Zobacz pełną wersję : system hamulcowy w EG4 VTEC-E D15Z1
na forum nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi i nie wiem czy dobre klocki zakupiłem bo katalogi podają, że w tym modelu były zarówno systemy hamulcowe lukas i akebono. w systemie lukas klocki posiadają taką ruchomą sprężynkę jak na zdjeciu poniżej:
http://images47.fotosik.pl/136/cedb27a6d8481b42.jpg (http://www.fotosik.pl)
dobra, a gdzie w Twojej wypowiedzi jest jakieś pytanie?
dobra, a gdzie w Twojej wypowiedzi jest jakieś pytanie?
chodziło mi o to, czy dobry klocek zakupiłem...
kupiłem klocki takie jak na zdjęciu i jest to klocek do systemu lukas, natomiast później czytając katalog np intecars dowiedziałem się, że do mojej hondy występują też inne klocki pod system akebono[/b]. zaś sprzedawca miał w katalogu jeszcze jakiś inny system (chyba sumitomo czy jakoś tak) wiec już zgłupiałem, a jadąc do mechanika który będzie mi przy okazji wymiany tylnych hamulców zakładał też klocki z przodu, nie chciał bym napotkać na konieczność jechania wtedy do sklepu zeby wymienić klocki - chce mieć pewność że te co kupiłem podejdą na pewno
Na zaciskach masz napisane, albo lucas, albo nissin. Ale jeśli nie zmieniałeś z przodu hebli to w EG są chyba wszędzie nissiny, więc klocki lucasowe nie będą pasować.
Na zaciskach masz napisane, albo lucas, albo nissin. Ale jeśli nie zmieniałeś z przodu hebli to w EG są chyba wszędzie nissiny, więc klocki lucasowe nie będą pasować.
w hondach civic EG nie było systemu nissin tylko dwa rodzaje jak już wyżej napisałem: lukas i akebono zaś nissin to nie jest system hamulcowy tylko marka zacisku
na serwo tez jest napisane , przynajmniej w ma9
na serwo tez jest napisane , przynajmniej w ma9
ale co jest napisane?
Złe kupiłeś. Jest prosta zasada. Wszystkie hondy z japonii maja układ hamulcowy nissin bądź akebono a wszystkie z angli układ lucasa.
Złe kupiłeś. Jest prosta zasada. Wszystkie hondy z japonii maja układ hamulcowy nissin bądź akebono a wszystkie z angli układ lucasa.
- właśnie wg katalogów ta zasada nie ma racji bytu.
- nie ma systemu Nissin (są zaciski Nissin) zaś systemy w tych autach są dwa bądź trzy: lukas, akebono i sumitomo (nazwy tego ostatniego nie jestem do końca pewny)
- nie było hond civic 5 generacji produkowanych w Anglii a katalogi podają klocki dla tego modelu właśnie te co kupiłem (do systemu Lukas) LUB te drugie (do systemu akebono)!!!
popatrz na katalog Inter Cars'u:
klocek breck pod system lukas:
http://sklep.intercars.com.pl/result1.php?res=1&atg=13586559&art=681044&gen=402&gru=601010000&towkod=A37379&zdj=1&km=0&typ=4263&wsk=O&lang_id=PL
klocek breck pod system akebono:
http://sklep.intercars.com.pl/result1.php?res=1&atg=13588472&art=681080&gen=402&gru=601010000&towkod=0&zdj=1&km=0&typ=4263&wsk=O&lang_id=PL
z tym że ten pod akebono dla hondy civic EG4 1.5 93KM nie występuje w ofercie Inter Cars!!!
Prosze Cie nie kłóc się ze mną bo pare lat jestem "w branży". Jeżeli masz tarcze 240mm to masz FDB777, 262mm to FDB776, a jeżeli 5d (bez VTi) to FDB613. Klocki które kupiłeś to odpowiednik z ferodo fdb613 i one są do "anglika 5d" i tylko w nich występują zaciski lucasa. W katalogach intercarsu jest mnóstwo błędów - pracuje na nich codziennie więc wiem co mówie.
w katalogu ic "angol 5d" to 5 generacja. donelvis blagam Cie posluchaj Grubego i nie wymadrzaj sie juz.
a czego nie robi Sumitomo? ;)
w katalogu ic "angol 5d" to 5 generacja. donelvis blagam Cie posluchaj Grubego i nie wymadrzaj sie juz.
ale ja w katalogu IC patrzyłem na IV gen w budzie EG4... ale ok pojade je wymienić na te pod system akebono
to teraz sobie odpowiedz na pytanie czy EG to IV generacja... katalogi IC są pełne błędów.
to teraz sobie odpowiedz na pytanie czy EG to IV generacja... katalogi IC są pełne błędów.
dobra oddałem dziś te Brecki i zamówiłem w sklepie Nisshinbo pod system japoński, zobaczymy niebawem jak to bedzie banglać...
chodziło mi o fakt ze na serwo napisany jest typ ukladu hamulcowego....