PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwny dźwięk po uruchomieniui silnika (przekaźnik? przełącznik?)

pudens
28-05-09, 12:05
Cześć!

Zawsze po odpaleniu silnika ze środka konsoli (tak generalnie w środku lub bardziej z prawej), w środku kabiny, słychać dźwięk który mi się kojarzy z przełącznikiem, z elektryką, jakimś przekaźnikiem. W sekundę po odpaleniu zawsze to słychać, taki klik. Pojedynczy.

Ostatnio jednak zamiast pojedynczego, słychać czasami terkot, dźwięk podobny do tego pojedynczego ale jakby seryjny. Może głupio tłumaczę, ale tak to słychać. Wielokrotny klik lub terkot. I tak jak pisałem - tylko czasami.

Co to może być? Z góry dzięki za jakieś wyjaśnienia. :)

MikeFoto
28-05-09, 12:26
Cześć!

Zawsze po odpaleniu silnika ze środka konsoli (tak generalnie w środku lub bardziej z prawej), w środku kabiny, słychać dźwięk który mi się kojarzy z przełącznikiem, z elektryką, jakimś przekaźnikiem. W sekundę po odpaleniu zawsze to słychać, taki klik. Pojedynczy.

Ostatnio jednak zamiast pojedynczego, słychać czasami terkot, dźwięk podobny do tego pojedynczego ale jakby seryjny. Może głupio tłumaczę, ale tak to słychać. Wielokrotny klik lub terkot. I tak jak pisałem - tylko czasami.

Co to może być? Z góry dzięki za jakieś wyjaśnienia. :)

Tak, to przekazniki, m.in od pompy paliwa. Terkot moze byc slyszalny przy odpalaniu jak akumlator jest slabszy. Przynajmniej tak u mnie bylo - przy starym aku, ktory konczyl zywota jak dostawal obciazenie (z rozrusznika) to terkotało. Druga rzecza ktora zauwazylem u siebie jest, ze czasem zaterkocze jesli delikanie przekrecam kluczyk w stacyjce. Jak robie to energicznie - czyli do konca - niema teakiego problemu :)

pudens
28-05-09, 12:34
Mi to się od razu z jakimś zwarciem skojarzyło. Ale fakt, jak niemrawo kręcę, to łatwiej ten efekt uzyskać. Czy to czymś grozi? Jak dla mnie, to oznaka zużycia przekaźnika - rozumiem, że jest tam ich kilka?

fishman4
28-05-09, 13:44
u mnie tez tak jest... ale jezdze juz z tym jakis czas i nic zlego sie nie dzieje... z tego co sie dowiedzialem to tak: jest to objaw zuzycia przekaznika

suchy2004
28-05-09, 16:28
u mnie tez tak jest... ale jezdze juz z tym jakis czas i nic zlego sie nie dzieje... z tego co sie dowiedzialem to tak: jest to objaw zuzycia przekaznika

Mam to samo z tym że nie zawsze. Dokładnie taki dźwięk jak wytwarza przekaźnik, bądź stycznik. Też nic z tym nie robię i narazie nic się nie dzieje, tylko czy coś się nie stanie w najmniej oczekiwanym momencie?
Który przekaźnik i od czego to powoduje? Może ma ktoś jakieś foto podglądowe winowajcy?

pudens
28-05-09, 16:43
W przyszłym tygodniu , jakoś na początku jadę do Kościecha, polecanego forumowego elektryka to się mogę podpytać o to.

crash
28-05-09, 22:35
nic to nie wniesie ale ja tez tak mam .... tzn moja H tak ma :D

klicher
29-05-09, 10:54
Mi ten przekaźnik terkotał w moim poprzednim aucie niedługo przed zdechnięciem aku, no ale może to przypadek