Zobacz pełną wersję : Problem z anteną do CB
Panowie, mam taki o to problem. Chcąc zabezpieczyć lakier przed porysowaniem kupiłem gumę pod antenę. Po jej założeniu okazało się że normalnie mogę nadawać ale odbierać już nie idzie, bo jest tylko pisk. Problem najpewniej leży po stronie masy i zdaje sobie z tego sprawę, tylko pytanie jak go rozwiązać? Czy po prostu wybrać inną formę zabezpieczenia lakieru czy można sobie jakoś poradzić z tą gumą? Na pewno nie chce naklejać folii na lakier.
bracho1978
06-06-09, 12:00
Podaj coś więcej jaka antenka zestrojenie sprawdzałaś masa radia musi być ok
Zestaw Uniden 520 plus antena hustler100 ale sprzet raczej nie ma znaczenia w tym temacie. Radio zasilane jest z zapalniczki więc powinno być wszystko ok, zresztą radio działa bez przykręconej anteny więc masa jest.
bracho1978
06-06-09, 12:28
Ma znaczenie jedna podstawowa sprawa zestrojenie bez podkładki sprawdzone , a sprzęcik ok nawet nie wiesz jaki ludzie szrot kupują jak nie rozumiesz jedz do serwisu cb i zestrój antenę
sorry ale nie rozumiem zupełnie, użyj przecinków i kropek.
skolopendra
06-06-09, 14:54
roblem najpewniej leży po stronie masy
masę masz na przewodzie ,sprawdzałeś swr?
Jedź na ul. Wiśniową 38 swoim miasteczku tam chłopaki Ci pomogą :)
Nic nie sprawdzałem i nie stroiłem bo mówiono mi że ta antena jest p&p i nic nie trzeba przy niej robić :o
A na wiśniowej jest jakiś cb-shop? nawet nie wiedziałem :)
Filtr przeciw zakłóceniowy, podepnij się pod akumulator - często pomaga.
bracho1978
07-06-09, 14:00
Wszystkie antenki się stroi a szczególnie jak coś jest nie tak końcówką mocy w radiu spalisz i po zamiatane i tu masz firmę bardzo znana http://cbradio.abc24.pl/default.asp
taaa standardowy kit ze anteny sie nie stroi, ze niby jest p&p:rolleyes:
tak jak pisal kolega powyzej, kazda antenke trzeba stroic...
moze ktos znajomy ma miarke swr to by Ci wystroil, jak nie to jedz do serwisu cb to Ci za grosze zrobia;)
PS-w dobrym zakladzie to przy zakupie radia i antenki powinni Ci zrobic gratis....:cool:
gdybym zakład widział na oczy to może i by mi to zrobili, ale radio zakupione na allegro.pl :) o nie strojeniu mówił mi akurat kolega, więc specjalnie kitów mi nie wciskał. Czyi sprawa jasna, muszę to wszystko wystroić po prostu i może będzie dobrze...