Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Filtr Paliwa Gdzie ? Civic Coupe EM2 przed liftem 2001r

Ciechan
09-06-09, 18:35
Witam
Mianowicie jak w temacie ,gdzie w EM2 2001 r coupe ,znajduje się filtr paliwa ??

Pati_crx
10-06-09, 09:56
Ja bym poszukał gdzieś w okolicach baku-lewego tylnego nadkola, albo przy pompie paliwa bo w epc jest to troszke dziwnie rozrysowane.

Ciechan
10-06-09, 10:30
dostałem instrukcje ale tak naprawde jest rozrysowana pompa paliwa i cieżko stwierdzić gdzie dokładnie jest filter paliwa

Leeo
10-06-09, 12:07
filtr paliwa wg speców z ASO jest w zbiorniku paliwa i wymiana do tanich nie należy.

can
10-06-09, 17:13
tak jak Leeo mowi - w zbiorniku, wg honda-tech wymienia sie co 150kkm. i tu krotki cytat: Wyciagasz tylna kanape, odkrecasz pokrywe zbiornika i w srodku znajdujesz filtr:)

Ciechan
11-06-09, 00:52
hehe czyli tak naprawdę niewiadomo czy to trudne czy łatwe ?? :-)

genior
11-06-09, 09:00
jesli jest tak umieszczony jak ES7 to wcale nie takie łatwe bo najpierw trzeba rozlaczyc pompe paliwa, po drugie z zamiennikiem bardzo cięzko bo sprawdzalem temat,
a jesli chodzi o wymiane to wymienia sie dopiero wtedy jesli jest spadek cisnienia paliwa wiec jak jezdzi to zostaw w spokoju :D

_reggie_
11-06-09, 09:39
a jesli chodzi o wymiane to wymienia sie dopiero wtedy jesli jest spadek cisnienia paliwa wiec jak jezdzi to zostaw w spokoju

dokładnie, nie wiem po co niektórzy chcą wymieniać filtr paliwa dla samej wymiany, a to już nie pierwszy wątek w tej sprawie...
co do kosztu samego filtra to jest on w sumie niewielki (z tego co wiem mniej jak 100 PLN) więc nie ma sensu się bawić w szukanie zamienników

pozdro :cool:

Ciechan
11-06-09, 23:38
spadek cisnienia jest bo mierzylismy ,w momencie wyskakujacego bledu od razu spada cisnienie ,czyli tak czy siak trzeba go wymienic bo dalej wywala blad sondy (a sonda jest ok)

can
12-06-09, 00:26
ile masz przebiegu?

Ciechan
12-06-09, 10:22
niecale 80 tysi niby prawdziwe

can
12-06-09, 10:42
ziom ja mam najprawdziwsze 87 tys zrobione, 3 tygodnie temu hanka byla w serwisie i nawet nie jest troche blisko do potrzeby wymiany filtra paliwa...

na hondatech pisza, ze filtr wymienia sie po ok 100k mil, czyli jakies 160kkm :/ szkoda zebys niepotrzebnie forse wydawal, no chyba ze masz 100% pewnosci co do tego ze musisz wymieniac.

btw jak masz ori przebieg to powinny Ci wlasnie padać przednie amory, bo ori wytrzymuja 80k:)

Leeo
12-06-09, 10:57
Niestety oryginalny przebieg można właśnie sprawdzić takimi tylko sposobami i porównywaniem co, gdzie i kiedy :/ Jak padła Ci już sonda, to może wymień ten filterek. Zobacz, czy masz już zmienione amorki na inne, czy masz zmienione tarcze na inne niż seryjne i będziesz wiedział, czy na pewno zmieniać filtr.

Ciechan
12-06-09, 15:37
tarcze i klocki zmienilem bo przy hamowaniu strasznie tarcze biły ,po wymianie problem ustal ,sonda hmm mozliwe tez ze byla dobra ,ale wymienilem bo wskazywalo na sonde ,a tu problem jest troszk ewiekszy czyli zostaje albo filtr paliwa albo pompa paliwa

Ciechan
16-06-09, 17:17
okazuje sie ze pompa paliwa z filtrem jest taka sama jak od wersji hatchback 2001-2005 ,dzisiaj jade to sprawdzic i ewentualnie kupie (uzywka 100 zl pompa+filtr paliwa) takze jutro wymienie i zobaczymy co z tym dalej , demontaz to bajka ,pod tylna kanapa odkreca sie taka jakby blaszke i tam siedzi caly filtr razem z pompa (czyli w zbiorniku paliwa) tak jak pisza w instrukcji :-) ,jutro dalej ogarne temat i napisze jakby co jak ta sprawa wygląda ,mam nadzieje ze problem zniknie ,bo w sumie w tej chwili nie wiem czy uszkodzona jest pompa czy filtr paliwa

Ciechan
18-06-09, 18:34
no i dupa ,wsadziłem inna egzemplarz pompy paliwa wraz z filtrem paliwa i dalej blad wyrzuca ze niby sonda ,ja juz po prostu nei wiem co mam robic z tym :( ,sonda wymieniona ,swiece nowe ,filtr powietrza nowka ,pompa+ filtr paliwa tez i dalej jakis kur** błąd , ktos cos moze jeszcze mi podpowie ?? bo skonczyly mi sie pomysly

_reggie_
18-06-09, 18:37
a u tego gazownika był?????

może to pomoże w corolli koleżki pomogło

Ciechan
19-06-09, 17:40
gazownika ?? to znaczy ?

_reggie_
20-06-09, 10:52
gazownika ?? to znaczy ?

otóż przypadek był taki u mojego kolegi w corolli 1.6 benzyna z 2002 r.:
wywaliło mu check, w ASO wyszło że to błąd sondy przy katalizatorze spowodowany złą jakością paliwa :confused: i że trzeba wymienić kata (ca 2500 PLN) a jak to nie pomoże to musi wymienić kompa ....:eek: (to już ca 5000 PLN) ale podpowiedział mu koleś w ASO (to wiem bo byłem z nim) żeby pojechał do dobrego gościa od instalacji gazowych bo on mu zrobi jakieś "obejście" takie jak robią przy montażu gazu co by właśnie kompa oszukać, a wydatki są niewskazane tak naprawdę...Wykasowali mu ten błąd ale po paru dniach pojawił się znowu, więc koleś pojechał do gazownika, który zrobił co trzeba i sprawa się rozwiązała..Błędu już nie wywalało, emisja spalin wyszła na przeglądzie w normie czyli nie był to problem z katem, ani sondą chyba...tyle że za parę miesięcy mu ukradli auto...:D

aha impreza u gazownika kosztowała go ca 100 PLN

z góry zaznaczam, że jest to wyłącznie moja podpowiedź na podstawie własnych obserwacji, nie wiem co jest u Ciebie więc nie wiem czy takie rozwiązanie cokolwiek pomoże, ale skoro wymieniłeś już sporo jak by nie patrzeć rzeczy to może warto i to rozważyć...

Ciechan
21-06-09, 13:37
ahm no dzięki za podpowiedź ,napewno pomyśle o tym ,pozdro