Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : d15b7 + minime czy d16z5 ?:)

ajt
09-06-09, 16:32
Witam,

mam nadzieje ze nie pomylilem działow:) - to tak na wstepie

Mam takie dosc ciekawe pytanko mianowicie chce zrobic cos z serduszkiem mojej hani i mam do wyboru dwie opcje:

1) jest to kupienie silnika d16z5 z crx'a ( slinik po generalnym remoncie jakies 15 tys. temu no i szacowana moc tego serducha to 160 koni - dodam ze silnik z zaufanych rąk) rocznikowo silnik stary bo 92' ale zrobiony naprawde z glowa ( moze ktos kojazyc czarny crx i kierowca o nicku g@beczka)

2) opcja jest zrobienie generalnego remontu mojego d15b7 plus zrobienie mini me no i z tego co mi remek napisal to szacowana moc byla by okolo 140 hp

no i tero to wielkie pytanie co radzicie ? co zrobic? co wybrac?
dodam ze nie bede mial wiecej niz 4 tysie na ta cala akcje, wiec moze ktos jeszcze cos innego doradzi:D

majdan
09-06-09, 19:53
Jeśli Twój obecny silnik jest zdrowy - to mini-me - pownno wyjść taniej niż cały swap, przy tym mozna zadbac o elementy wymagające juz wymiany.

W przypadku zakupu całego swapa (2 tys + transport) nie wiadomo na co trafisz (kojelne wydatki reanimujące) + robocizna + płyny = 4 tys na styk.

Rozumiem ze auto ma dawac radość z jazdy więc moim zdaniem tańszą - pewniejsza wersję bym wybrał.

Misiekemeryt160
09-06-09, 19:56
ja bym zrobił mini me. przynajmniej zostaje obd1 na ewentualne póxniesze zabawy.

tecno
09-06-09, 20:03
minime - taniej, lepiej, tańszy koszt dalszych modyfikacji

ajt
09-06-09, 20:06
no moj silnik raczej zdrowy a co do tego d16z5 to moj sasiad sprzedaje :) i chce za 3 tysie no i z tego co wiem i mialem okazje sprawdzic pojezdzic to naprawde calkiem dobry stan ... crx ten silnik buja do 100 w 5,8 sek a na cwiartke ma niska 14stke ... tylko teraz pytanie ile strace jak bym przelozyl to do qpety ... :)

przepity
09-06-09, 21:47
rób swapa bo silnik potrzebuje skoro twierdzisz ze zdrowy masz

coupe 15
13-06-09, 13:41
witam
podepnę się

ja był bym za mini-me , sam jestem w trakcie takiej modyfikacji + generalny remont silnika na bdb podzespołach , i myślę że taka modyfikacja da Ci przyjemność z jazdy ok 140KM jakich sie spodziewam po takiej operacji daje radość z jazdy a jak mówisz że masz ok 4 tys PLN to możesz sie szarpnąć dodatkowo na hybrydową skrzynię a taki mix to już naprawdę zap.....

ajt
13-06-09, 13:45
hehhe no i chyba wlasnie tak zrobie
bo odnosnie tego engine od crx to fakt *******alator ale stary :P
a zrobie swojego to przynajmniej bede wiedzial co mam pod maska :)

Tompro
15-06-09, 12:47
Czyli z którego roku masz auto, że twój silnik jest nowy a z crx 92 stary? Jak dla mnie to bezsens robić minime mając zdrowy i wyremontowany D16Z5 pod ręką z pewnego źródła.

81saren
15-06-09, 16:47
Rob mini doprezaj :D , a z5 kupuj tylko skrzynie jezeli w dobrej cenie :p

radar333
17-06-09, 13:32
mini-mini! Mój brat ma CRX z d16z5 i mój Civic zasuwa już jego gablota a jeszcze czapki vtec nie mam! On sam mówi że nie ma przyszłości w modyfikacji w tym silniku już (a ma doloty, przeloty itp) oczywiście w rozsądnej cenie. Mini + remont + skrzynia i jest miazga!