PDA

Zobacz pełną wersję : Szyby nie odsuwają się do końca

Diodak
01-06-09, 15:45
Chciałem się zorientować czy to u mnie jest coś nie tak, czy ten typ tak ma (5D '97). Otóż przednie szyby (zarówno kierowcy jak i pasażera) nie odsuwają się do końca. Jakieś 10 - 15 cm nie chowa się do drzwi. Jak to u was wygląda Panowie.

suchy2004
01-06-09, 15:49
Chyba dobrze by bylo napisac to w temacie "Szybkie pytanie, szybka odpowiedź..."?
Przednie schodzą mi do końca, tylne nie.

MikeFoto
01-06-09, 15:49
Chciałem się zorientować czy to u mnie jest coś nie tak, czy ten typ tak ma (5D '97). Otóż przednie szyby (zarówno kierowcy jak i pasażera) nie odsuwają się do końca. Jakieś 10 - 15 cm nie chowa się do drzwi. Jak to u was wygląda Panowie.

Hmm, albo uszkodzona prowadnica albo....... mialem podobny problem z Suzuki ojca, jakis magik przeprowadzil kable pod szyba tak, ze przy otwieraniu szyba nacigala kable co w efekcie blokowało szybe. Radziłbym zdjąć boczek i sprawdzić.

Diodak
01-06-09, 16:03
Jak ją kupiłem to myślałem, że tak ma być (owszem wydawało się to dziwne, ale czego ludzie nie wymyślą), gdyż obie szyby tak mają i opór nagle jest stanowczy. Ale dzisiaj znajomy powiedział mi, że widział 5D z opuszczonymi do końca. Kable odpadają bo u mnie jeszcze (do momentu aż to zmienię) jest wersja na korbkę. A przy okazji korbki, czy są jakieś zaślepki w jej miejsce, czy pozostaje wymiana całego boczku zmieniając korbkę na elektrykę?

MikeFoto
01-06-09, 17:04
Jak ją kupiłem to myślałem, że tak ma być (owszem wydawało się to dziwne, ale czego ludzie nie wymyślą), gdyż obie szyby tak mają i opór nagle jest stanowczy. Ale dzisiaj znajomy powiedział mi, że widział 5D z opuszczonymi do końca

Tak , w 5D szyby przednie opuszczaja sie do konca, tylnie gdzies w 2/3.

Kable odpadają bo u mnie jeszcze (do momentu aż to zmienię) jest wersja na korbkę.

Pamietaj, ze jeszcze sa kable o centralnego zamka, elektrycznych lusterek.

A przy okazji korbki, czy są jakieś zaślepki w jej miejsce, czy pozostaje wymiana całego boczku zmieniając korbkę na elektrykę?

Nic takiego fabrycznego nie występowało. Musiałbys sobie dorobić, inną sprawą jestm że jeśli wymienisz szyby na elektryczne - będziesz potrzebował także przycisku. Za sam przycisk dasz 40-50zl a za zestaw boczków z wszystkimi klamkami i przyciskami kolo 100-150zl. Wtedy masz wszystko pięknie, schludnie jakby to bylo w serii. Innymi słowy nie warto kombinowac.

Diodak
01-06-09, 17:35
Jeśli można to prosiłbym o jeszcze jedną pomoc w temacie szyb elektrycznych, a konkretniej przełączników. Zauważyłem, że jest kilka opcji, a mianowicie:
- przełączniki w podłokietniku
- przełączniki w miejscu gdzie uchwyt drzwi styka się z boczkiem
- (tej opcji nie jestem pewien czy czasem nie widziałem jej w innym modelu) przełącznik w obudowie klamki
I teraz pytanie. Jak to wyglądało seryjnie? Czy to były różne alternatywy (albo masz przełącznik w podłokietniku albo w drzwiach) czy może jak już były szyby to przełącznik był zarówno w podłokietniku jak i w drzwiach (ale wtedy rodzi się pytanie na co komu tyle przełączników ro jednej szyby?

MikeFoto
01-06-09, 18:44
Jeśli można to prosiłbym o jeszcze jedną pomoc w temacie szyb elektrycznych, a konkretniej przełączników. Zauważyłem, że jest kilka opcji, a mianowicie:
- przełączniki w podłokietniku
- przełączniki w miejscu gdzie uchwyt drzwi styka się z boczkiem
- (tej opcji nie jestem pewien czy czasem nie widziałem jej w innym modelu) przełącznik w obudowie klamki
I teraz pytanie. Jak to wyglądało seryjnie? Czy to były różne alternatywy (albo masz przełącznik w podłokietniku albo w drzwiach) czy może jak już były szyby to przełącznik był zarówno w podłokietniku jak i w drzwiach (ale wtedy rodzi się pytanie na co komu tyle przełączników ro jednej szyby?

Sprawa wygląda tak:
- przełączniki w podłokietniku znajdują sie zazwyczaj w VTi - wówczas obsługują drzwi pasażera z przodu oraz pasażerów z tyłu (znajduja sie tam 3 przelaczniki - w drzwiach kierowcy ten czwarty),
- w każdej wersji civic przy uchwycie drzwi kierowcy znajduje sie przelacznik
- w obudowie klamki przelaczniki sa w drzwiach tylnich

Ponadto w civicach ktore nie posiadaja tylnich szyb elektrycznych miedzy fotelami znajduje sie przelacznik szyby elektrycznej pazasera (ja wlasnie tak mam)

MichałJ
01-06-09, 21:54
Może poprzedni właściciel wsadził głośniki w jakiś cudowny sposób, które uniemożliwiają otwieranie szyb do końca. Szyba zapiera się na magnesie?
Pozdro

dexster
02-06-09, 00:04
ja bym zdemontował boczki i zobaczył co tam siedzi http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=5072

crash
02-06-09, 20:14
albo glosniki tak jak Michał wspomniał albo nieszczęsne prowadnice które wszędzie siadają.... zamykają się prawidłowo ? szyba nie lata przy podnoszeniu ?

Diodak
02-06-09, 20:50
Przy zamykaniu zero problemu. Jedynie po deszczy albo po myciu (po prostu jak tam gdzieś się woda dostanie) to odsuwają się ciężej.