Zobacz pełną wersję : Szyby nie odsuwają się do końca
Chciałem się zorientować czy to u mnie jest coś nie tak, czy ten typ tak ma (5D '97). Otóż przednie szyby (zarówno kierowcy jak i pasażera) nie odsuwają się do końca. Jakieś 10 - 15 cm nie chowa się do drzwi. Jak to u was wygląda Panowie.
Chyba dobrze by bylo napisac to w temacie "Szybkie pytanie, szybka odpowiedź..."?
Przednie schodzą mi do końca, tylne nie.
Chciałem się zorientować czy to u mnie jest coś nie tak, czy ten typ tak ma (5D '97). Otóż przednie szyby (zarówno kierowcy jak i pasażera) nie odsuwają się do końca. Jakieś 10 - 15 cm nie chowa się do drzwi. Jak to u was wygląda Panowie.
Hmm, albo uszkodzona prowadnica albo....... mialem podobny problem z Suzuki ojca, jakis magik przeprowadzil kable pod szyba tak, ze przy otwieraniu szyba nacigala kable co w efekcie blokowało szybe. Radziłbym zdjąć boczek i sprawdzić.
Jak ją kupiłem to myślałem, że tak ma być (owszem wydawało się to dziwne, ale czego ludzie nie wymyślą), gdyż obie szyby tak mają i opór nagle jest stanowczy. Ale dzisiaj znajomy powiedział mi, że widział 5D z opuszczonymi do końca. Kable odpadają bo u mnie jeszcze (do momentu aż to zmienię) jest wersja na korbkę. A przy okazji korbki, czy są jakieś zaślepki w jej miejsce, czy pozostaje wymiana całego boczku zmieniając korbkę na elektrykę?
Jak ją kupiłem to myślałem, że tak ma być (owszem wydawało się to dziwne, ale czego ludzie nie wymyślą), gdyż obie szyby tak mają i opór nagle jest stanowczy. Ale dzisiaj znajomy powiedział mi, że widział 5D z opuszczonymi do końca
Tak , w 5D szyby przednie opuszczaja sie do konca, tylnie gdzies w 2/3.
Kable odpadają bo u mnie jeszcze (do momentu aż to zmienię) jest wersja na korbkę.
Pamietaj, ze jeszcze sa kable o centralnego zamka, elektrycznych lusterek.
A przy okazji korbki, czy są jakieś zaślepki w jej miejsce, czy pozostaje wymiana całego boczku zmieniając korbkę na elektrykę?
Nic takiego fabrycznego nie występowało. Musiałbys sobie dorobić, inną sprawą jestm że jeśli wymienisz szyby na elektryczne - będziesz potrzebował także przycisku. Za sam przycisk dasz 40-50zl a za zestaw boczków z wszystkimi klamkami i przyciskami kolo 100-150zl. Wtedy masz wszystko pięknie, schludnie jakby to bylo w serii. Innymi słowy nie warto kombinowac.
Jeśli można to prosiłbym o jeszcze jedną pomoc w temacie szyb elektrycznych, a konkretniej przełączników. Zauważyłem, że jest kilka opcji, a mianowicie:
- przełączniki w podłokietniku
- przełączniki w miejscu gdzie uchwyt drzwi styka się z boczkiem
- (tej opcji nie jestem pewien czy czasem nie widziałem jej w innym modelu) przełącznik w obudowie klamki
I teraz pytanie. Jak to wyglądało seryjnie? Czy to były różne alternatywy (albo masz przełącznik w podłokietniku albo w drzwiach) czy może jak już były szyby to przełącznik był zarówno w podłokietniku jak i w drzwiach (ale wtedy rodzi się pytanie na co komu tyle przełączników ro jednej szyby?
Jeśli można to prosiłbym o jeszcze jedną pomoc w temacie szyb elektrycznych, a konkretniej przełączników. Zauważyłem, że jest kilka opcji, a mianowicie:
- przełączniki w podłokietniku
- przełączniki w miejscu gdzie uchwyt drzwi styka się z boczkiem
- (tej opcji nie jestem pewien czy czasem nie widziałem jej w innym modelu) przełącznik w obudowie klamki
I teraz pytanie. Jak to wyglądało seryjnie? Czy to były różne alternatywy (albo masz przełącznik w podłokietniku albo w drzwiach) czy może jak już były szyby to przełącznik był zarówno w podłokietniku jak i w drzwiach (ale wtedy rodzi się pytanie na co komu tyle przełączników ro jednej szyby?
Sprawa wygląda tak:
- przełączniki w podłokietniku znajdują sie zazwyczaj w VTi - wówczas obsługują drzwi pasażera z przodu oraz pasażerów z tyłu (znajduja sie tam 3 przelaczniki - w drzwiach kierowcy ten czwarty),
- w każdej wersji civic przy uchwycie drzwi kierowcy znajduje sie przelacznik
- w obudowie klamki przelaczniki sa w drzwiach tylnich
Ponadto w civicach ktore nie posiadaja tylnich szyb elektrycznych miedzy fotelami znajduje sie przelacznik szyby elektrycznej pazasera (ja wlasnie tak mam)
Może poprzedni właściciel wsadził głośniki w jakiś cudowny sposób, które uniemożliwiają otwieranie szyb do końca. Szyba zapiera się na magnesie?
Pozdro
ja bym zdemontował boczki i zobaczył co tam siedzi http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=5072
albo glosniki tak jak Michał wspomniał albo nieszczęsne prowadnice które wszędzie siadają.... zamykają się prawidłowo ? szyba nie lata przy podnoszeniu ?
Przy zamykaniu zero problemu. Jedynie po deszczy albo po myciu (po prostu jak tam gdzieś się woda dostanie) to odsuwają się ciężej.