Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Engine flush i wymiana oleju na nowy

ciecier13
31-05-09, 11:15
Witam niedawno kupiłem Civica Sport 2004 i chcę wymienić olej znajomy poradził żebym zrobił płukankę co wy o tym myślicie:
http://www.allegro.pl/search.php?string=engine+flush&buy=0&new=0&pay=0&vat_inv=0&personal_rec=0

czy to jest bezpieczne i nie zaszkodzi silnikowi.:confused:
A jaki byście mi poradzili olej silnikowy. W poprzednim aucie lałem Valvoline i byłem zadowolony.
Podobno Motul jest niezły.

przebieg 75tys. km z tym że nie wiem czy prawdziwy i nie wiem jaki był wcześniej zalewany olej ale chyba mobil

genior
31-05-09, 12:37
wielu ludzi z forum zaleca wlasnie motula,
a płukanie silnika z takim przebiegiem to chyba nie ma sensu, ale to moje subiektywne zdanie:)

Szejklo
31-05-09, 14:33
Gdy kupowałem Motula, (na wymianę przy 60 kkm i 80 kkm) też zastanawiałem się nad czymś takim, sporo czytałem i się pytałem, doszedłem do wniosku, że jeśli samochód wcześniej był zalewany dobrym olejem (a mobil jest jednym z lepszych "popularnych") to nie ma sensu, gdyby czymś innym to można się zastanawiać... .
A jeśli już chodzi o sam olej to Motul, szczególnie iż nie jest bardzo drogi :)

szyba1
31-05-09, 21:30
w pułkanie sie nie baw jesli mysle że lepszym rozwiazaniem bedzie wymienic filtr ,wlac motul przejechac 3 tyś i wymiana na nowy motul i nowy filtr masz silnik czysty i cały na motulu drogie ale skuteczne

ciecier13
01-06-09, 13:55
o tym nie pomyślałem też dobry pomysł wielkie dzięki a płukankę sobie daruje.

HBHONDA
01-06-09, 14:40
motul o jakich parametrach kupisz? bo ja tez mam zamiar zalac motulem civica w tej chwili mam mibil1 5W-50 i nie wiem jaki jest odpowiednik MOTULA...

Kras
01-06-09, 14:50
X-Cess 5W40 spokojnie styknie. Na lato mozna lac Competition 15W50, tylko ze on juz jest dosyc drogi.

HBHONDA
01-06-09, 15:22
a nie ma jakiegos wielosezonowego MOTULA (jak mobil1 5W-50)? tylko trzeba zmieniac lato/zima jak opony? :)

Kras
01-06-09, 15:29
5W40 jest spokojnie "wielosezonowy". Po prostu tego Competition to bym na zime nie lal, bo sie strasznie dlugo rozgrzewa.

HBHONDA
01-06-09, 15:31
sory ale sie nie znam.... czyli mobil1 5W-50 tez "dlugo sie rozgrzewa"???

Kras
01-06-09, 15:33
Nie wiem, nie jezdzilem na nim majac wskaznik temperatury oleju. Ale przypuszczam, ze nie (w koncu jest 5W). Zreszta nie musisz na sile zmieniac oleju na Motula, bo slyszales ze jest dobry. Mobil 5W50 tez jest dobry.

HBHONDA
01-06-09, 15:37
no tak, ale MOTUL nie jest taka masówką jak MOBIL i wydaje mi sie ze majac mniejszy udzial w rynku bardziej sie przykladaja do jego produkcji i czytalem o nim, pisali w superlatywach

_reggie_
01-06-09, 18:11
Zreszta nie musisz na sile zmieniac oleju na Motula, bo slyszales ze jest dobry. Mobil 5W50 tez jest dobry.

dokładnie, nie ma co kombinować, ja jeżdżę na takim właśnie Mobilu 3 lata (oczywiście z wymianą co 10-12 tys.km) a i wcześniej na 90% też na takim silnik hulał i absolutnie nie mogę złego słowa powiedzieć nie zamierzam także zmieniać na inny bo i po co skoro wszystko jest ok a że Motul może i lepszy bo nie taka masówka to co z tego różnicy pewnie i tak nie zauważysz a dla jakości pracy czy żywotności silnika będzie to miało znikome znaczenie...

pozdro :cool: