Zobacz pełną wersję : opony na felge 16"
witam mam w swojej hondzie 16" na oponach 205 i chce założyć węższe. myślałem o 195 ale chłopaki mówią że mogę spokojnie 185/50 założyć i będą ładnie naciągnięte...?? co wy na to?? czy to bezpieczne będzie??
a jak *****iscie bedą naciągnięte 175/50..
powiedz jeszcze jakiej szerokości masz felgę, bo tak to sobie można gdybać
no właśnie, jaka szerokość felgi, bo to od tego zależy jaką można oponę założyć :confused:
co do szerokości felgi to nie umiem powiedzieć...od początku założone były 205 i chyba ten tez rozmiar jest felgi gdyż guma układa się równo a nie w skos jak na węższej oponie od felgi. Wiem że mało to profesjonalne ale jak będę miał możliwość to zmierzę
ja miałem kiedyś 195 załozone na felgi 16" przy szerokości felgi 7" jak z dupy wyjęta ta opona wyglada wtedy. zero efektu, zostaw sobie 205, tez bym chciał takie miec bo teraz na 215 śmigam i straszna walaka z kierownica na tych jeb...... dziurach
na 205 wcale nie jest fajniej jeździć po polskich drogach bo cały czas kiera w dwóch rekach praktycznie mimo wspomagania "tośta" fura że szok...inna baja zaczyna się na nowej nawierzchni gdzie jest równiutko i gładko:) ja mam szersze bo skoro 205 równo leży to musi to być 8" widziałem niedawno fote gdzie koleś miał naciągnięta właśnie oponę 2 rozmiary węższa i ładnie wyglądało
Ja kupiłem z felgami 6,5 cala - 205/40, dobrze, że się kończyły, zmieniłem w tym roku na 195/45 i jest dużo lepiej.
widziałem niedawno fote gdzie koleś miał naciągnięta właśnie oponę 2 rozmiary węższa i ładnie wyglądało samochód służy jeszcze do jeżdżenia... mz bez sensu, niszczysz felgi o cokolwiek (przy takiej różnicy nawet ochronne ranty nie pomogą), opona nierównomiernie się zużywa, prowadzenie co najmniej z dupy, niszczenie ścianki bocznej w ostrym zakręcie... Naciągnąć to sobie można prezerwatywę na faję.
cvc d15 - dobrze piszesz, wódki Ci dać !! :)
no to chyba nie będę za bardzo z tym szalał ewentualnie zmienię tylko na 195 i nie powinno być problemu
tu możesz sobie zobaczyć jak to będzie wyglądało w zależności od rozmiaru:
http://www.tyrestretch.com/
i tak na przykład:
http://www.tyrestretch.com/images/9_195_40_R16_Continental_Sport_Contact_2.jpg
baaardzo mądre :rolleyes:
nie no to to jest niezła przesada i tu chyba guma jest 5 rozmiarów mniejsza...skrajność...jestem też ciekaw jak długo te ranty będą takie ładne jak ze zdjęcia.../:)
.jestem też ciekaw jak długo te ranty będą takie ładne jak ze zdjęcia
Były pewnie ładne do czasu zakończenia zdjęć. Później trzeba było wrócić do domu :rolleyes: