkiem, o ktorych pisalem wyzej.

Damiano
06-04-06, 11:26
Znalazlem!! :) Bylo tam gdzie pisal gregorb. Musialem wysoko reke wlazyc zeby wydobyc ten przewod i wtyczki;) Wielkie dzieki za pomoc!
Po samodiagnostyce wyszedl mi kod 54. Czy ktos wie co on oznacza??
Na www.hondapl.org jest wykaz kodow, ale do 48 wlacznie :( Pozdro

[ Dodano: Czw 06 Kwi, 2006 ]
Znalazlem cos takiego: 54 - CKF (crank fluctuation sensor)
Tylko ze znalazlem to na stronie http://www.honda-crx.info/tresc.php?adres=III/kody_ECU Czy u mnie kod 54 bedzie oznaczal to samo co w CRX :?:
Jesli tak to powiedzcie mi co ten kod oznacza, tak po polsku;) Dzieki

Tutaj http://forum.dict.pl/viewtoph.2256-view-next.html pisza ze to CKF - czujnik zmian położenia "wahacza" (walu korbowego). Brzmi to powaznie. Mam sie bac :?: Silnik chodzi bez problemu, nie zauwazylem jakis zmian w jego pracy ani spadku mocy. Moge jezdzic autkiem czy nie :?: Pomozcie, please :(

To znowu ja. Znalazlem przyczyne pojawienia sie tego bledu :) Gdy odnalazlem przewod, ktory biegnie wlasnie od tego czujnika okazalo sie, ze jest prawie przetarty od jednego z paskow klinowych. Wyczepil sie z rowka, ktory jest na pokrywie od paska rozrzadu i tarl o krecacy sie obok pasek klinowy ;) Na szczescie nie przetarl sie calkowicie. Zaraz go zaizoluje i to bedzie tyle. A juz myslalem ze zaczely sie problemy z moja hondka :)) Uff...
Takze temat uwazam juz za zamkniety :) Jeszcze raz dziekuje za pomoc w odszukania tego zlacza i pozdrawiam :!:

gregorb
06-04-06, 23:45
Damiano, niezly monolog, hehe. Grunt, ze problem zostal rozwiazany.

BTW: Civic 5D gora :)!