Zobacz pełną wersję : Atak rudej - rdza pod prawym błotnikiem
Witajcie.
Piszę specjalnie tutaj a nie w swoim wątku bo zauważyłem coś niepokojącego.
Nie wiem czy i u Was ale mam ogniska rdzy po obu stronach samochodu w bardzo nietypowym miejscu - bo niewidocznym na codzień.
Jest to pod przednim błotnikiem w miejscu montowania go śrubą do budy.
http://images45.fotosik.pl/141/b17cbd243e550f2em.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=b17cbd243e550f2e)
popatrzcie u siebie bo u mnie wygląda to na typową usterkę (mam stereo po dwóch stronach)
auto już się reperuje.
Będzie piaskowane, czyszczone chemicznie i zalane podkładem.
U mnie jest identycznie, myślałem że tylko ja tak mam...
Zdejmijcie listwe progową bo może pod nią już nic nie ma
Ja mam tak samo. Tamtędy spływa woda z przedniej szyby, gdy pierwszy raz tam zarzałem była tam masa gnijących lisci i innych śmieci. Odkreciłem śruby mocujące błotnik, wyczyściłem ,zamalowałem podkładem reakcyjnym i bitgumem. Teraz gdy myje samochód to otwieram drzwi i wypłukuje z tamtąd syfy. Czy to wystarczy ?.Czas pokaże.
też tak mam ale chyba z prawej strony tylko, tez ostatnio podczas mycia to zauwazylem
progi ściągam za tydzień i konserwuję profile pod autem.
Sprawa rdzy załatwiona, doczysczone zaimpregnowane i pociagnięte podkładem.
za obie strony zaplaciłem 250 PLN - chyba dużo.... :confused:
w mojej Hani rudej nie widać i oby tylko nie chciała się u mnie pojawić :)
swoją drogą tydzień temu zabitexowałem cała podłogę razem z tylnimi nadkolami...
wczesniej wszystko dokładnie wyczyściłem, wymyłem i starannie zabitexowałem
poszły mi na to 4 tuby w sprayu ale przynajmniej śpie spokojnie i wiem że wszystko jest dobrze zabezpieczone
alen333- moze wszystki dobrze wyczysciles, zakonserwowales ale nie sprejem !! to jest robota na szybko i szczerze to go*no daje... robiac to dokladnie, to robi sie bitexem na pedzel, wtedy mozna mowic o jakiejs konserwacji...
Dokładnie. Trzeba porządnie wetrzeć bitex i nanieść grubszą warstwę a sprayem to se można popsikać ...
Noo ja wysmarowałem pędzlem gruubo bitexu ale tylko tylne nadkola. Bo gdzie indziej rdzy nie widać. Po wysmarowaniu to nawet w środku jakby ciszej się stało ;D kamienie tak nie walą jak jakiś się dostanie.
Bitex dziala konserwujaco i dzwieko- chlonnie...
Dobrze jest wysmarowac cale podwozie, progi, wszystkie 4 nadkola :) Oczywiscie pedzlem, miejsca gdzie nim nie dojdziemy prysnac sprejem.