Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytanie o filtr/dziure pod filtrem

DarkDog
05-06-09, 09:23
Witam,

Pytanie do wtajemniczonych. Czy Civic 5d 99r pod puszką z filtrem ma dziurę w karoserii a pod nią puszkę (mieszczącą się za nadkolem) która łączy się z filtrem?

Z góry dzięki

Pozdrawiam

Konrad84
05-06-09, 09:31
tak.

DarkDog
05-06-09, 09:39
Dzięki!

Czy w zależności od wersji silnikowej (np 1.4) tej dziury może nie być?

Jest to kwestią małego sporu więc musze wiedzieć;)

czara
05-06-09, 10:15
raczej we wszystkich modelach musi być ta puszka to się chyba nazywa rezonator czy jakoś tak zanim powietrze wpadnie do filtra i przepustnicy robi sobie tak kolko i wytraca prędkość.

Konrad84
05-06-09, 10:21
Dziura występuje w każdej wersji. Wszystkie silniki w w 5d mają rezonator. Średnica omawianej dziury 95 mm.

sane
05-06-09, 10:25
Ogólnie wszystkie 5 gen i 6 gen mają rezonatory. Auta innych marek przeważnie też.

Konrad84
05-06-09, 10:28
w turbo chyba nie ma. Przynajmniej u mnie w VW nie ma. Fiat panda 1.2 też nie ma :p

sane
05-06-09, 10:31
w turbo chyba nie ma. Przynajmniej u mnie w VW nie ma. Fiat panda 1.2 też nie ma :p

Dlatego napisałem "przeważnie" :p

Swoją drogą ciekawe czy warto w Hondzie pozbyć się tego rezonatora, bo w Lanosie 1.6 daje to poprawę ~0,2 sek. na 1/4 mili na g-techu...

mickee
05-06-09, 10:47
A w sumie to jakie korzyści płyną z posiadania rezonatora ?

DarkDog
05-06-09, 10:56
Nie mam pojęcia;) Raczej rozmawiał bym o minusach - cały rezonator waży jakieś 3kg (strasznie cięzki plastik);)

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi

Pozdrawiam

sane
05-06-09, 10:57
Siakaś teoria:

"Rezonator ma na celu, jak sama nazwa wskazuje, wywołanie efektu rezonansu (napełnianie cylindrów odbywa się cyklicznie, a nie w sposób ciągły - struga powietrza ma charakter fali, przez co możliwe jest wykorzystanie tego zjawiska) przy pewnych obrotach, tj. wprawienie dostarczanego powietrza w drgania o stosunkowo dużej amplitudzie ("Fizyka Tom1" R.Resnick D.Halliday). Dzięki rezonatorowi silnik zyskuje na elastyczności, zanika "dołek" w wykresie momentu obrotowego (w silniku 4 cylindrowym dołek taki występuje w okolicy 4 tys. obr/min). Jego działanie można porównać do rozhuśtywania samochodu tak, aby wyjechał bez problemu np. z błota."

Żródło:
http://www.vtuning.com/powietrze.html

jjurgiel
05-06-09, 15:11
ja mam wyjęty rezonator i:
na dole troszkę bardziej mułowaty
na górze troszkę głośniejszy a dokładnie to przy pełniejszym otwarciu przepustnicy

generalnie nie wiem czy to coś daje ale jedno zastosowanie sobie wymyśliłem a mianowicie dzieki temu odgłosowi lepiej można kontrolować otwarcie przepustnicy a co za tym idzie zużycie paliwa, po prostu jak depnę to bardziej ryczy

suchy2004
05-06-09, 18:24
ja mam wyjęty rezonator i:
na dole troszkę bardziej mułowaty
na górze troszkę głośniejszy a dokładnie to przy pełniejszym otwarciu przepustnicy

generalnie nie wiem czy to coś daje ale jedno zastosowanie sobie wymyśliłem a mianowicie dzieki temu odgłosowi lepiej można kontrolować otwarcie przepustnicy a co za tym idzie zużycie paliwa, po prostu jak depnę to bardziej ryczy

Wystarczy wyjąć tę gumową uszczelkę między puszką filtra a rezonatorem to też fajnie ryczy ;)

crash
07-06-09, 09:46
ja wywalilem rezonator jak zalozylem stozek.... musze teraz zamiast tego rezonatora power rure wrzucic...

vtec
11-06-09, 17:22
Wystarczy wyjąć tę gumową uszczelkę między puszką filtra a rezonatorem to też fajnie ryczy ;)

Eeee dupa chyba :P Odkręciłem puche filtra i odłączyłem ją od rezonatora :P Chyba nie buczy, albo buczy a ja nie słysze, wewnątrz tylko takim basikiem daje troche :P A już sie napaliłem na podźwięk VTi :lol:

suchy2004
11-06-09, 17:28
Eeee dupa chyba :P Odkręciłem puche filtra i odłączyłem ją od rezonatora :P Chyba nie buczy, albo buczy a ja nie słysze, wewnątrz tylko takim basikiem daje troche :P A już sie napaliłem na podźwięk VTi :lol:

Na każdym biegu powyżej 3 tys u mnie buczy jak 1.4 w polonezie;) Wewnątrz tak nie slychac, niech ktoś sie przejedzie Twoim samochodem a ty posluchaj, aha na postoju nie slychac tylko w czasie jazdy...

vtec
11-06-09, 21:46
Dupa, u mnie nie działa to : ( I stawiałem ludzi na ulicy żeby słuchali i ****owałem i nic :D Dziwny ten econo :P
Tyle sie tylko zmieniło, że jest głośniej i bardziej basowo : (