Zobacz pełną wersję : Flokowanie deski.
Wie ktoś która firma z warszafki wykonuje albo podejmie się flokowania deski (a konkretnie fragmentu deski)?
Co to jest flokowanie? :shock:
wlasnie tez nie mam pojecia a chetnie sie dowiem co to jest.
Najprościej mówiąc zmatowienie, takim specjalnym materiałem. Jak wygląda to zobaczyć można na deskach rozdzielczych wuercówek.
Najprościej mówiąc zmatowienie, takim specjalnym materiałem. Jak wygląda to zobaczyć można na deskach rozdzielczych wuercówek.
Brawo dla tego pana. Dokładnie. Deskę pokrywa się materiałem na bazie zamszu, żeby uniknąć refleksów światła na przedniej szybie. Wykonuje to w pełni profesjonalnie BMT Motorsport, ale trzeba jechać na Śląsk, dlatego pytam o bliższe okolice.
poszukam namiaru, bo gdzieś mialem.. jak znajde to dam znać..
ale to jest taki materiał że zakłada sie go tak jak obija sie materiał na słupki jak montujesz tweeter?
poszukam namiaru, bo gdzieś mialem.. jak znajde to dam znać..
Fajnie, byłbym wdzięczny.
ale to jest taki materiał że zakłada sie go tak jak obija sie materiał na słupki jak montujesz tweeter?
No mniej więcej tyle że do tweeterów często jest używany taki zamsz który jak się weźmie pod włos to wygląda jak dywan po odkurzaniu, a ten jest bardziej sztywny i szorstki.
czy masz moze jakas fotke jako przyklad, czy mozna to zrobic na calej desce rozdzielczej??? na przyklad kolor czerwony?? ile takie cos kosztuje w przyblizeniu??
Sorka za ilosc pytan ciekawosc to ciezka choroba :D
mozna zrobic na calej desce. zdjecia - zobacz dowolne wnetrze wurca. koszta na stronie BMT
Flokowanie to jest pokrywanie powierzchni czymś podobnym do zamszu, alcantary. Smaruje się powierzchnię klejem, a na ten klej "rozrzuca" rozdrobniony meszek, w prawie dowolnym kolorze. Po wyschnięciu tworzy się matowa powierzchnię idealnie dopasowana do kształtu. Materiału tak się za bardzo nie da naciągnąć - trzeba ciąć i szyć.
a jak wyglada sprawa utrzymania czystosci tego czegos ???
a jak wyglada sprawa utrzymania czystosci tego czegos ???
Bez problemu. Przecież nie siadasz na tym brudnym dupskiem tak jak na zamszowych fotelach, które się potem wycierają.
to ja takze przylaczam sie do pytania gdzie mozna to zrobic w okolicach wawy..
To moze udziele sie troszke w tej kwestii..
A wiec flockowanie to nie jakis tam material tylko to jest ,jak juz ktos pisal wyzej, taki jakby zamsz kladziony metoda natryskową. Zalety zostaly juz wyzej opisane:nieodbija sie swiatlo na przedniej szybie i co dla mnie wazne jako ze jestem fanem ciemnosci w aucie-dociemnia jeszcze bardziej wnetrze bo swiatlo sie tak nie rozprasza. Ale wady tego takze sa-np nie flokujcie miejsc gdzie trzymacie czesto rece,lokcie itd(np poflockowac boczki w drzwiach i pozniej jezdzic z "zimnym lokciem";) ). Nie zeby mi to jakos bardzo przeszkadzalo tylko gwarantuje wam ze flock sie..przetrze :? zrobi sie takie wytarte miejsce i bez sensu to wyglada pozniej. Widzialem to u znajomego w seicento-mial wyflockowany caly przod ale tam gdzie rece sie trzyma-juz poschodzilo.
Wrzuce fotki mojego wnetrza (tylko musze go poskladac i odpalic auto :wink: ). Ja flockowalem tak: cala deske rozdzielcza na kolor czarny, wloty powietrza na czerwono, tą taką obudowe zegarow(co z wlotami jest) to tez na czerwono i jeszcze te plastiki wzdluz recznego hamulca takze na czerwono. Fakt faktem nie uzytkowalem tego jeszcze tak w sumie ale juz moge powiedziec ze na czerwony flock trzeba bardzo uwazac bo sie brudzi.. :? ale pozatym efekt jest kapitalny. aha-jeszcze boczki drzwi zrobilem ale tam gdzie sie nie trzyma rak tzn czarnym flockiem calosc a ten srodek co material byl seryjnie obszylem czerwoną skorą. Wyglada bardzo ladnie ale ocenicie sami.
Co do lokalizacji to w wawie nie pomoge z wiadomych powodow ale do katowic /tam gdzie ja robilem/ jak najbardziej moge dac namiar. bardzo sympatyczny gostek to robi.
Jesli chodzi o cene to hmm moze nie powiem ile ja zaplacilem ale przykladowo cala deska rozdzielcza do astry kosztuje w granicach 350-400zl. No i oczywiscie mozecie sobie wybrac grubosc i gestosc i kolor owlosienia jakie kladziecie:) jedne kolory sa drozsze, inne tansze. przewaznie te jaskrawe sa drogie.
aaaa jeszcze czystosc-no jak mowilem nie mam jeszcze doswiadczenia ale zostalem poinstruowany zeby kazdy kurz czy cos(bo na czarnym to bedzie widac:/) scierac poprostu zwykla szmatka/ewentualnie troszke nawilzoną/ i powinno ladnie wszystko schodzic.
sorki za dlugosc topica ale jakos temat mi spasił :D
pozdrooffka :)
Ale poza metodą natryskową znałem także przypadki kładzenia odpowiednio wyprofilowanych fragmentów materiału (nie wiem czy coś takiego także nazywa się flokowaniem ale efekt jest identyczny).
ma ktos juz jakis namiar???
nie moge znaleźć namiaru o którym myślałem, ale za to dwa linki:
http://www.bmt-motorsport.com/data/katalog/flokowanie_01.htm
http://www.streetracing.pl/forum/viewtopic.php?t=7181&postdays=0&postorder=asc&highlight=flockowanie&start=0
W sumie to super sprawa !!!!. Bo niema nic bardziej wk.... jak c się kawałek deski odbija w szybie. Ja myślałem o zrobieniu czegoś z obudową zegarów bo sie odbija właśnie.
A mozna flokowac skore? chodzi mi o kiere...
siemens_15
29-09-09, 00:29
A mozna flokowac skore? chodzi mi o kiere...
Ale wady tego takze sa-np nie flokujcie miejsc gdzie trzymacie czesto rece,lokcie itd(np poflockowac boczki w drzwiach i pozniej jezdzic z "zimnym lokciem";) ). Nie zeby mi to jakos bardzo przeszkadzalo tylko gwarantuje wam ze flock sie..przetrze :? zrobi sie takie wytarte miejsce i bez sensu to wyglada pozniej. Widzialem to u znajomego w seicento-mial wyflockowany caly przod ale tam gdzie rece sie trzyma-juz poschodzilo.
dalej chcesz flokować kiere?
znalazlem fajny artykul na forum modelarskim przdstawiajacy i opisujacy na przykladzie modelu flokowanie, ktore jak widac przy odrobinie checi mozna wykonac w domowym zaciszu:)
http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?start=0&t=21327
civic lsi dubi
29-09-09, 18:43
dalej chcesz flokować kiere?
jak jest dobrze natryśniete nie ma prawa sie tak dziac widocznie musial po kosztach robic,,,stary to mozna szpachelka scierac przejechac smatka i nie ma sladu,,,,dobrze natrysniety flock sie nie zetrze po 70-100tys z zimnym łokciem,,,,,siostra robiła w seacie i ma juz to 3 lata i nadal wyglada jak nowy,,,,cena za deske ok 300zł pozatym na forum naszym jest gosc ktory to robi dosc rofesjonalnie poszukajcie w dziale sprzedam inne,,,,calośc a wiec deske slupki boczki i podsufitke moznabybyło zrobic dosc w miare tanio u niego bo daje rabat im wiecej czesci tym negocjacja lepsza sam sie w to mialem bawic,,,,,,