Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z wentylatorem chłodnicy

spid3r
03-06-09, 14:50
Witam
Na wstępie zaznaczę, iż na początku użyłem "szukaj", lecz nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.
Odkąd kupiłem auto czyli września 2007r. jeszcze ani razu nie widziałem jak mi się kręcił wentylator... W zeszłym roku w korkach lub na postoju przy włączonym silniku wskazówka temperatury dochodziła do czerwonego pola. Jedyną metodą, która mi przyszła do głowy było na max. puszczenie ogrzewania.
W końcu postanowiłem z tym coś zrobić... i dzisiaj po wielu "oględzinach" okazało się, że jest to bezpiecznik. Co dziwne, powinna być wsadzona 15-stka, a była 30, jak się okazało spalona. Ucieszyło mnie to bo myślałem, że jest po problemie. Nie miałem bezpiecznik 15-stki, więc wsadziłem 20stkę, bo takim tylko dysponowałem, kabelek, który idzie do czujnika zwarłem na krótko, wentylator ruszył, ale odrazu się spalił. Wtedy zaczęło mnie zastanawiać czemu akurat ktoś wsadził 30stkę.
Myślicie, że problem może leżeć tylko w tym, że była tam 30stka i później 20stka którą wsadziłem? Jak nie to co innego ?

Marecki
03-06-09, 15:55
Jeżeli zalecana jest 15-stka, to chyba powinieneś takowy włożyc. Zresztą tam jest chyba nawet napisane, żeby używac bezpieczników o określonej wartości. Chyba, że się mylę.

spid3r
03-06-09, 16:07
Zgadza się, tak jest napisane, ale napisałem, że nie miałem innego ;)
Kupiłem 15stkę i przed chwilą na 15stce próbowałem, lecz nie robiłem zwarcia, a zagrzałem silnik aż wskazówka podchodziła pod czerwone pole... niestety bezpiecznik padł :(

jjurgiel
03-06-09, 22:33
skoro padła 30 to logiczne że mniejsze wartości też padną a przyczyną jest albo zwarcie w układzie (np. przetarty kabelek) albo za duże obciążenie ( walnięte uzwojenie silnika wentylatora)

mickee
04-06-09, 08:56
Albo zatarte łożyska wentylatora. To jest najłatwiej sprawdzić - pokręć ręką śmigło.

maxx
04-06-09, 08:57
Sprawdź sobie gdzieś u elektryka albo sam czy nie ma gdzieś zwarcia w silniku wentylatora. Skoro pali bezpiecznik jest to zapewne wina elektryki.
Maxx

spid3r
04-06-09, 10:25
jak podłączyłem na krótko to wentylator ruszył na chwilę, wydaje mi się, że zwarcie, gdzieś musi być. Będę chciał jeszcze na baterię jakąś spróbować wentylator odpalić.