Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zmiana oleju z półsyntetyka na syntetyk

Robert_F
07-06-09, 16:45
Jeżdżę sportem 1.6 (D16V1). Do tej pory, a mam przebieg 60 tys. km, lałem olej półsyntetyczny. Dowiedziałem się, że VTEC w tym silniku włącza się w okolicach 4 tys. obrotów i dzieje się to przy odpowiednim ciśnieniu oleju. Dlatego też nie jest to stała wartość obrotów bo VTEC nie jest sterowany elektronicznie tylko ciśnieniem smarowania oleju. Tak więc dla każdego samochodu moment ten nieco się różni.
Przejście na syntetyk, a więc olej o niższej lepkości, powinno skutkować wcześniejszym włączaniem się VTEC'a.
Ale czy ktoś może potwierdzić, czy tak jest w rzeczywistości?

Robert

urlejn
07-06-09, 17:37
potwierdzic tego nie moge bo nie posiadam VTEC'a ale weim że NIE powinno sie zmieniać oleju na niższą lepkość nież jest do tej pory to jest nie zdrowe dla silnika, wogle przy takim przebiegu nie powinno się lać półsyntetyka ale jeśli już jest to nie powinieneś zmieniać na niższą lepkość.

LemonR
07-06-09, 20:47
Jeżdżę sportem 1.6 (D16V1)
:D

U mnie v-tec załącza się gdzieś przy 3200-3500rpm o ile uda mi się to wyczuć.
Uważam, że przy tym przebiegu można przejść na olej syntetyczny nawet jeśli od początku lany był półsyntetyk (w co wątpię). Zresztą gdzieś na forum leży już dyskusja na podobny temat.

KERMIT!!!
08-06-09, 08:25
jak wlejesz inny olej czyli syntetyk to bardzo prawdopodobne ze moze ci wyplukac wszystkie syfy jakie miales w silniku i moze zaczasc ci troche brac olej tak jak napisal urlejn NIE powinno sie zmieniać oleju na niższą lepkość nież jest do tej pory
a co do wlaczanie vteca to napewno nie bedzie sie wlaczac wczesniej czy puzniej jak zmienisz olej

Kras
09-06-09, 15:44
VTEC zalaczany jest elektronicznie. Oczywiscie jest to realizowane sila cisnienia oleju, jednak chocby bylo gigantyczne to bez sygnalu z komputera (uzaleznionego od obrotow) nic sie nie przelaczy.