Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : UPG, plyn w zbiorniczku wywrownawczym

kinia
27-05-09, 22:06
Witam,
problem wyglada tak. Auto stalo okolo 4mc w miedzy czasie zrobilam ok 800km, od 2 miesiecy nie bylo ruszane. Wczesniej zadnych problemow. Wczoraj auto odebrane a wiec pierwsze co zrobilam to posprawdzalam wszystkie plyny i ku mojemy wielkiemu zdziwieniu w zbiorniczku wyrownawczym ponad poziomem plynu cos konsystencji blota z grudkami. Plyn przejrzysty, zadnej metnosci ani zmiany koloru. Dalej chlodnice sprawdzilam i tak pod korkiem ta sama maz. Plyn nie bulgocze ani na wolnych ani przy gazowaniu. Korek od oleju czysciutki tak jak i sam olej. Spod korka nie chlapie. Auto nie kopci ani na postoju ani w czasie jazdy na wysokich obrotach. Nie grzeje sie, cieple powietrze z nawiewow leci. Dalej nie ubywa oleju, nie ubywa i nie przybywa plynu chlodniczego. Po wytarciu korka od chlodnicy nalotu jeszcze nie zaobserwowalam. Silnik pracuje rowno, na wszystkich garach i nic nie przerywa.
Nie wiem czy klimatyzacja moze miec z tym cos wspolnego i czy jej chlodenie jest polaczone z chlodzeniem auta. Klimy nigdy nie uzywalam (auto zakupione z poczatkiem zimy) i wczoraj poraz pierwszy ja odpalilam. Wczesniej nie wiem czy uzywana byla i kiedy byla zalewana.
Pytanie:
Czy klimatyzacja moze miec cos wspolnego z wyzej opisanym problemem? czy mogl tam sie dostac jakis syf i zanieczyscic uklad chlodzenia?
Czy moze to uszczelka pod glowica? slyszalam ze mozna sprawdzic zawartosc CO2 w zbiorniczku wyrownaczym i na tej podstawie okreslic czy to to. Dalej radzili zeby wymienic plyn przeczyscic i zobaczyc czy dalej bedzie sie zbieralo.
a i zapach z tego zbiorniczka bardzo specyficzny... nie czuje sie jednoznacznie zeby to byl olej.

_Shadow
27-05-09, 23:05
klimatyzacja wg mnie tu nie ma nic do rzeczy, bardziej uszczelka pod głowica i olej przedostaje sie do układu chłodzenia ://

Misiekemeryt160
27-05-09, 23:08
poprzez jazdę na krótkuch dystansach często z niedogrzanym silnikiem, na korku może pojawiać się taka biała maź.

kinia
27-05-09, 23:28
nie ma zadnej bialej mazi ;) to bylo koloru brazowego jak zaschniete bloto

Jak auto wyjezdza to robi te 10km i nie cisne go na zimnym silniku. Zanim sie nagrzeje do 2-3 tys krece a za nagrzanie nie uwazam tylko wskazowki od temp

whoytas
28-05-09, 00:41
można sprawdzić zawartość CO2 w zbiorniczku wyr. i można to zrobić u mnie np. ;) wiecej pod kom. ta czynność wtedy potwierdzi lub wykluczy uszczelke pod głowicą... zapodaj do mnie wieczorem do roboty do godz 21 to obadamy :) pozdr

airman
28-05-09, 11:09
Może to poprostu osad z płynu chłodniczego u mnie ostanio przy okazji wymiany płynu chłodniczego czyściłem zbiorniczek i na dnie było sporo takiego własnie błotka;) które napewno nie jest związane z olejem. Może po wykluczeniu uszczelki pod głowicą zmień płyn.

whoytas
29-05-09, 00:15
po obadaniu osad przypominał maź smarną i nie był na dnie tylko w całym zbiorniczku wyrównawczym... badanie na co2 w płynie nie wykazało iż spaliny dostają się do płynu... możliwe że jak był płyn wymieniany to stary został nie dokonca spuszczony i sie zważył, lub ostateczność że uszczelka pod głowicą na kanale olejowym... kinia wymien płyn ale przed tym przepłukaj wszystko zalej nowy płyn i obserwuj... zwłaszcza stan płynu i olej... czy nie ma podwójnego stanu... pozr

kinia
02-06-09, 16:53
No i rzeczywiscie auto dlugo postalo czy plyn byl dolewany nie wiem aczkolwiek diagnoza to wlasnie jego zwazenie sie :) uszczelka wykluczona. Wymylam wyrownawczy, maź sie nie pojawia pozostal tylko osad i autko smiga dalej :D z samego wyrownawczego wyszlo okolo 150ml tego blotka no i czeka mnie wymiana calego plynu :) moze komus to sie przyda na przyszlosc.

whoytas
02-06-09, 22:17
cieszy mnie to że uszczelka odpada :) uuufff powodzonka :)