Zobacz pełną wersję : CTDI jaki motul ?
Jak w temacie,zbliża się czas wymiany ,teraz mam półsyntetyk Castrol 10/40 , jakim olejem zalać - tylko Motul - 6100 synergie + ,8100 x-cess chyba nie wypada po półsyntetyku ?:confused:
mialem taki sam dylemat auto było zalewane syntetykiem ja wlałem pól i potem sie zastanawiałem czy wlać syntetyk To wszystko zalezy od przebiegu auta i stanu silnika Mechanicy raczej nie radza wracania na syntetyk Szkoda turba i całej reszty
JA jak kupiłem miałem zalany półsyntetykiem potem zmieniałem z 2 razy też na poł a teraz już 2 razy na syntetyk. Od wymiany do wymiany wciągnie około 0,5-0,7 litra więc tragedii nie ma, przebieg 170 tys. Nie rozumiem wcale stwierdzenia "szkoda turba".
turbo jest smarowane olejem i zmiana może wpłynac kiepsko
Ale na co ma wpłynąć kiepsko na turbinę jak zmienisz na lepszy olej?
Ja mam 140 kk,oleju wcale nie bierze, ale jak go kupowałem mechanik zalecił mi półsyntetyk . Dziękuję za porady ,no i który Motul - 6100 synergie + czy 8100 x-cess ?
kiepsko może wpłynac zmiana z półsyntetyka na syntetyk ale to tylko moje zdanie
Ja uwazam że warto zalac syntetyk i z tym wyplukiwaniem to jakis urban legend:)
Co do zmiany to mobil1 5w50 to bardzo dobry olej i nie wiem po co niby zmieniac na inny.
Osobiscie uwazam że warto zawsze wlewac ten sam olej a nie wlewac raz taki raz taki nawet jesli maja takie same parametry. W twoim przydadku akurat nie maja 5w50 - 5w40. Oleje są niby mieszalne ale tak chyba nie
do konca, bo jeszcze nie ma takiego sposobu żeby zlac wszysko co do joty.
To tylko moje zdanie.
Pozdrawiam,
MM
Ja uwazam że warto zalac syntetyk i z tym wyplukiwaniem to jakis urban legend
Co do zmiany to mobil1 5w50 to bardzo dobry olej i nie wiem po co niby zmieniac na inny.
popieram mam takie samo zdanie
pozdro :cool:
No napewno nie wypłucze nic w turbinie.