Zobacz pełną wersję : Aerodeck 1.4IS MB8
Witam serdecznie,
Kupiłem 3 tyg temu Honde Aerodeck 1.4IS MB8 99r... Mam takie pytanko, a mianowicie co oznacza "MB8" ? A druga sprawa, czy silnik w moim civicu jest bezkolizyjny tzn, jak np strzeli pasek rozrządu czy stanie sie coś poważnego ?
Z góry dziękuję za pomoc !
Pozdrawiam
skolopendra
06-06-09, 18:20
jak np strzeli pasek rozrządu czy stanie sie coś poważnego ?
lepiej go wymień ,a nie zastanawiaj się na skutkami :cool:
MB8 jest to oznaczenie nadwozia
czy silnik w moim civicu jest bezkolizyjny tzn, jak np strzeli pasek rozrządu czy stanie sie coś poważnego ?
Wydaje mi sie ze silnik jest kolizyjny. Choc moge sie mylic, prosze mnie poprawic. Jesli nie wiesz czy pasek byl wymienany (po 120kkm jest wymiana fabrycznego lub po 8 latach (w zależności co szybciej) - nastepne paski w zaleznosci od jakosci to 60-80kkm), wraz z paskiem wymień rolkę - co drugą wymianę także pompę wody.
Generalnie niema co oszczędzać. Pasek (Continental) + rolka (SKF) = 130zl jesli jeszcze chcesz pompkę wody to +90zl (lub 110). Za robociznę płaciłem 150zl. W razie uszkodzenia paska w najlepszym razie pokrzywi zawory, w najgorszym, dzira w tłoku, pokrzywione korbowody.... ja wymieniłem profilaktycznie po zakupie. Spię spokojnie.....jeżdzę znaczy sie :)