PDA

Zobacz pełną wersję : koło pasowe po raz n

cosmonauth
08-06-09, 21:15
witam
mam problem z kołem pasowym, naprawdopodobniej scielo klin ale nie w tym sęk, nie dostalem nigdzie jasnej odpowiedzi czy wszystkie silniki d serii mają to samo koło pasowe? orientuje się ktos? silnik d15b2 - 3 paski, no i czy podejdzie z jakiegos d16z6 czy tez innego

nostro
08-06-09, 21:43
d16z6 ma 3 paski, mam wrażenie że wszystkie d maja takie samo koło pasowe

psychone
09-06-09, 00:10
czym może skutkować ścięcie klina?

krystian.NH
09-06-09, 00:21
hmm mi kiedys nawet nie tyle co scielo klina ale przesunol sie z 2mm bo odkrecila sie sruba od kola pasowego i omalo co by nie odpadlo.. mechanik mowil cos o uszkodzeniu walu, przestawienie rozrzadu itd..ogolnie remont :s, ale naszczescie skonczylo sie na kupnie kola pasowego + wymiana :)

cosmonauth
09-06-09, 15:02
tym skutkuje że koło pasowe kręci się w miejscu, ale wg mnie nie powinno to uszkodzic rozrządu, no chyba że się śruba odkręci, ale zdaje się że wałek zębaty rozrządu jest trzymany przez osłonę rozrządu ale moge sie mylic

bonku
09-06-09, 23:41
Chłopacy ściecie klina na kole pasowym nie przekłada sie na przestawienie rozrządu itd.
Jezeli klin sie zetnie to nie bedzie pracował alternator i pompa od wspomy.
Jedyny minus to taki ze jak sie klin zetnie to może sie wałek uszkodzić i moze isc do wymiany:(.
Miałem podobną sytuacje i dorobiłem klin , dowaliłem śrube mega mocno i daje rade:)