Zobacz pełną wersję : Kolektor 4-1 / bandaz / sonda
KrzysHonda
12-06-09, 16:44
Sprawa ma sie nastepujaco , kupilem okolo 2-3miesiace temu kolektor 4-1 z kwasowki (mtuning.pl) , jezdzilem tak przez ten czas chodz temp w komorze byla bardzo wysoka , postanowilem wiec kupic i zalozyc bandaz , zrobilem to w tym tyg. Po zalozeniu bandaza przejechalem okolo 20km i wyskoczyl mi check engine , zrobilem samodiagnostyke i blad 41 grzalka sondy. Teraz moje pytanie co mam zrobic , jak kupie nowa sonde to najprawdopodobniej moze stac sie to samo bo bandaz kumuluje temp i to wszystko idzie w sonde. Jakie macie rady
skolopendra
12-06-09, 16:49
bo bandaz kumuluje temp i to wszystko idzie w sonde.
sam to wymyśliłeś :rolleyes:
blad 41 grzalka sondy.
zapewne została nadwyrężona podczas wymiany na 4.1 a padła teraz
kup sondę i po sprawie
KrzysHonda
12-06-09, 16:59
Watpie zeby zostala nadwyrezona podczas wymiany , czekam na odpowiedzi innych uzytkownikow:)
KrzysHonda
14-06-09, 12:14
Moze mi ktos pomoc bo nie wiem co mam zrobic? Czy jest to mozliwe , ze poprzez zalozenie bandazu na kolektor , sonda dostaje wiekszej temp. i sie sypie? co zrobic w takim przypadku jak najprawdopodobniej przy zakupie nowej stanie sie to samo?
Odpowiedz masz u gory .I nie wiem na co jeszcze liczysz.
Na pewno założenie bandaża nie jest przyczyną uszkodzenia Twojej sondy. Może to być zwykły zbieg okoliczności, że akurat teraz padła, albo uszkodziłeś ją podczas wymiany.
Kup nową tylko uważaj na zamienniki
KrzysHonda
14-06-09, 13:08
Okej dzieki za odpowiedzi , bo moim zdaniem po zalozeniu bandazu , kolektor wydaje duzo wieksze cieplo , ktore w pewnym stopniu idzie na sonde , tak samo powiedzial mechanik , no nic trzeba bedzie kupic nowa sonde i zobaczyc.
skolopendra
14-06-09, 13:11
bo moim zdaniem po zalozeniu bandazu , kolektor wydaje duzo wieksze cieplo , ktore w pewnym stopniu idzie na sonde ,
daruj już sobie te teorie :rolleyes: i zmień mechanika
reszta jw..
bo moim zdaniem po zalozeniu bandazu , kolektor wydaje duzo wieksze cieplo
Chcesz być pewien, to zmierz temperaturę, a tak przy okazji, jeśli bandażem tak owinąłeś sondę, że jej nie widać, to zgodzę się, że ma większą temp. pracy.
Ps. zmień sondę.
Ehhh.
Wyższa temperatura pracy sondy nie działa na nią niekorzystnie a wręcz przeciwnie, szybciej następuje efekt samooczyszczania. Natomiast sonda jest bardzo wrażliwa na wibracje i uderzenia, które mogły mieć miejsce podczas jej wymiany....
Koniec tematu