Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak działa taki alarm?

rafsio
31-05-09, 23:05
Jak działa taki alarm? Który ma takiego pilota jak na zdjęciu? [1] (http://img195.imageshack.us/my.php?image=19374406.jpg)

Bo jak zamykam to się świeci, dioda przy ryglach, ale to tylko centralny czy jak? Zamknę ale bagażnik da się otworzyć. ? i niby jest czujnik przy lampce na podsufitce. I bardzo słabo działa pilot ( zasięg )

Kosciech
01-06-09, 08:13
Dioda przy ryglach jest oryginalna? na równo z tym plastikiem przy ryglu? Jeśli tak to jest fabryczny alarm. Działa on tak, jakby nie działał bo jak otworzysz auto z kluczyka to wyłączasz fabryczny alarm więc podczas włamu jest zupełnie bezużyteczny. Pilot ma od strony czołowej taką drugą diodę (oczko)? Jeśli tak to ma kiepski zasięg, bo to pilot na podczerwień i wymaga celowania w czujnik przy lusterku.

rafsio
01-06-09, 08:19
tak, dokłądnie taki taki mam. A da sie coś zrobić / przerobić by działał lepiej?

raq22100
01-06-09, 10:55
Najlepiej zmienić, dać nową centralkę wraz z alarmem ;)

rafsio
01-06-09, 11:41
pewnie będę musiał tak zrobić.

raq22100
01-06-09, 12:06
Nie jest to wielki znowuż koszt, ja kupiłem samą centralkę bez alarmu za 60zl

Kosciech
01-06-09, 18:10
Tu nie chodzi o centralny na pilota, tylko o alarm a tego za 60 pln nie założy. Jedyne wyjście założyć porządny alarm i będzie ok.

raq22100
01-06-09, 18:39
Ale za 100zł kupi cały zestaw, nowy alarm wraz z centralnym ;)

Kosciech
01-06-09, 19:22
Prosze Cie, nie osłabiaj mnie. I jak długo będzie działał? miesiąc, może 2 po czym zaczną sie dziać jaja. Niestety cudów nie ma za 100 pln to nie da się kupić dobrego zestawu alarmowego.

bracho1978
01-06-09, 20:08
Mogę ten polecić zamontowany mam trzeci miesiąc wszystko ładnie działa ładnie się montuje ma wszystkie potrzebne kabelki nie trzeba nic kombinować centralny też podłączyć można otwieranie klapy wszystko jest tu http://moto.allegro.pl/item634656980_alarm_rtx_komfort_d_kanal_blokada_na jlepszy.html

raq22100
01-06-09, 21:30
Kolego @Kosciech z alarmem moze i masz rację, nie testowałem, ja za sterownik CZ kupiłem za 60zł i jestem zadwolony. Tak z ciekawości mógłbyś jakiś polecić zestaw CZ+alarm, który wg Ciebie będzie OK? Nie zrozumiem mnie źle, nie chce Ci robic na zlosc, broń Boze, tylko z ciekawosci ;)

pzdr,

Chipsy2
01-06-09, 22:34
Jak patrzę na to wszystko to mnie śmiech ogarnia. Pakują w Hanki duże pieniądze a szukają alarmów za 60-100. Najlepsze są te z allegro. Ludziska nazakładają a ja potem ganiam demontować po całej okolicy bo się zapsiuł albo prąd żre w ilościach niewiadomo jakich :)

Sterownik centralnego na pilota jak najbardziej jak się spitoli to otwierasz kluczem wywalasz bezpiecznik i po sprawie.

Kosciech
01-06-09, 22:39
Po pierwsze rozgraniczmy 2 rzeczy: alarm to jedno, centralny i jego sterowniki to drugie. O ile jeśli chodzi o centralny to nie ma większego znaczenia co kupicie bo w zasadzie wszystkie uniwersalne siłowniki dostępne to jedno i to samo. Jak sie popsuje pilot od centralnego to nie ma tragedii, otwierasz auto z kluczyka, wsiadasz i odjeżdżasz. Z Alarmami jest troche inaczej, pilot od alarmu musi być bezawaryjny, podobnie jak centrala bo jak sie wysra to co zrobisz? Jeśli masz jeszcze odrobine umiejętności to być może uda Ci się znaleźć centralkę (jeśli sam jej nie montowałeś), odłączyć i pominąć blokade zapłonu żeby móc kontynuować jazde, a jesli nie? Złośliwość rzeczy martwych zazwyczaj daje o sobie znać w sytuacjach kiedy najmniej byśmy tego chcieli, z daleka od domu, na wakacjach, w środku nocy. Siedze w tym interesie już ładnych pare lat i mam sporo doczynienia z różnymi systemami i z doświadczenia wiem, że nie da się kupić dobrego systemu alarmowego za 100pln. Pomijając już kwestie jakościowe to przyjrzyjcie się systemowi, który zaproponował bracho1978. Wyposażenie tego alarmu jest po prostu żałosne: zwykła syrenka (bez zasilania awaryjnego), czujnik wstrząsowy (najtańczy czujnik dostępny do alarmów) zamiast ultradźwięków, odcięcie na zewnętrznym przekaźniku powodujące, że robiąc zwarcie na alarmie pozbywamy się odcięcia dosłownie w chwile. To wszystko to są koszta, które producenci obcinają i mydlą klientom oczy że dostają super alarm za śmieszne pieniądze. Niestety dobrego alarmu nie kupicie na allegro bo takowe są sprzedawane tylko i wyłacznie zakładom montującym zabezpieczenia i żadna szanująca się firma nie będzie tego sprzedawała normalnym klientom. Napisz maila do firmy Keratronik (producenta alarmów Predator) z zapytaniem czy Ci sprzedadzą alarm. Zobaczysz co dostaniesz w odpowiedzi, ja kiedyś chciałem kupić taki alarm na własną rękę (nie na firme) i odmówili mi. Oczywiście coś tam można wybrać z tego co jest na allegro, w miarę godnego uwagi, choć własnie przejrzałem pierwsze 10 stron allegro z alarmami i nie jestem w stanie nic polecić.

Ludziska nazakładają a ja potem ganiam demontować po całej okolicy bo się zapsiuł albo prąd żre w ilościach niewiadomo jakich :)

Chipsy2 mam to samo :D

Chipsy2
01-06-09, 22:47
dziś wywaliłem dwie sztuki bo do kolejnych już nie miałem czasu jechać bo w końcu są jeszcze codzienne zajęcia i inne usterki :)

raq22100
01-06-09, 23:08
hmm;D Z innej beczki, ile biezecie za podłączenie samego sterownika do CZ?;D jesli siłowniki już sa itp. I ile za odłączenie alarmu? Ciekaw jestem ile sie bieze za taka usluge ;]

Kosciech
01-06-09, 23:19
a co to infolinia? :P

Chipsy2
01-06-09, 23:35
Nie da rady tego jakoś wpakować w jedną beczkę. Np u Krzyśka może być inna cena u mnie inne a bramę dalej bo dokładnie tak mam konkurencję jeszcze inna. Ja wiem że takie usługi może w normalnie działających warsztatach i żyjących z tego troszkę kosztują ale jakość tych usług jest nie porównywalna z tym jak będzie zakładał to laik czytając instrukcję że czarny kabelek do czarnego a żółty do zielonego. Bo w jednym czarny jest masą a w drugim czarny jest ...... . I sposób założenia co przechodzi potem w złamanie takigo zabezpieczenia. Jedno z dzisiejszych autek pokonałem z pominięciem blokady i odpaleniem z zegarkiem w ręku w 65 sekund bez zbytniego pospiechu (było oczywiście otwarte ) . Mając oczywiście w ręku stosowne narzędzia.