PDA

Zobacz pełną wersję : Tanie zamienniki i dobry blacharz?

masterfx
01-06-09, 15:46
Witam,

mam takie pytanie
znalazłem tanie zamienniki na dwóch stronach do mojej hanki - civic EJ9 1996 r. prod Jp
www.czesci24.pl i www.moto-portal.pl/sklep

Konkretnie chodzi mi o maske (ok 300zł), zderzak (107zł), pas przedni (164zł) i błotnik (ok 70 zł) IMO ceny atrakcyjne :)

Jak na razie mam opinie jednego blacharza który twierdzi ze te tanie zamienniki to podróbki, mają niską jakość i często nie pasują... :rolleyes:

Czy ktoś miał już doświadczenie, warto kupić czy lepiej szukać używek?

Obdzwoniłem kilku szpejarzy od hond (wieliczka, węgrzce, michałowice) i wychodzi na to że używki wyjdą ze 2 razy drożej :(

Znacie jeszcze jakieś składy z częściami w okolicach Krakowa?

Szukam też dobrego - dokładnego i nie ździercy - blacharza najlepiej niedaleko Skawiny (ew. Krakowa).

Jak myślicie ile mogłaby kosztować robocizna polegająca na:
- wymianie pasa przedniego na nowy (odcięcie starego i wspawanie nowego)
- wymianie i pomalowanie maski, zderzaka i błotnika
- pociągnięcie podłużnicy (jest lekko wgniecona z czoła)
czy 1500 zł to dużo?

Pozdrawiam!

reaktor
01-06-09, 21:34
we wroclawiu za malowanie trzeba by dac koło 1000 + pewnie z drugie tyle za reszte
Zderzak zamiennik prawdopodobnie bedzie chujo... spasowany chodz moj blacharz mowił ze mozna dostac podobno zamienniki ktore dobrze lezą niestetty dowiedziałem się o tym po fakcie inie pytałem o szczegóły , blotnik kupiłem chyba za 160 podobno miał byc dobry tajwański , okazłąo sie zeby było go trzeba ostro przemodelować

masterfx
01-06-09, 22:10
Dzięki za wypowiedź :)

tak sobie pomyślałem że może by się pobawić w mały tuning ;) i kupić taki zderzak:
http://allegro.pl/item639015070_honda_civic_96_99_zderzak_przod_wypr zedaz_68.html

pozdr

kenny
02-06-09, 11:13
Jesli chodzi o blachy to parę lat temu tylko polkar robił dobre zamienniki

ygor
02-06-09, 11:19
potwierdzam , dwa lata temu mialem blotnik i dobrze to wyszlo , lepiej niz drugi oryginalny uzywany ktory trzeba bylo dopracowac (mimo ze na moje nie lakiernikowe oko wygladal ladnie). pisze sie polcar ;)

karpik85
02-06-09, 12:46
Kup używki, w Masłomiącej obok Michałowic wszystko jest, wybór ogromny, nie będzie taniej niż nowe zamienniki ale napewno będzie wszystko lepiej spasowane. Odnośnie kosztów robocizny to pewnie da się jeszcze taniej, ale u chłopa w garażu, bo jeśli to będziesz robił w jakimś większym zakładzie to chyba 1500 jest normalną stawką.
Blacharza taniego też nie ma co na siłę szukać, bo się potem możesz z nim bujać. Mój dobry kumpel oddał do roboty MG ZR w grudniu, a odebrał dopiero w sobotę... teraz już wiem, że lepiej dołożyć i mieć zrobione szybko i w miarę fachowo.

reaktor
02-06-09, 12:53
szkoda ze dolar drogi w c.uj bo niedawno opłacało się zamiast kupowac balche i malowac sprwadzic odrazu karbonwoe czesci ktore jak na polskie warunki były w śmiesznych cenach
maska 220$- koleś z kanady mnostwo sprzedanych masek, montowane na spinki
błtonik150$- LA tu juz troche gorzej z logistyka
zderzak tez niewiele więcej

generalnie lepiej kupic uzywaną orginalną pod warunkiem ze nie była walona , znalezieni takiej jest wyczynem karkołomnym dlatego zdecydowałem sie na zamienniki

masterfx
02-06-09, 13:09
Kup używki, w Masłomiącej obok Michałowic wszystko jest, wybór ogromny, nie będzie taniej niż nowe zamienniki ale napewno będzie wszystko lepiej spasowane. Odnośnie kosztów robocizny to pewnie da się jeszcze taniej, ale u chłopa w garażu, bo jeśli to będziesz robił w jakimś większym zakładzie to chyba 1500 jest normalną stawką.
Blacharza taniego też nie ma co na siłę szukać, bo się potem możesz z nim bujać. Mój dobry kumpel oddał do roboty MG ZR w grudniu, a odebrał dopiero w sobotę... teraz już wiem, że lepiej dołożyć i mieć zrobione szybko i w miarę fachowo.

Tak właśnie pisząc o Michałowicach miałem na myśli to samo co Ty ;)
Tylko troche drogawo mają :(
- lampa 300
- maska 420
- zderzak 280
- błotnik 150

Myśle kupic maske, zderzak i lampe uzywaną (w miare dobrej cenie) a pas i błotnik nowy w zamienniku.

Pozdrawiam!