Zobacz pełną wersję : Świeci 'check' po swapie z automatu.
Zrobiłem swapa w EJ9 na D16Y8. Komplet pochodzi z automatu a że mam skrzynię manualną, komp wykrywa błąd. Podobno robi się zworkę na dwóch pinach w kostce kompa i likwiduje się tym samym błąd... Ogarnia ktoś temat? Ewentualnie inny sposób na skasowanie tego błędu?
Po drugie, nie świeci lampka przy włączaniu wstecznego. Czujnik jest ok bo był podmieniany. Podejrzewam, że jest coś nie halo w wiązce... Co z tym zrobić?
odp. na 2 pytanie chwyć starą wiązkę i zobaczy czy kolejność kolorów kabli sie zgadza na wtyczce do czujnika wstecznego jak nie pozamieniaj :D
Zamieniłem przewody i dalej nic.
a teraz podłączyłeś 2 czujnik dla sprawdzenia czy ten jest oko?
Może i głupie ale sprawdź żarówkę :P
Czujnik był zamieniany, w pierwszym poście napisałem :p Żarówki są dwie bo w obydwu lampach są światła wstecznego... Padłby obydwie?
Co do świecącego checka, temat ogarnięty. Został wpięty w obwód czujnik z automatu i jest ok :) Przy okazji jego montażu okazało się że sonda padnięta i to przez nią Hankę zalewało paliwem...
Swapa mi się kuźwa zachciało... ;)
wstecznego nie ma jest komp od automatu. ponoc da sie przerobic kompa ale nie wiem czy to rozwiaze problem braku wstcznego.ciezka sprawa bo na innej zasadzie to troche dziala.
Muzammil jeśli jest tak jak piszesz to moim zdaniem tęgie głowy sie intelektem niepopisany... Perzcież ECU wie że mamy wsteczny dzięki czujnikowi prze gałce zmiany biegów (czy jak to sie tam nazywa w automatach) wiec po co komp miałby jeszcze dostawać sygnał z czujnika??