PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana klemy

Wooju
04-06-09, 21:14
Witam,

Mialem dzis mala przygode z hania, jako ze nie jezdzilem nia przez dluzszy czas, przez co rozladowal mi sie akumulator. Po zdjeci gumy z prawej klemy, zobaczylem jedna wielka skoupe ze sniedzi i czegos zielono niebiesko bialego (jakies siarczany czy cos tam). zaczalem wiec to zdrapywac i kawaleczek klemy (tej od przewodu) sie lamal, i co wiecej nie dalem rady jej calej doczyscic i chcialbym ja teraz wymienic. jak to zrobic i czy to duzy problem? czy musze brac kleme z tego samego modelu hanki ?

z gory wielkie dzieki
Pozdrawiam
Wooju

skolopendra
04-06-09, 22:31
czy musze brac kleme z tego samego modelu hanki ?

nie ,byle średnica zacisku była taka sama

Wooju
05-06-09, 08:25
ok, ale jak to wymienic? czy musze zmienic caly przewod, czy tylko kleme i jesli tylko, to czy ja sie jakos odkreca, zagniata ?

mickee
05-06-09, 10:49
Są klemy, które się prasuje a są takie skręcane. Co kupisz to już Twój wybór.

Federales
05-06-09, 17:06
ok, ale jak to wymienic? czy musze zmienic caly przewod, czy tylko kleme i jesli tylko, to czy ja sie jakos odkreca, zagniata ?

Cze.
Miałem ten sam problem z jedną z klem, u mnie skorodowała na tyle że w sumie jej nie było na połowie obwodu.
Musiałem ją odciąć i podłączyć nową (kupiłem taką zaciskaną przez śrubę), w zależności która klema tobie padła to trzeba jeszcze wziąść pod uwagę ten dodatkowy kabel (chyba na plusowej klemie) i przy ucinaniu zrobić to tak żeby starczyło kabla do podłączenia z nową klemą

skolopendra
06-06-09, 13:27
zagniata ?
raczej bez prasy nie zaciśniesz dobrze

kup

takie skręcane.

fishman4
18-03-11, 12:26
O co chodzi z tym dodatkowym kablem? U mnie jest on jakby tak do boku klemy przytwierdzony... tez chcialem wymienic klemy ale czy te wszystkie przewody na plusowej da sie normalnie podlaczyc do nowej klemy?

Cze.
Miałem ten sam problem z jedną z klem, u mnie skorodowała na tyle że w sumie jej nie było na połowie obwodu.
Musiałem ją odciąć i podłączyć nową (kupiłem taką zaciskaną przez śrubę), w zależności która klema tobie padła to trzeba jeszcze wziąść pod uwagę ten dodatkowy kabel (chyba na plusowej klemie) i przy ucinaniu zrobić to tak żeby starczyło kabla do podłączenia z nową klemą

lopi83
19-03-11, 13:08
czy te wszystkie przewody na plusowej da sie normalnie podlaczyc do nowej klemy?
da sie