PDA

Zobacz pełną wersję : jak rozgrzany spada z obrotów i gaśnie

pavel007
13-06-09, 10:18
Witam, mam problem z gazem w civicu 5d '96r.
Otóż po rozgrzaniu i podczas jazdy zdarza sie ze po nacisnieciu sprzegła i puszczeniu gazu obroty spradaja az w koncu gasnie silnik. Co może byc przyczyna ? jak silnik jest zimny problem nie wystepuje...

Bassmaster
13-06-09, 18:23
Jaka instalacja: sekwencja czy mikser?
Kiedy ostatnio byłeś na regulacji gazu?
Na pierwszy rzut oka to wygląda mi to na niewyregulowaną mieszankę na biegu jałowym, ale nie podałeś więcej istotnych szczegółów.

pavel007
13-06-09, 21:21
gaz mikser, nie wiem kiedy była ostatnia regulacja samochód mam od 2 miesiecy poprzedni własciciel nic nie wspominał o terminie przeprowadzania regulacji

Na pierwszy rzut oka to wygląda mi to na niewyregulowaną mieszankę na biegu jałowym, ale nie podałeś więcej istotnych szczegółów.

no własnie tez mi sie wydaje ze to jest powodem, bo na benzynie co prawda nie gaśnie ale pojawia sie problem falujacych obrotów (oscylują od 800 do 1300 i tak skacza), znowu po przełączeniu na gaz obroty spadaja do ok 500 i tez faluja. Moge to naprawic we własnym zakresie czy raczej nie bardzo?

Bassmaster
14-06-09, 11:19
Najlepiej jest regulować gaz na analizatorze spalin i odczycie wartości lambdy. Dodatkowo masz problemy na benzynie, także czeka cię regulacja tego układu.
Ogarnij wszystko najpierw z benzyną, potem z gazem (zleć to lepiej fachowcom).

imm3
14-06-09, 15:19
Krokowy czyszczony?

pavel007
15-06-09, 09:16
Krokowy czyszczony?

nie. Mysle ze to własnie mogłoby pomóc ale znajac moje lewe rece cos schrzanie ze bedzie jeszcze gorzej, bo czytałem ze jest możliwe cos takiego. Jest moze na forum jakiś foto-faq zeby zobaczyc na czym polega takie czeszczenie ?

imm3
16-06-09, 14:35
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=7624

pavel007
16-06-09, 19:46
a co z tym komputerem po czyszczeniu silniczka ? trzeba resetować ? jak to sie robi ?
Czy jeśli zrobie wszystko ze wskazówkami podanymi w tym linku jest taka możliwość ze cos sie spsuje ? bo tak patrzyłem po forum to różne ludzie mają motywy po takim czyszczeniu

OSCAR
17-06-09, 07:32
a co z tym komputerem po czyszczeniu silniczka ? trzeba resetować ? jak to sie robi ?

w gornym panelu masz opcje "szukaj", wykaz troche dobrych checi, wszytko jest na forum.

pozdrawiam

pavel007
17-06-09, 09:16
spoko wczora przebrnęłem przez lekture tematów poswieconych resetowaniu. Na dniach wezme sie za mycie silniczka i reset. Mam nadziee ze pomoże.

umyłem silniczek, zrobiłem reset i... chyba pomogło. W niedziele pojade w dluższą trase i zobacze jeszcze dokładie czy nie gaśnie. Jak narazie chodzi bardzo równiutko, mam nadzieje że tak zostanie.